Ви є тут

ВПЛИВ ПІСЛЯЗБИРАЛЬНОЇ ОБРОБКИ КОМПОЗИЦІЄЮ ХІТОЗАНУ ТА САЛІЦИЛОВОЇ КИСЛОТИ НА ПЛОДИ ВИШНІ ПІСЛЯ ЗБЕРІГАННЯ

Вишня – поширена культура в Україні, яка швидко псується, та водночас є цінним джерелом вітамінів і антиоксидантів. Нині ведеться пошук технологій зберігання з використанням нових видів упаковки. Метою досліджень було визначити вплив обробки композиції хітозану та саліцилової кислоти на фізико-хімічні показники плодів вишні упродовж зберігання. Для проведення досліджень плоди вишні сортів Альфа і Пам’ять Артеменка, вирощені на дослідній станції помології імені Л.П. Симиренка ІС НААН, за день до збирання врожаю обробляли розчином хітозану з саліциловою кислотою, висушували упродовж доби. Знімали з дерев у споживчій стадії стиглості, закладали в ящики № 5 вагою 5 кг на зберігання за температури 1±0,5 °С  та відносної вологості повітря 95±1 %. За контроль приймали необроблені плоди.

За даними досліджень вихід товарної продукції плодів вишні сортів Альфа і Пам’ять Артеменка за 15 діб зберігання знаходився на рівні 85,2 та 83,6 %, втрата маси становила 5,4−5,7 %, вміст сухих розчинних речовин знизився на 8,9−10,1 %, титрованих кислот – у 2 рази, аскорбінової кислоти – в 1,7−1,9 раза.

Порівняно з контролем, обробка плодів вишні розчином саліцилової кислоти дала змогу підвищити вихід товарної продукції на 2,4−2,2 %, знизити втрати маси до 3,5−3,4 %, вміст сухих розчинних речовин  – на 3,8− 4,4 %, титрованих кислот − 41,8 −48 %, аскорбінової кислоти − 36, 1 і 33,3 %. Попередня обробка плодів вишні 1 % розчином хітозану з саліциловою кислотою найефективніша та сприяла збільшенню виходу товарної продукції на 7,8−8,6 % за втрат маси 2,7−3 %. Втрати у вмісті сухих розчинних речовин становили 1,3−1,9 %, титрованих кислот – 24,6−44 %, аскорбінової кислоти − 18,3−19,8 %.

Ключові слова: плоди вишні, сухі розчинні речовини, титровані кислоти, аскорбінова кислота, зберігання, хітозан, саліцилова кислота.

 

Посилання: 
  1. Sweet cherry (Prunus avium): Critical factors affecting the composition and shelf life / Wani A.A. et al. Food Packaging and Shelf Life. 2014. Vol. 1(1). Р. 86–99.
  2. Jianglian D., Shaoying Z. Applcation of Chitosan based coating in fruit and vegetable preservation. Journal of Food Processing & Technology. 2013. Vol. 4(5). 227 p. DOI: https://doi.org/10.4172/2157-7110.1000227
  3. Youzuo Z., Meiling Z., Huqing Y. Postharvest chitosan-g-salicylic acid application alleviates chilling injury and preserves cucumber fruit quality during cold storage. Food chemistry. 2015. Vol. 174. P. 558−563.
  4. Chiabrando V., Giacalone G. Efecto de recubrimientos distintos para prevenir el deterioro y conservar la calidad de nectarinas cv Big Top recién cortadas. CyTA Journal of Food. 2013. Vol 11(3). P. 285−292. DOI: https://doi.org/10.1080/19 476337.2012.745096
  5. Influence of postharvest chitosan treatment on enzymatic browning and antioxidant enzyme activity in sweet cherry fruit / Pasquariello M.S. et al. Postharvest Biology and Technology. 2015. Vol. 109. P. 45–56.
  6. Bal E. Postharvest application of chitosan and low temperature storage affect respiration rate and quality of plum fruits. Journal of Agricultural Science and Technology. 2013. Vol. 15. P. 1219−1230.
  7. Razavi F., Hajilou J., Aghdam M.S. Salicylic acid treatment of peach trees maintains nutritional quality of fruits during cold storage. Advances in Horticultural Science. 2018. Vol. 32(1). P. 33−40.
  8. Enhancement of antioxidant systems and storability of two plum cultivars by preharvest treatments with salicylates / Martínez-Esplá A. et al. International journal of molecular sciences. 2017. Vol. 18(9). 1911. DOI: https://doi. org/10.3390/ijms18091911.
  9. Lo’ay A.A., Mohamed A., Taher M.A. Effectiveness salicylic acid blending in chitosan/PVP biopolymer coating on antioxidant enzyme activities under low storage temperature stress of ‘Banati’ guava fruit. Scientia Horticulturae. 2018. Vol. 238 (19). P. 343–349. DOI: https://doi. org/10.1016/j.scienta.2018.05.005.
  10. Effects of graft copolymer of chitosan and salicylic acid on reducing rot of postharvest fruit and retarding cell wall degradation in grapefruit during storage / Shi Z. et al. Food Chemistry. 2019. Vol. 283. P. 92−100. DOI: https://doi. org/10.1016/j.foodchem.2018.12.078.
  11. Quality and antioxidant properties on sweet cherries as affected by preharvest salicylic and acetylsalicylic acids treatments / Giménez M.J. et al. Food Chemistry. 2014. 160. P. 226–232. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.03.107.
  12. ДСТУ 8325:2015. Вишня свіжа. [Чинний від 2017-07-01]. Вид. офіц. Київ, 2017. 7 с.
  13. Найченко В.М. Практикум з технології зберіґання і переробки плодів та овочів. Київ: ФАДА ЛТД, 2001. 211 с.
  14. ДСТУ 4957:2008. Продукти перероблення фруктів та овочів. Методи визначення титрованої кислотності. Київ, Держспоживстандарт України, 2009. 10 c.
  15. ДСТУ ISO 6557-2:2014. Фрукти, овочі та продукти їх переробляння. Визначення вмісту аскорбінової кислоти. Київ, Держспоживстандарт. 2015. 10 c.
  16. Мойсейченко В.Ф. Основи наукових досліджень у плодівництві, овочівництві, виноградарстві та технології зберігання плодоовочевої продукції. Київ: УМК ВО, 1992. 364 с.

 

Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon vasilishina_1_2020.pdf1.03 МБ