Ви є тут
БОРОШНОМЕЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ СПЕЛЬТИ ЗАЛЕЖНО ВІД СОРТУ ТА ЛІНІЇ
Наведено результати вивчення формування маси 1000 зерен, натури зерна залежно від абіотичних і біотичних чинників, а також вихід борошна та його якість залежно від сорту та лінії пшениці спельти.
Маса 1000 зерен пшениці спельти залежала від погодних умов року проведення дослідження. Так, посушливі умови 2013 і 2015 рр. під час молочно-воскової стиглості сприяли меншій виповненості стиглого зерна, яка змінювалась від 32,5 до 53,1 г, а в 2014 р. за достатньої вологозабезпеченості зерно було більш виповнене і маса його істотно збільшувалася до 39,0–56,9 г. Крім цього на цей показник впливала висота рослин і їх стійкість до вилягання. Між масою 1000 зерен і висотою встановлено позитивний дуже високий кореляційний зв’язок для ліній LPP 1221
(r = 0,99±0,002), NAK34/12–2 (r = 0,93±0,004), TV 1100 (r = 0,90±0,006), високий – для сортів NSS 6/01 (r = 0,84±0,007), Шведська 1 (r = 0,88±0,006), лінії LPP 1304 (r = 0,89±0,009), істотний – для сортів Зоря України, Schwabenkorn
(r = 0,62±0,008), лінії LPP 3117 (r = 0,59±0,004), негативний істотний – для ліній LPP 1224 (r = -0,70±0,006), NAK 22/12 (r = -0,57±0,005), а в решти ліній – позитивний слабкий зв’язок.
Зерно всіх ліній, крім LPP 3373 перевищувало стандарт, у них натура змінювалась від 722 до 770 г/л або була більшою на 2–8 %. Найбільшу натуру мало зерно лінії LPP 3132 (770 г/л), а найменшу – LPP 3373 (707 г/л). Натура зерна інтрогресивних ліній змінювалась від 698 до 729 г/л. Індекс стабільності формування натури зерна був дуже високим – від 1,03 до 1,08.
Натура зерна сортів і ліній пшениці спельти по-різному залежала від висоти рослин, стійкості до вилягання та маси 1000 зерен. З’ясовано, що позитивний дуже високий кореляційний зв’язок між натурою зерна та висотою мав сорт Шведська 1 (r = 0,90±0,006), лінії LPP 3117 (r = 0,92±0,002), LPP 1304 (r = 0,98±0,005), істотний – для сортів Зоря України (r = 0,65±0,009), Schwabenkorn (r = 0,61±0,007), лінії Р 3 (r = 0,54±0,006), негативний високий – для лінії LPP 1224 (r = -0,75±0,003), слабкий – для ліній LPP 1221 (r = -0,30±0,005), NAK 22/12 (r = -0,21±0,009), а в решти сортів і ліній встановлено позитивний високий кореляційний зв’язок (r = 0,71±0,006–0,88±0,008).
Встановлено, що зерно всіх досліджуваних форм забезпечує дуже високий вихід борошна. Найвищі показники забезпечує перероблення зерна сортів Зоря України, Шведська 1 і ліній LPP 1304, LPP 3373, LPP 3117, LPP 1197, отриманих гібридизацією Triticum aestivum/Triticum spelta, NAK 22/12, TV 1100, отриманих інтрогресією з амфіплоїдом (Triticum durum/Aegilops tauschii) та Triticum kiharae.
Ключові слова: пшениця спельта, маса 1000 зерен, натура зерна, вихід борошна, вміст золи, білизна борошна.
1. Dubois B., Bertin P., Mingeot D. Molecular diversity of alpha-gliadin expressed genes in genetically contrasted spelt (Triticum aestivum ssp. spelta) accessions and comparison with bread wheat (Triticum aestivum ssp. aestivum) and related diploid Triticum and Aegilops species. Mol Breed. 2016. Vol. 36. P. 152.
2. Feng Y., Qu R., Yang Y. Rich haplotypes of Viviparous-1 in Triticum aestivum subsp. spelta with different abscisic acid sensitivities. J Sci Food Agric. 2017. Vol. 97. P. 497–504.
3. Liubych V., Voziian V. The influence of origin on spelt wheat grains properties. Episteme czasopismo naukowo-kulturalne. 2016. № 30. P. 111–122.
4. Любич В. В., Полянецкая И. О., Возиян В. В. Использование Triticum aestivum L. для повышения продуктивности пшеницы: монография. Saarbrücken: Lap Lambert Academic Publishing, 2016. 252 с.
5. Osokina N., Liubych V., Voziian V. Influence of unhusking, humidifying and softening degree for spelt grain on yield and its quality of cereal. Ukrainian Journal of Food Sciense. 2015. № 1. P. 23–32.
6. Господаренко Г. М., Костогриз Г.М., Любич В.В. Пшениця спельта. Київ: ТОВ «СІК ГРУП УКРАЇНА», 2016. 312 с.
7. Abdelkhalik S. M., Salem A. K. M., Bdelaziz A. R., Ammar M. H. Morphological and sequence-related amplifed polymorphism-based molecular diversity of local and exotic wheat genotypes. Genetics and Molecular Research. 2016. Vol. 15 (2). P. 1–9.
8. Searching for wheat resistance to aphids and wheat bulb fly in the historical Watkins and Gediflux wheat collections / Aradottir G. I. et al. Ann Appl Biol. 2017. Vol. 170. P. 179–188.
9. Михно М. Ринок борошна й круп. The Ukrainian Farmer. 2015. №10. URL: http://www.agrotimes.net/journals/ article/rinok-boroshna-j-krup.
10. Любич В. В. Продуктивність сортів і ліній пшениць залежно від абіотичних і біотичних чинників. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2017. Вип. 95. С. 146–161.
11. Blahovec J., Lahodova M. Moisture-induced changes of mass and dimension characteristics in some cereal grains. International Agropbysics. 2015. Vol. 29. P. 1–12.
12. Feng Y., Qu R., Yang Y. Rich haplotypes of Viviparous-1 in Triticum aestivum subsp. spelta with different abscisic acid sensitivities. J Sci Food Agric. 2017. Vol. 97. P. 497–504.
13. Characterization and Discrimination of Ancient Grains: A Metabolomics Approach. Int / Righetti L. et al. J Mol Sci. 2016. Vol. 17. P. 171–179.
14. Дорохов Б. А. Изменение хозяйственных признаков у озимой пшеницы в результате селекции и в зависимости от погодных условий: монография. Каменная Степь: Бутурлиновская тип., 2014. 146 с.
15. Подпрятов Г. І., Ящук Н. О. Придатність зерна пшениці спельти озимої для хлібопекарських та кормових цілей. Новітні агротехнології. 2013. № 1. С. 71–79.
16. Longin C. F., Wurschum T. Back to the Future – Tapping into Ancient Grains for Food Diversity. Trends Plant Sci. 2016. Vol. 21. P. 731–737.
17. Su W. H., Sun D. W. Facilitated wavelength selection and model development for rapid determination of the purity of organic spelt (Triticum spelta L.) flour using spectral imaging. Talanta. 2016. Vol. 155. P. 347–357.
18. Sanja O. Ž., Amela D., Asima A. Nermina Spaho1 and Amila Vranac 1 Relationship Between Selected Quality Parameters in Spelt Wheat Grain. International Journal of Agriculture Innovations and Research. 2016. Vol. 5. P. 54–58.
19. Grinding and Nutritional Properties of Six Spelt (Triticum aestivum ssp. spelta L.) / Świeca M. et al. Cultivars. Cereal chem. 2014. Vol. 91(3). Р. 247–254.
20. Shewry P. R., Hey S. Do “ancient” wheat species differ from modern wheat in their content of bioactive components? J. Cereal Sci. 2015. Vol. 65. P. 236–243.
21. Begić M., Oručević S. Relationship between Physical and Chemical Quality Parameters in Soft Wheat and Spelt. Works of the Faculty of Agricultural and Food Sciences. 2014. Vol. 64(2). Р. 25–38.
22. Relationship between Physical and Chemical Parameters in Barley. 7th Central European Congress on Food – CEFood / Oručević S. et al. Skopje, Republic of Macedonia, 2014. Р. 122.
23. Morphological and productive traits of spelt wheat – Triticum spelta L. / Jankovic S. et al. Agriculture & Forestry. 2015. Vol. 61. Р. 173–182.
24. Warechowska M. Some physical properties of cereal grain and energy consumption of grinding. Agricultural Engineering. 2014. Vol. 1(149). Р. 239–249.
25. The Response of Selected Triticum spp. Genotypes with Different Ploidy Levels to Head Blight Caused by Fusarium culmorum (W. G. Smith) / Wiwart M. et al. Sacc. Toxins (Basel). 2016. Vol. 8. P. 112.
26. Xie Q., Mayes S., Sparkes D. L. Optimizing tiller production and survival for grain yield improvement in a bread wheat x spelt mapping population. Ann Bot. 2016. Vol. 117. P. 51–66.
27. Єщенко В. О., Копитко П. Г., Костогриз П. В., Опришко В. П. Основи наукових досліджень в агрономії: навч. пос. Вінниця: ПП «ТД «Едельвейс і К»», 2014. 332 с.
28. Liubych V. V., Hospodarenko H. M., Poltoretskyi S. P. Quality features of spelt wheat grain. Saarbrücken: LAP LAMBERT Academic Publishing, 2017. 108 p.
29. Дробот В. І., Семенова А. Б., Михонік Л. А. Технологічні аспекти використання борошна спельти у хлібопеченні. Продовольчі ресурси: зб. наук. пр. 2014. № 2. С. 15–17.
30. Mencia G., El-Qutob D., Pineda F., Castillo M. Occupational allergy to Triticum spelta flour. Allergol Int. 2017. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28764943.
Долучення | Розмір |
---|---|
gospodarenko-lubich-poluanecka-agro-1-2018-59-67.pdf | 254.45 КБ |