Ви є тут
ВПЛИВ ПІСЛЯЗБИРАЛЬНОЇ ОБРОБКИ КОМПОЗИЦІЄЮ ХІТОЗАНУ ТА САЛІЦИЛОВОЇ КИСЛОТИ НА ПЛОДИ ВИШНІ ПІСЛЯ ЗБЕРІГАННЯ
Вишня – поширена культура в Україні, яка швидко псується, та водночас є цінним джерелом вітамінів і антиоксидантів. Нині ведеться пошук технологій зберігання з використанням нових видів упаковки. Метою досліджень було визначити вплив обробки композиції хітозану та саліцилової кислоти на фізико-хімічні показники плодів вишні упродовж зберігання. Для проведення досліджень плоди вишні сортів Альфа і Пам’ять Артеменка, вирощені на дослідній станції помології імені Л.П. Симиренка ІС НААН, за день до збирання врожаю обробляли розчином хітозану з саліциловою кислотою, висушували упродовж доби. Знімали з дерев у споживчій стадії стиглості, закладали в ящики № 5 вагою 5 кг на зберігання за температури 1±0,5 °С та відносної вологості повітря 95±1 %. За контроль приймали необроблені плоди.
За даними досліджень вихід товарної продукції плодів вишні сортів Альфа і Пам’ять Артеменка за 15 діб зберігання знаходився на рівні 85,2 та 83,6 %, втрата маси становила 5,4−5,7 %, вміст сухих розчинних речовин знизився на 8,9−10,1 %, титрованих кислот – у 2 рази, аскорбінової кислоти – в 1,7−1,9 раза.
Порівняно з контролем, обробка плодів вишні розчином саліцилової кислоти дала змогу підвищити вихід товарної продукції на 2,4−2,2 %, знизити втрати маси до 3,5−3,4 %, вміст сухих розчинних речовин – на 3,8− 4,4 %, титрованих кислот − 41,8 −48 %, аскорбінової кислоти − 36, 1 і 33,3 %. Попередня обробка плодів вишні 1 % розчином хітозану з саліциловою кислотою найефективніша та сприяла збільшенню виходу товарної продукції на 7,8−8,6 % за втрат маси 2,7−3 %. Втрати у вмісті сухих розчинних речовин становили 1,3−1,9 %, титрованих кислот – 24,6−44 %, аскорбінової кислоти − 18,3−19,8 %.
Ключові слова: плоди вишні, сухі розчинні речовини, титровані кислоти, аскорбінова кислота, зберігання, хітозан, саліцилова кислота.
- Sweet cherry (Prunus avium): Critical factors affecting the composition and shelf life / Wani A.A. et al. Food Packaging and Shelf Life. 2014. Vol. 1(1). Р. 86–99.
- Jianglian D., Shaoying Z. Applcation of Chitosan based coating in fruit and vegetable preservation. Journal of Food Processing & Technology. 2013. Vol. 4(5). 227 p. DOI: https://doi.org/10.4172/2157-7110.1000227
- Youzuo Z., Meiling Z., Huqing Y. Postharvest chitosan-g-salicylic acid application alleviates chilling injury and preserves cucumber fruit quality during cold storage. Food chemistry. 2015. Vol. 174. P. 558−563.
- Chiabrando V., Giacalone G. Efecto de recubrimientos distintos para prevenir el deterioro y conservar la calidad de nectarinas cv Big Top recién cortadas. CyTA Journal of Food. 2013. Vol 11(3). P. 285−292. DOI: https://doi.org/10.1080/19 476337.2012.745096
- Influence of postharvest chitosan treatment on enzymatic browning and antioxidant enzyme activity in sweet cherry fruit / Pasquariello M.S. et al. Postharvest Biology and Technology. 2015. Vol. 109. P. 45–56.
- Bal E. Postharvest application of chitosan and low temperature storage affect respiration rate and quality of plum fruits. Journal of Agricultural Science and Technology. 2013. Vol. 15. P. 1219−1230.
- Razavi F., Hajilou J., Aghdam M.S. Salicylic acid treatment of peach trees maintains nutritional quality of fruits during cold storage. Advances in Horticultural Science. 2018. Vol. 32(1). P. 33−40.
- Enhancement of antioxidant systems and storability of two plum cultivars by preharvest treatments with salicylates / Martínez-Esplá A. et al. International journal of molecular sciences. 2017. Vol. 18(9). 1911. DOI: https://doi. org/10.3390/ijms18091911.
- Lo’ay A.A., Mohamed A., Taher M.A. Effectiveness salicylic acid blending in chitosan/PVP biopolymer coating on antioxidant enzyme activities under low storage temperature stress of ‘Banati’ guava fruit. Scientia Horticulturae. 2018. Vol. 238 (19). P. 343–349. DOI: https://doi. org/10.1016/j.scienta.2018.05.005.
- Effects of graft copolymer of chitosan and salicylic acid on reducing rot of postharvest fruit and retarding cell wall degradation in grapefruit during storage / Shi Z. et al. Food Chemistry. 2019. Vol. 283. P. 92−100. DOI: https://doi. org/10.1016/j.foodchem.2018.12.078.
- Quality and antioxidant properties on sweet cherries as affected by preharvest salicylic and acetylsalicylic acids treatments / Giménez M.J. et al. Food Chemistry. 2014. 160. P. 226–232. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.03.107.
- ДСТУ 8325:2015. Вишня свіжа. [Чинний від 2017-07-01]. Вид. офіц. Київ, 2017. 7 с.
- Найченко В.М. Практикум з технології зберіґання і переробки плодів та овочів. Київ: ФАДА ЛТД, 2001. 211 с.
- ДСТУ 4957:2008. Продукти перероблення фруктів та овочів. Методи визначення титрованої кислотності. Київ, Держспоживстандарт України, 2009. 10 c.
- ДСТУ ISO 6557-2:2014. Фрукти, овочі та продукти їх переробляння. Визначення вмісту аскорбінової кислоти. Київ, Держспоживстандарт. 2015. 10 c.
- Мойсейченко В.Ф. Основи наукових досліджень у плодівництві, овочівництві, виноградарстві та технології зберігання плодоовочевої продукції. Київ: УМК ВО, 1992. 364 с.
Долучення | Розмір |
---|---|
vasilishina_1_2020.pdf | 1.03 МБ |