Вивчено продуктивність гібридів цукрових буряків вітчизняної та зарубіжної селекцій під час зберігання.
Установлено, що гібриди в умовах вирощування були уражені паршею, гнилями бурою, звичайною та поясковою, а деякі з них фузаріозною. Більше були уражені німецькі, шведські, меншою мірою гібриди української та спільної селекцій.
Як видно з проведених досліджень, всі переваги більшості гібридів іноземного походження як у технологічній якості, так і урожайності були втрачені, навіть за короткострокового зберігання, особливо за високих температур повітря. Тому їх краще збирати і переробляти без зберігання як на початку виробничого сезону, так у період масового збирання буряків.
Ключові слова: цукрові буряки, гібриди, коренеплід, вітчизняна селекція, зарубіжна селекція, спільна селекція.