Ви є тут

ГЕОМЕТРИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЗЕРНА ТРИТИКАЛЕ ЗАЛЕЖНО ВІД СОРТУ

Наведено результати вивчення впливу сорту на лінійні розміри зернівки тритикале, об’єм зернівки, площу зовнішньої поверхні, питому поверхню зернівки, об’єм поверхневих шарів та сферичність.

У результаті проведених досліджень встановлено, що довжина зернівок тритикале істотно змінюється залежно від сорту. Так, найдовшими були зернівки сортів Раритет та Етель – 8,8 мм із мінливістю від 8,2 до 9,1 мм (V = 5 %). Довжина зернівок тритикале решти сортів змінювалась від 7,3 до 8,7 мм, проте коефіцієнт варіювання був незначним (V = 1–3 %).

Ширина зернівок зерна тритикале змінювалась від 2,4 до 3,5 мм. Найбільшу ширину мали зернівки сорту Валентин 90 та АД 52 3,5 мм з коефіцієнтом варіювання 5 %.

Встановлено, що найбільша товщина у сорту Валентин 90 (стандарт) – 4,6 мм із мінливістю від 4,2 до 4,8 мм (V = 6 %). Товщина зернівок у решти сортів зерна тритикале була істотно меншою порівняно зі стандартом (НІР05 = 0,2) – 3,4–4,2 мм.

Об’єм зернівки тритикале змінювався від 31,1 до 70,8 мм3 залежно від сорту. Найбільшим цей показник був у сорту Валентин 90 (контроль) – 70,8 мм3, а найменшим – Полюс 90.

За результатами наших досліджень встановлено, що площа зовнішньої поверхні змінювалась залежно від сорту і становила 86,8–146,7 мм2.

Питома поверхня зернівки тритикале змінювалась у межах 2,1–2,8. Всі сорти перевищували стандарт, у якого цей показник становив 2,1.

Найменший об’єм поверхневих шарів мали зернівки тритикале сорту Полюс 90 – 5,6 мм3. У зернівок решти сортів цей показник становив 6,2–8,6 мм3.

Встановлено, що сферичність зерна тритикале змінювалась неістотно і становила 0,54–0,58 залежно від сорту.

У зерні тритикале між площею зовнішньої поверхні та об’ємом зернівки встановлено прямий сильний кореляційний зв’язок (r = 0,97±0,02).

Ключові слова: тритикале, сорт, довжина, ширина, товщина, об’єм, площа, сферичність.

 

Посилання: 
  1. Айрих Е. В. Распространение и перспективы использования тритикале. Вестник мясного скотоводства. 2013. Т. 3. № 81. С. 106–109.
  2. Васильєв С. В. Народногосподарське значення тритикале та перспективи його використання для розширення сировинної бази харчових виробництв. Зернові продукти і комбікорми. 2016. Том 62. № 2. С. 13–18.
  3. Діордієва І. П. Виробництво та використання тритикале. Підвищення ефективності ресурсозберігаючих технологій на зернопереробних підприємствах : матеріали Всеукр. конф. Умань, 2013. С. 36–38.
  4. Дмитрук Є. А., Любич В. В., Новіков В.В. Фракційний склад та деякі фізичні характеристики нерухомого шару зерна тритикале. Наукові праці НУХТ. 2015. №6. С. 232–236.
  5. Кобелев К. В. Свойства тритикале и перспективы ее использования. Хранение и переработка сельхозсырья. 2013. № 5.  С. 51–53.
  6. Крючкова Т. Е. Физико-химические свойства зерна тритикале. Научный журнал КубГАУ. 2012. № 82. С. 36–39.
  7. Лисицын А. Б., Чернуха И. М., Горбунова Н. А. Научное обеспечение инновационных технологий при производстве продуктов здорового питания. Хранение и переработка сельхозсырья. 2012. № 10. С. 8–14.
  8. Любич В. В., Новіков В. В. Порівняльна характеристика технологічних властивостей зерна тритикале озимого та пшениці озимої. Зернові продукти і комбікорми. 2015. № 4. С. 14–18.
  9. Любич В.В., Новіков В.В. Фракционный состав зерна тритикале озимого и его технологические характеристики. Вестник Прикаспия. Астрахань, 2014. № 4.  С. 21–24.
  10. Любич В.В., Полянецька І.О., Новіков В.В. Фізичні властивості зерна тритикале озимого залежно від його розмірів. Наукові праці ОНАХТ. Одеса, 2014. Вип. 46. Т. 2. С. 23–26.
  11. Майсак Г. П., Волошин В. А. Урожайность озимой тритикале при разных сроках посева. Достижение науки и техники АПК. 2013. № 5. С. 25–27.
  12. Оценка качества зерна тритикале / Мелешкина Е. П. и др. Хлебопродукты. 2015. №2. С. 48–49.
  13. Москалець В. В., Писаренко В. П. Тритикале як «альтернативний матеріал» для харчової промисловості. Екотрофологія. Прогрес, проблеми перспективи екологічно безпечного виробництва: мат. IV Міжн. наук.-практ. конф., присв. 10-річчю кафедри етнографії БНАУ. Біла Церква, 2013. С. 97–99.
  14. Новіков В. В. Удосконалення технології виробництва круп’яних продуктів із зерна тритикале: автореф. дис… канд. техн. наук: 05.18.02. Київ, 2016. 20 с.
  15. Осокіна Н. М., Костецька К. В. Технологічна оцінка зерна пшениці та тритикале для круп’яного виробництва. Вісник Уманського НУС. 2015. № 2. С. 28–33.
  16. Осокіна Н. М., Костецька К. В., Герасимчук О. П. Порівняльна оцінка круп’яних властивостей зерна озимої пшениці та ярих тритикале і ячменю: збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва. 2012. №77. С. 127–133.
  17. Погонец Е. В., Леонова С. А. Управление технологическими свойствами тритикале на этапах возделывания и формирования помольных партий. Вестник БГАУ. 2012. № 2. С. 76–78.
  18. Рожков А. О., Пузік В. К., Каленська С. М. Формування продуктивності тритикале ярого в Лівобережному Лісостепу України: монографія. Харків: Майдан, 2015. 354 с.
  19. Смирнов С. О., Урубков С. А. Перспективные технологические решения для производства крупы из зерна тритикале. Хлебопродукты. 2014. № 2. С. 52–54.
  20. Урубков С. А. Перспективы глубокой переработки зерна тритикале. Научный вклад молодых ученых в развитие пищевой и перерабатывающей промышленности АПК: сборник научных трудов VII конференции молодых ученых и специалистов НИИ Отделения хранения и переработки с.-х. продукции Россельхозакадемии. Москва, 2013. С. 449–452.
  21. Arseniuk E. Triticale abiotic stresses–An overview. In Eudes F (ed) Triticale. Springer. New York, 2015. P. 69–81.
  22. Dr. Hella Lühe, Dr. Gerhard Hartman. Tipps zur Intensität in Triticale. Die landwirtschaftliche Zeitschrift. 2013. Vol. 3. P. 62–67.
  23. Hanzalova A., Bartos P. Resistance of Triticale to Wheat Leaf Rust (Puccinia triticina). Czech. Genet. Plant Breed. 2013. V. 47. № 1. P. 10–16.
  24. Khaliefeie N., Mohammadi Nejad G. Evaluation of salt tolerance of new Tritipurum lines, Triticale and Iranian wheat lines. Advances in Natural and Applied Sciences. 2012. Vol. 6(2). P. 206–212.
  25. Lonbani M., Arzani A. Morpho-physiological traits associated with terminal drought-streets tolerance in triticale and wheat. Agronomy Research. 2011. Vol. 9. P. 315–329.
  26. The assessment of technological properties of grain depending on  winter wheat variety / Martyniuk A.T. еt all. Вестник Прикаспия. Астрахань, 2014. № 4. С. 24–28.
  27. Machczyńska J., Zimny J., Bednarek P.T. Tissue culture-induced genetic and epigenetic variation in triticale
    Triticosecale spp. Wittmack ex A. Camus 1927) regenerants. Plant Mol Biol. 2015. Vol. 89. P. 279–292.
  28. BRS Harmonia – triticale cultivar / Nascimento Junior А. еt all. Crop Breeding and Applied Biotechnology. 2015. Vol. 15. P. 40–42.
  29. Triticale / Salmon D. F. еt all. Alberta Agriculture, Food and Rural Development Agdex. 2012. Vol. 118. P. 67.
  30. Troch V., Audenaert K., Vanheule A. Evaluation of resistance to powdery mildew in triticale seedlings and adult plants. Plant Dis. 2013. Vol. 97. P. 410–417.
  31. Егоров Г. А. Технология муки. Технология крупы: науч. пос. Москва, 2005. 296 с.

 

Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon lubich-agro-1-2018-164-171.pdf256.48 КБ