Ви є тут

Плюси і мінуси No-till технології

 

В статті наведено історію розробки і впровадження No-till технології за кордоном і в Україні, вказано країни і роки, де і коли цю технологію розробляли та впроваджували. Зазначено, що великий внесок у розробку теоретичних основ мінімалізації обробітку ґрунту завдяки використанню No-till технології внесли науковці США, які за більшістю показників високо оцінили цю технологію. До її недоліків вони відне сли погіршення екологічної ситуації через бур’яни, хвороби і шкідники та потребу у внесенні вищих доз азотних добрив і гербіцидів. Науковці ННЦ "Інститут землеробства УААН" до цього переліку додають затримку на три-чотири доби з весняним доспіванням ґрунту через наявність на його поверхні рослинних решток у вигляді мульчі та поширення мишоподібних гризунів. Така обмеженість недоліків No-till технології робить її досить успішною щодо поширеності в сільськогосподарське виробництво, адже щорічно її площа у світі зростає більш ніж на 1 млн га. Найбільші її площі у США, Бразилії, Аргентині, Канаді, Австралії та Парагваї, а в Бразилії технологія без обробітку ґрунту залучена до державних програм з відповідним кредитуванням. Загалом по Європі частка земель з технологією No-till у структурі посівних площ не перевищує 3 %. Оптимальні умови для No-till технології в лісостеповій і степовій зонах України складаються на площі 5,25 млн га, однак її освоєння нині не досягає і 1 млн га. Проблему поширеності No-till технології у вітчизняне виробництво більшість науковців вбачає у надмірній забур’яненості посівів вирощуваних культур, хоч на наш погляд це явище можливе лише на перших етапах освоєння технології без обробітку ґрунту. No-till технологія має майбутнє, адже лише вона серед багатьох інших технологій може гарантувати розширене відтворення родючості ґрунту.

Ключові слова: No-till технологія, забур’яненість посіву, родючість ґрунту.

 

 

Посилання: 
1. Єщенко В.О. No-till технологія: її сьогодення та майбутнє. Вісник Уманського національного університету садівництва. Умань, 2013. № 1–2. С. 4–9.
2. Сайко В. Ф. Землеробство на шляху до ринку. Київ: Інститут землеробства УААН, 1997. 48 с. 3. No-tillage seeding in conservation agriculture / C.J. Baker et al. 2006. 326 p.
4. Кроветто К. Технологія No-till, стерня і живлення ґрунту. Пропозиція. 2005. № 1. С. 72–74.
5. Сайко В.Ф., Малієнко А.М. Системи обробітку ґрунту в Україні. Київ: ВД "ЕКМО", 2007. 44 с.
6. Системы и методы рационального землепользования / Д.Г. Грифт та ін. 1998. С. 43–53.
7. Рейкоски Д., Секстон К.Е. Преимущества системы no-till в рамках почвозащитного земледелия. Днепропетровск, 2007. С. 21–32. 8. Медведєв В.В. Нульовий обробіток ґрунту в Європейських країнах. Харків: ТОВ "ЕДЕНА", 2010. 202 с.
9. Танчик С.П. No-till і не тільки. Сучасні системи землеробства. Київ: Юнівест Media, 2009. 160 с.
10. Гайдаров М.А. Дослід. Агро Форум. 2019. № 5. 29 с.
11. Щедрінов А. No-tіll – досвід впровадження системи аграріями півдня. URL: https:// superagronom.com/articles /453-no-till--dosvidvprovadjennya-sistemi-agrariyami-pivdnya
12. Соколік С.П. Порівняльний аналіз ефективності технологій вирощування озимої пшениці. Вісник Сумського національного аграрного університету. Суми, 2016. Вип. 10/2 (30). С. 60–64.
13. Сторчоус І. Нюанси в технології No-till. URL: http://agro-business.com.ua/agro/ahronomiiasohodni/item/395-niuansy-v-te...
14. Цилюрик О. No-tіll: переваги і недоліки. URL: http://agro-business.com.ua/agro/ahronomiiasohodni/item/625-no-till-pere...
15. Чорний С.Г., Видинівська О.В., Волошенюк А.В. Протидефляційна ефективність системи землеробства No-till в умовах південного Степу України. Біологічні системи. 2012. Т. 4. Вип. 1. С. 116–119.
16. Волошенюк А.В. Вплив систем обробітку ґрунту та No-till на грудкуватість чорнозему південного. Таврійський науковий вісник. Кропивницький, 2015. Вип. 91. С. 24–29.
17. Борис Н. Мінімалізація основного обробітку ґрунту. Пропозиція. 2021. № 1. С. 36–39.
18. Дудкіна О., Каплун А. Якість пшениці – передусім. Пропозиція. 2010. № 8. С. 54–55.
19. Сигида В.П., Яровий О.С., Малярчук Д.В. Моніторинг поля і посівів в сучасних технологіях АПК. Київ: Алфа Реклама, 2012. 138 с.
20. Яловчук Ю. Плуг нас не витягне, а затягне. Зерно. 2021. № 5. С. 90–92.
21. Томащук О.В. Оцінювання No-till технології вирощування кукурудзи на конкурентоспроможність. Таврійський науковий вісник. Кропивницький, 2018. Вип. 103. С. 129–133.
22. Цвей Я.П., Мирошниченко М.С. Вплив системи No-till обробітку ґрунту на формування родючості чорнозему типового слабосолонцюватого в посівах озимої пшениці та кукурудзи на зерно. Таврійський науковий вісник. Кропивницький, 2020. Вип. 113. С. 140–147.
23. Чорний С.Г., Волошенюк А.В. Оцінка біоенергетичної технології No-till. Вісник аграрної науки Причорномор’я. Миколаїв, 2013. Вип. 2. С. 67–73.
24. Манушкіна Т.М., Дробітько А.В., Качанова Т.В., Геращенко О.А. Біологічні особливості технології No-till в умовах Південного Степу України. Вісник аграрної науки Причорномор’я. Миколаїв, 2020. Вип. 4. С. 47–53.
25. Чумбей В.В. Енергетична ефективність вирощування гречки посівної залежно від основного і передпосівного обробітку ґрунту а Прикарпатті України. Таврійський науковий вісник. 2019. Вип. 106. С. 158–162.
26. Губенко Л.В., Задубинна Є.В., Вєтрова Н.О. Продуктивність сої залежно від способів основного обробітку ґрунту та застосування мінеральних добрив. Зб. наук. пр. НЦЦ "Інститут землеробства НААН". Київ, 2018. Вип. 2. С. 35–43.
27. Мулярчук О.І., Безвіконний П.В., Кобринська Л.В. Технологія вирощування сорго цукрового для виробництва біопалива в умовах Поділля. Таврійський науковий вісник. Кропивницький, 2018. Вип. 103. С. 93–99.
28. Войтовик М.В. Особистий досвід: плюси і мінуси використання технології No-till. URL: https://propozitsiya.com/ua /osobystyy-dosvid-plyusyi-minusy-vykorystannya-tehnologiyi-no-till.

 

Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon eshenko_1_2023.pdf441.37 КБ