Ви є тут

Особливості формування генофонду гірчиці в Україні

Мета досліджень – дати оцінку особливостей формування генофонду гірчиці та її поширення у виробництві в Україні. Станом на 2023 р. в Реєстрі сортів рослин дозволених для використання в Україні налічується 40 сортів гірчиці, з них гірчиці білої 14 сортів або 35 % від загальної кількості. Найбільша кількість сортів гірчиці сарептської ярої – 42,5 % від загальної кількості, що обумовлено більшою потребою, оскільки всі інші види гірчиці висівають під зиму й наявна велика загроза їх загибелі у період перезимівлі, а за сівби гірчиці ярої такої загрози немає. Переважна кількість сортів рекомендовані для вирощування в усіх ґрунтово-кліматичних зонах України. Найінтенсивніше сортозміну проводять для сортів гірчиці білої та чорної, у реєстрі нових сортів гірчиці білої 57,2 %, чорної – 66,7 %. Гірчицю в Україні вирощували господарства усіх категорій і основні показники – площа сівби до збирання, урожайність зерна та валовий збір були обов’язковими для статистичної звітності до 2015 р., після цього в статистичні звітності її окремо не виділяють, що ускладнює облік та аналіз обсягів вирощування культури. Аналізування площ гірчиці до збирання показало, що основну кількість її вирощували у сільськогосподарських підприємствах у 2009 р. – 167,53 тис. га або 96,5 % від усієї площі. До 2015 р. площі посіву гірчиці значно зменшилися й становили у господарствах усіх категорій 58,8 тис. га або в 2,85 разів менше, порівняно з 2009 роком, а урожайність зерна збільшилась в середньому на 0,24 т/га. Підвищення урожайності забезпечило збільшення валового збору зерна гірчиці інтенсивним способом, хоча через зменшення площ до збирання валовий збір зерна знижувався.

Ключові слова: сорт, гірчиця біла, реєстр сортів, вид гірчиці, урожайність, зерно, зони вирощування.

 

Посилання: 
1. Кирилюк В.П., Тимущук Т.М., Кальчук М.М. Урожайність гірчиці білої залежно від системи основного обробітку грунту та удобрення. Наукові горизонти. 2019. № 2. (75). С. 27–33. DOI: 10.332491/2663-2144-2019-75-2-27-33.
2. Кернасюк Ю. Експортний тренд – нішеві культури. Агробізнес сьогодні. 2015. № 4. С. 55–59.
3. Жуйков О.Г., Жуйков Г.Є. Роль гірчиці та продуктів її переробки у формуванні продуктового сегменту АПК України. Бізнес-навігатор. 2013. № 1. С. 141–147.
4. 100 % рентабельності. URL: http://expres.ua/ news/2017/12/27/278295-100-vidsotkiv-rentabelnostifermery-zalyubky-rozshyryuyut-posivy-girchyci
5. Поляков О.І., Нікітенко О.В., Вендель В.В. Вплив мінерального живлення на продуктивність гірчиці ярої за різних норм висіву. Інститут олійних культур НААН. 2018. № 26. 89 с.
6. Льон олійний, гірчиця. Стратегія виробництва олійної сировини в Україні (малопоширені культури) / І.А. Шевченко та ін. Запоріжжя, 2017. Статус. 44 с.
7. Наукові основи агропромислового виробництва з зоні Лісостепу України / М.В. Зубець та ін. Київ, 2010. 980 с.
8. Поляков О., Журавель В., Буділка Г. Вирощування гірчиці на півдні України. Пропозиція. Олійні культури. 2013. С. 28–30.
9. Гаврилюк М.М., Салатенко В.Н., Чехов А.В. Олійні культури в Україні: монографія. Київ: Основа, 2007. 416 с.
10. Вишнівський П.С., Губенко Л.В., Ремез Г.Г., Любчич О.Я. Вплив системи удобрення на формування продуктивності гірчиці сарептської (Brassica juncea L.). Збірник наукових праць ННЦ “Інститут землеробства УААН“. Київ, 2010. Вип. 3. С. 233–237.
11. Шолонкевич І.М. Селекційна оцінка сортозразків гірчиці білої, сизої, чорної. Світові рослинні ресурси: стан та перспективи розвитку: матеріали V Міжнародної науково-практичної конференції (7 червня 2019 р., м. Київ). Вінниця: ТОВ «ТВОРИ», 2019. С. 69–71.
12. Сиденко Д. Украинская горчица и просо на европейском экспортном рынке АПК-информ. 2013. URL: http://www.apk-inform.com/ru/exclusive/ opinion/1012960#. Wc1IR9SLSH.
13. Гриднев А.К., Пивень Л.Е. Об изменении стандарта на семена горчицы. Технические культуры. 1991. № 6. С. 33–34.
14. Державний реєстр сортів рослин України. Київ: Урожай, 2022.
15. Орлюк А.П., Гончарова К.В. Адаптивний і продуктивний потенціал пшениці: монографія. Херсон: Айлант. 2002. 276 с.
16. Збір урожаю сільськогосподарських культур, плодів, ягід та винограду в регіонах України за 2009 р. Статистичний бюлетень. Київ, 2010.
17. Збір урожаю сільськогосподарських культур, плодів, ягід та винограду в регіонах України за 2010 р. Статистичний бюлетень. Київ, 2011.
18. Збір урожаю сільськогосподарських культур, плодів, ягід та винограду в регіонах України за 2015 р. Статистичний бюлетень. Київ, 2016.
19. Глеваський І.В. Буряківництво. Київ: Вища школа, 1991. С. 278–280.
20. Сорти Інституту кормів та сільського господарства Поділля. 2019. URL: http://fri.vin.ua/seeds_ class.htm
21. Сорти Інституту землеробства НААН. 2019. URL: https://zemlerobstvo.com/sorti/
22. Охорона прав на сорти рослин. Бюлетень. Офіційне видання. Вінниця: ФОП Корзун Д.Ю., 2018. Вип. 2. 355 с. 23. Сорт Аріадна. Бюлетень № 1. 2018. URL: https://agrarii-razom.com.ua/culture-variety/ariadna-1

 

Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon mykolauko_agro_2_2023.pdf3.54 МБ