Ви є тут

Урожайність та якість зерна спельти (Tríticum spélta L.) в умовах Лісостепу України

 

У статті наведено результати досліджень щодо особливостей формування урожайності спельти та якості зерна залежно від застосування гумату та регулятора росту рослин в умовах нестійкого зволоження Лісостепу Правобережного. Метою досліджень було виявлення впливу елементів технології вирощування сортів спельти на продуктивність та якість зерна. Упродовж 2019–2022 рр. проводили дослідження на дослідному полі навчально-виробничого центру Білоцерківського національного аграрного університету. Виявлено, що досліджувані сорти відрізняються за біологічними проявами формування рівня урожайності зерна, зокрема сорт Зоря України мав урожайність 5,66 т/га, Європа – 5,89 т/га, а Аттергауер Дінкель – 4,85 т/га. За роками досліджень кращі умови були в 2021 році, коли отримано середню урожайність 5,95 т/га, а гірші в 2020 році – 5,07 т/га. Краща урожайність зерна спельти спостерігалась в багаторічній перспективі за застосування Гумат калію ГК-17 у фазу колосіння та повторно у фазу молочної стиглості за поєднання його з внесенням Agriflex Amino у фазу колосіння. За таких умов урожайність сорту Зоря України становила 5,90 т/га, Європа – 6,43 т/га, Аттергауер Дінкель – 5,17 т/га. За якісними характеристиками зерна пшениці спельти визначено варіант застосування Гумат калію ГК-17 у фазу колосіння та повторно у фазу молочної стиглості за поєднання його з внесенням Agriflex Amino у фазу колосіння. За таких умов натура зерна сорту Зоря України становила 663 г/л, Європа – 680 г/л, Аттергауер Дінкель – 758 г/л, вміст білка був 18,55; 18,27 та 14,70 %, а вміст сирої клейковини 48,8; 41,6 та 33,0 % відповідно. Ці значення були кращими в досліді та підтвердили високу ефективність впливу досліджуваних чинників на якісні показники зерна спельти.

Ключові слова: пшениця спельта, сорт, стимулятор росту, гумат калію, урожайність, вміст білка, вміст клейковини, натура зерна.

 

Посилання: 
1. Заболотна І.Р. Характеристика зразків спельти озимої за елементами продуктивності колосу. Генетика і селекція: досягнення і проблеми: тези доповідей міжнародної наукової конференції, присвяченої 170-річчю УНУС (18–20 березня 2014 р.). С. 40–41.
2. Марченко В. У древньої пшениці спельти – нове життя. Народний оглядач. URL: https://www. ar25.org/article/u-drevnoyi-pshenyci-spelty-novezhyttya.html.
3. Шелепов В.В., Маласай В.М., Пензев А.Ф. Морфология, биология, хозяйственная ценность пшеницы. Мироновка, 2004. 524 с.
4. Cubadda R., Marconi E. Technological and nutritional aspects in emmer and spelt. Hulled Wheats. Promoting the conservation and use of underutilized and neglected crops. Castelvecchio Pascoli: Tuscuny. Italy, 1995. P. 203–211.
5. Дірауер Х., Закс Р. Органічна пшениця: посібник. Сільськогосподарські культури. Дослідний інститут органічного сільського господарства. 16 с. URL: http://www.ukraine.fibl.org/fileadmin/ documents-ukraine/Booklets/pshenucja_A4.pdf.
6. Ткаченко І.Ю. Оптимізація азотного живлення пшениці спельти на чорноземі опідзоленому Правобережного Лісостепу України: автореф. канд. с.-г. наук: 06.01.04. Харків, 2015. 21 с.
7. Господаренко Г.М., Любич В.В., Полянецька І.О., Возіян В.В. Хлібопекарські властивості зерна спельти залежно від удобрення. Вісник Уманського УНУС. 2015. № 1. С. 11–14.
8. Ружицька О.М., Борисова О.В. Ріст, продуктивність та якість зерна озимої спельти за умов Півдня Степової зони України. Вісн. ОНУ. Біологія. 2015. Т. 20. Вип. 1 (36). С. 47–58.
9. Andruszczak S., Kwiecińska-Poppe E., Kraska P., Pałys E. Yield of winter cultivars of spelt wheat (Triticum aestivum ssp. spelta l.) cultivated under diversified conditions of mineral fertilization and chemical protection Acta Sci. Pol. Agric. 2011. 10. P. 5–14.
10. Fatrcova-Śramkova K., Lacko-Bartośova M., Mariassyova M. Bioproducts made from spelt wheat (Triticum spelta) and their antioxidant properties Aquat. Ecosyst. Health. 2010. 14. P. 185–187.
11. Goriewa-Duba K., Duba A., Wachowska U., Wiwart M. An evaluation of the variation in the morphometric parameters of grain of six triticum species with the use of digital image analysis. Agronomy. 2018. 8. 296 p.
12. Morphological and productive traits of spelt wheat – Triticum spelta L. Agric / S. Jankovic et al. 2015. For. 61. P. 173–182.
13. Baranski M., Rempelos L., Iversen P.O., Leifert C. Effects of organic food consumption on human health; the jury is still out! Food & Nutrition Research. 2017. 61 (1). 1287333 p. DOI: 10.1080/16546628.2017.1287333 14. Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: A systematic literature review and meta-analyses / M. Baranski et al. British Journal of Nutrition. 2014. 112 (5). P. 794–811. DOI: 10.1017/S0007114514001366
15. Association of frequency of organic food consumption with cancer risk: Findings from the NutriNet-Santé prospective cohort study / J. Baudry et al. JAMA Internal Medicine. 2018. 178 (12). P. 1597– 1606. DOI: 10.1001/jamainternmed.2018.4357
16. Association between organic food consumption and metabolic syndrome: Cross-sectional results from the NutriNet-Sante study / J. Baudry et al. Europea Journal of Nutrition. 2018. 57 (7). P. 2477–2488. DOI: 10.1007/s00394-017-1520-1
17. Effect of organic and conventional crop rotation, fertilization, and crop protection practices on metal contents in wheat (Triticum aestivum) / J. Cooper et al. Journal of Agricultural and food Chemistry. 2011. 59 (9). P. 4715–4724. DOI: 10.1021/jf104389m
18. Daniel O., Meier M.S., Schlatter J., Frischknecht P. Selected phenolic compounds in cultivated plants: Ecologic functions, health implications, and modulation by pesticides. Environmental Health Perspectives. 1999. 107 (Suppl 1). P. 109–114. DOI: 10.1289/ehp.99107s1109
19. Escarnot E., Jacquemin J.M., Agneessens R., Paquot M. Comparative study of the content and profiles of macronutrients in spelt and wheat, a review Biotechnologie. Agronomie Societe Et Environnement. 2012. 16 (2). P. 243–256.
20. Jones J.M., Engleson J. Whole grains: Benefits and challenges Annual Review of Food Science and Technology. 2010. 1 (1). P. 19–40. DOI: 10.1146/ annurev.food.112408.132746
 
Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon zaika_1_2023.pdf464.45 КБ