Ви є тут

РІСТ, РОЗВИТОК ТА НАСІННЄВА ПРОДУКТИВНІСТЬ АНІСУ ЗВИЧАЙНОГО ЗАЛЕЖНО ВІД СТРОКІВ СІВБИ

Досліджено вплив строків сівби анісу звичайного на схожість та виживання рослин; тривалість фенологічних фаз вегетації та біометричні показники рослин; формування маси, структури урожаю. Встановлена ефективність ранньої сівби анісу в зв’язку з максимальними показниками схожостей насіння та виживання рослин. Ранні строки сівби анісу в досліді сприяли підвищенню плодоутворення та насіннєвої продуктивності, а також прискоренню росту і розвитку. Інтенсивність росту анісу особливо збільшується від фази бутонізації до цвітіння. Найбільша висота рослин анісу відмічена за строку сівби 5 квітня – 55,1 см.

Ріст і розвиток анісу характеризується накопиченням маси рослин та окремих частин надземних органів. Стебла, листки, суцвіття, плоди в процесі вегетації змінюють своє співвідношення. Найбільша частка листків анісу (94 %) від загальної маси рослини – у фазу бутонізації і у фазу плодоношення (47 %) за сівби 15.04. Протилежна тенденція спостерігалась в зміні приросту маси стебел, які несуть генеративні органи, у фазу бутонізації їх маса була найбільшою (65 %) за строку сівби анісу 25.04, під час плодоутворення – за ранньої сівби (44 %).

Найбільш сприятливі  умови для формування насіннєвої продуктивності даної культури створюються за строку сівби 5.04.

Ключові слова: аніс, строки сівби, ріст і розвиток, фенологічні фази, продуктивність.

 

Посилання: 
  1. Бойко Е.Ф. Origanum vulgare l. и origanum tyttanthum gontsch. как лекарственные, эфиромасличные, пряно-ароматические и декоративные растения. Ученые записки Таврического национального университета им. В. И. Вернадского. Серия «Биология, химия». 2009. Том 22 (61). № 2. С. 9-15.
  2. Бахмат М.І., Ковальчук О.В., Хоміна В.Я., Загородний М.В. Ефіроолійні рослини. Кам’янець-Подільський: «Медобори, 2006», 2012. 312 с.
  3. Жовтун М.В. Сортові особливості формування продуктивності коріандру посівного залежно від норм висіву та мінерального живлення в Правобережному Лісостепу України: автореф. дис. канд. с.-г. наук: 06.01.09. Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України. Київ, 2016.
  4. Ільченко, Н.В. Готуємося до літніх застуд: лікувальні властивості спецій та прянощів. Безпека життєдіяльності. 2015. № 10. С. 5-6.
  5. Калина В. С. Технологія комплексної переробки жирної коріандрової олії: автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.06. Нац. техн. ун-т "Харків. політехн. ін-т". Харків, 2016. 21 с.
  6. Князюк О.В., Крешун Р.А. Вплив строків сівби та ширини міжрядь на формування продуктивності рослин ромашки лікарської (Matricaria chamomilla l.). Агробіологія: зб. наук. праць.  Біла Церква, 2016. № 2. С. 107-111.
  7. Князюк О.В., Орлюк Л.Л. Особливості росту та розвитку, формування продуктивності цибулі-ріпки залежно від способу вирощування. Акт. пит. географ., біолог. і хім. наук: зб. наукових праць ВДПУ. Вінниця, 2013. Вип. 10. С. 137-138.
  8. Князюк О.В., Козак В.В. Влияние сроков сева на биометрические показатели растений и урожайность лука репчатого. Земледелие и защита растений. №4. 2017. С. 46-48.
  9. Князюк О.В., Шевчук О.А. Вплив прийомів вирощування на врожайність сортів часнику: тези доповіді наук-практ. конф. Технологічні аспекти вирощування часнику.  Умань, 2017. С. 34-35.
  10. Князюк О.В., Орлюк Л.Л. Вплив строків сівби на продуктивність різностиглих сортів цибулі ріпчастої. Агробіологія. Біла Церква, 2013. Вип.11. С. 89-91.
  11. Князюк О.В., Козак В.В. Вплив строків сівби та ширини міжрядь на формування продуктивності кропу запашного. Агробіологія: зб. наук. праць. Біла Церква. № 2. 2017. С. 98-101.
  12. Коваленко О.А., Князюк О.В., Шевчук О.А. Формування продуктивності базиліку залежно від прийомів вирощування: материалы XIV международной научно-практической конференции. Настоящие исследования и развитие – 2018. София: БялГрад ОДД, 2018. С. 25-27.
  13. Князюк О.В., Козак В.В. Формування продуктивності кропу в залежності від прийомів вирощування: Материали за XIII международна научна практична конференция, «Ключови въпроси в съвременната наука – 2017», 15-22 април 2017 г. Vol. 10. София: «Бял ГРАД-БГ» ООД, 2017. С. 48-49.
  14. Козелець Г.М. Агротехнологічні заходи підвищення продуктивності коріандру за підзимового та ранньовесняного строків сівби в Північному Степу України: автореф. дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.09. Нац. акад. аграр. наук України, Держ. установа "Ін-т сіл. госп-ва степової зони". Днепропетровск, 2013. 20 с.
  15. Кострець І.В., Князюк О.В. Біометричні показники та продуктивність коріандру посівного залежно від строків сівби. Актуальні питання географічних, біологічних і хімічних наук: зб. наук. праць ВДПУ.  Вінниця, 2018. Вип. 15. С. 44-45.
  16. Котюк Л.А. Вміст аскорбінової кислоти і каротину у сировині пряно-ароматичних рослин родини Lamiaceae Lindl. Біологічні Студії. 2013. Том 7. №2. С. 83–90.
  17. Котюк Л. А. Якісний і кількісний склад ефірної олії змієголовника молдавського (DRACOCEPHALUM MOLDAVICA L.) залежно від фенологічних особливостей та фаз розвитку. Физиология растений и генетика. 2014. Т. 46. № 6. С. 541-548.
  18. Ламан Н.А., Копылова Н.А. Исследование биохимического состава некоторых зеленых культур семейства зонтичных как потенциальных источников биологически активных соединений. Интродукция, сохранение и использование биологического разнообразия мировой флоры: матер. Междунар. науч. конф. (Минск 19–22 июня 2012 г.). Минск, 2012. №2. С. 108–111.
  19. Олія коріандрова. Технічні умови. Чинний від 2015-05-01. Київ : УкрНДНЦ, 2016. III. 5 с.
  20. Прянощі. Коріандр. Технічні умови. Чинний від 2017-01-01. Київ : УкрНДНЦ, 2016. III. 8 с. : табл. (Національний стандарт України). Бібліогр.: с. 8.
  21. Рудік Г. О. Морфоструктура суцвіть Agastache breviflora (A. Gray) Epling, A. rugosa (Fisch. & C.A. Mey.) Kuntze та A. rupestris (Greene) Standl. (родина Lamiaceae) ex situ. Modern Phytomorphology. 2016. №10. С. 81–86.
  22. Najjaa H., Arfa A.B., Máthé Á., Neffati M. Aromatic and Medicinal Plants of Tunisian Arid and Desert Zone Used in Traditional Medicine, for Drug Discovery andBiotechnological Application. Medicinal and Aromatic Plants of the World Africa. 2017. Vol. 3. P. 157-230. URL: DOI.:10.1007/978-94-024-1120-1_8
  23. Zrira S. Some Important Aromatic and Medicinal Plants of Morocco. Medicinal and Aromatic Plants of the World. Africa. 2017. Vol. 3. P. 91-125. URL: DOI.: 10.1007/978-94-024-1120-1_5
  24. Sharangi A.B., Acharya S.K. Spices in India and Beyond: The Origin, History, Tradition and Culture. Indian Spices. Springer. 2018. Р. 1-11. URL: DOI.: 10.1007/978-3-319-75016-3_1
  25. Fajinmi O.O., Olarewaju O.O., Van Staden J. Traditional Use of Medicinal and Aromatic Plants in Africa. Medicinal and Aromatic Plants of the World – Africa. Vol. 3. 2017. Р. 61-76. URL: DOI.: 10.1007/978-94-024-1120-1_3
  26. Essential oils of Lavandula genus: a systematic review of their chemistry / Aprotosoaie, A.C. et al. Phytochemistry Reviews. 2017. Vol. 16. Issue 4. Р. 761–799. URL: DOI.: 10.1007/s11101-017-9517-1
  27. Zachariah T.J., Leela N.K. Spices: Secondary Metabolites and Medicinal Properties. Indian Spices. 2018. P. 277-316. URL: DOI.: org/10.1007/978-3-319-75016-3_10
  28. Xie Z., Finley J.W. Herbs and Spices. Principles of Food Chemistry. 2018. Р. 457-481. URL: DOI.: 10.1007/978-3-319-63607-8_12
  29. Charles D.J. Cinnamon. Antioxidant Properties of Spices, Herbs and Other Sources. Springer, New York. 2012. Р. 231-243. URL: DOI.: 10.1007/978-1-4614-4310-0_19
  30. Cock I.E., Cheesman M.J. Oceania: Antidepressant Medicinal Plants. Herbal Medicine in Depression. 2016. Р. 483-527. URL: DOI.: 10.1007/978-3-319-14021-6_10
  31. Mangalassary S. Indian Cuisine – The Cultural Connection. Indigenous Culture, Education and Globalization. 2016. P. 119-134. URL: DOI.: https://doi.org/10.1007/978-3-662-48159-2_7
  32. In vitro flowering, glandular trichomes ultrastructure, and essential oil accumulation in micropropagated Ocimum basilicum L. / Manan A.A. et al. In Vitro Cellular & Developmental Biology – Plant. 2016. Vol. 52. Issue 3. P. 303–314. URL: DOI.: 1007/s11627-016-9755-8

 

Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon knuazuk-agro-1-2018-179-185.pdf219.52 КБ