Ви є тут

ВПЛИВ СТРОКІВ ВИСІВУ НАСІННЯ НА ВМІСТ СУХИХ РЕЧОВИН У ЗЕЛЕНІ БАЗИЛІКУ В УМОВАХ ПЛІВКОВИХ ТЕПЛИЦЬ

Розглянуто вплив строків висіву насіння васильків справжніх на накопичення сухих та сухих розчинних речовин; загальних цукрів та рівень титрованої кислотності.
Встановлено, що вміст сухих, сухих розчинних речовин, цукрів та титрованих кислот зелені васильків справжніх істотно варіює залежно від сорту, строків висіву насіння та зрізування. Усі сорти накопичували дещо менший вміст сухих речовин (9,62-10,07 %) за березневого строку висіву насіння. Найменшу кількість цукрів рослини базиліку накопичували за лютневого строку висіву (0,29 г/100 г). За березневого та квітневого строків висіву рівень цукрів був більшим на 62,1 та 89,7 % відповідно.
На момент першого зрізування зелені титрована кислотність всіх сортів лютневого строку була вищою в 1,4 рази ніж за березневого та квітневого строків висіву насіння. В свою чергу, кислотність рослин, насіння яких було висіяне у березні та квітні суттєво не відрізнялась і була на рівні 0,91-0,94 %.
Проведені дослідження показали, що кожний наступний урожай характеризувався підвищенням рівня сухих речовин, цукрів та зниженням рівня титрованої кислотності.
Ключові слова: базилік, сухі речовини, цукри, титрована кислотність, строки висіву насіння.
 
Посилання: 
  1. Завадская О. Зеленные овощи – витамины круглый год / О. Завадская // Настоящий хозяин. – 2007. – № 5. – С. 30-34.
  2. Гіль Л. С. Сучасні технології овочівництва закритого і відкритого грунту. Ч.1. Закритий ґрунт / Л. С. Гіль, А. І. Пашковський, Л. Т. Суліма. – Вінниця: Нова книга, 2008. – 48 с.
  3. Кузнецов В. В. Физиология растений / В. В. Кузнецов, Г. А. Дмитриева. – М.: Высш. шк., 2006. − 742 с.
  4. Носенко Ю. Вирощуємо царську траву. Базилік / Ю. Носенко // AGROEXPERT. – 2010. – № 10. – С. 40-42.
  5. Улянич О. І. Науково-теоретичне обґрунтування технології вирощування зеленних і пряноароматичних рослин в Лісостепу України [Текст]: автореф. дис. … на здобуття наук. ступеня д-ра с.-г. наук: спец. 06.01.06 «Овочівництво» / О. І. Улянич. – Київ, 2010. – 41 с.
  6. Katarzyna D. K. Biological value and essential oil content in sweet basil (Ocimum basilicum L.) depending on calcium fertilization and cultivar / D. K. Katarzyna // Acta Sci Pol. – 2010. – № 9. – Р. 153-161.
  7. Сенин В. В. Влияние на урожайность базилика сроков выращивания в условиях открытого грунта и пленочной теплицы на солнечном обогреве [Текст]: дис. ... канд. с.-х. наук: 06.01.06. – Москва, 2009. – 150 с.
  8. Бурдіна І. О. Вплив компонентного складу субстрату на пігментний комплекс та фотосинтетичну продуктивність васильків справжніх / І. О. Бурдіна, О. П. Прісс // Науковий вісник Національного ун-ту біоресурсів і природокористування України. Серія: Агрономія. – Київ. – 2016. – Вип. 235. – С. 40-47. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/ UJRN/nvnau_agr_2016_235_6.
  9. Васильева М. В. Производство и способы переработки базилика / М. В. Васильева, Н. Ю. Степанова // Научный журнал НИУ ИТМО. Серия: Процессы и аппараты пищевых производств. – Санкт-Петербург. – 2015. – №. 1. – С. 31-36.
  10. Towards understanding vacuolar antioxidant mechanisms: a role for fructans? / Peshev D., Vergauwen R., Moglia A. [et al.] // J. Exp. Bot. ‒ 2013. – Vol. 64 (4). ‒ Р. 1025‒1038.
  11. Вахрушева Ю. В. Перспективы использования базилика душистого и камфорного в производстве функциональных продуктов питания / Ю. В. Вахрушева // Сборник материалов Международной конференции студентов, аспирантов и молодых ученых «Проспект Свободный-2015», посвященной 70-летию Великой Победы. – Красноярск. – 2015. – С. 4 - 7.
  12. Wang M. Development and optimization of a method for the analysis of low-molecular-mass organic acids in plants by capillary electrophoresis with indirect UV detection / M. Wang, Qu, F., Shan, X. Q., & Lin, J. M. // Journal of Chromatography. – 2003. – № 989 (2). – Р. 285-292.
  13. Бондаренко Г. Л. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві / Г. Л. Бондаренко, К. І. Яковенко. – Х.: Основа, 2001. – 369 с.
  14. Гаврилюк В. Б. Конвеєрне вирощування посівних та вигоночних зеленних овочевих культур у несезонний період у зимових блокових теплицях: дис. … на здобуття наук. ступеня канд. с.-г. наук: спец. 06.01.06 «Овочівництво» / В. Б. Гаврилюк. – Київ, 2001. – 32 с.
  15. Каюмов М. К. Физиология и биохимия сельскохозяйственных растений: учебное пособие / М. К. Каюмов. – ФГОУ ВПО Росс. Гос. аграр. заоч. университет. – М., 1998. – 190 с.
  16. Velioglu Y. Sedat. 10 Food Acids: organic acids, volatile organic acids, and phenolic acids / Y. Sedat Velioglu. – Advances in food biochemistry. – 2010. – 389 р.
  17. Кулик А. С. Удосконалення технології зберігання зелені петрушки за використання композиції аграрного гідрогелю та антиоксидантів [Текст]: дис. … на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук: спец. 05.18.13 «Технологія консервованих і охолоджених харчових продуктів» / А. С. Кулик. – Київ: НУХТ, 2016. – 22 с.
 
Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon priss_2_2017.pdf5.35 МБ