Ви є тут

THE INFLUENCE OF SOIL BACKGROUND OPTIMIZATION AND FOLIAR TOP DRESSING ON PHYSIOLOGICAL AND BIOCHEMICAL PROCESSES IN PEAR TREES OF TAVRIISKA VARIETY

Представлені результати досліджень щодо впливу оптимізації грунтового фону і позакореневого підживлення на фізіолого-біохімічні процеси в дерев груші сорту Таврійська. Польовий дослід закладений в 2015 році за двофакторною схемою в трикратному повторенні за наявності восьми облікових дерев на кожній елементарній ділянці. Перед закладанням досліду агрохімічними аналізами ґрунту було виявлено вміст рухомих форм калію на 46 мг/кг менше від середнього показника оптимального рівня, а нітратного азоту (за нітрифікаційною здатністю ґрунту) і рухомих сполук фосфору – більше оптимальних рівнів. Для оптимізації ґрунтового фону розрахована і внесена норма К2О – 598 кг/га і таким чином був створений оптимізований фон мінерального ґрунтового живлення груші усіма трьома основними макроелементами (NРК).

Схема дослідження включала два рівня вмісту в ґрунті доступних для рослин сполук і форм азоту (N), фосфору (Р2О5) і калію (К2О): не оптимізований (без ґрунтового удобрення) і оптимізований внесенням розрахованих за результатами агрохімічних аналізів ґрунту добрив тих макроелементів, яких не вистачало в кореневмісному шарі ґрунту (0-60 см) до оптимальних рівнів (фактор А) і чотири варіанти позакореневого підживлення: 1 – без підживлення (обприскування листового покриву водою), 2, 3 і 4 – обприскування розчинами удобрювальних препаратів, відповідно: Реаком плюс (сад-город) – 5 л/га, Вуксал Мікроплант – 3 л/га і Біохелат «Плодово-ягідні культури» – 3 л/га (фактор Б). Зазначені дози препаратів розчиняли в розрахунку 1000 л розчину на гектар саду.

За достатніх рівнів вмісту доступних для рослин сполук азоту та фосфору в чорноземі звичайному (значно перевищують оптимальні для яблуні) і недостатнього живлення калієм (нижче оптимального вмісту його обмінних форм на 46 мг/кг ґрунту) внесенням розрахованої норми К2О 598 кг/га створився достатній рівень живлення дерев груші цим елементом і загальний оптимізований фон їх мінерального живлення головними макроелементами (NPK), який підтримувався протягом усього трирічного періоду досліджень.

На оптимізованому фоні ґрунтового живлення досліджуваних дерев головними макроелементами (NРК) встановлено, що фізіологічний стан і стійкість до несприятливих погодних умов у дерев груші покращилися. Істотно великим накопиченням хлорофілу в листі відрізнялися дерева на оптимізованому ґрунтовому фоні, оброблені препаратом Вуксал Мікроплант – 9,87 мг/100 г. Більше накопичення суми цукрів відбувалося у дерев, що знаходяться на оптимізованому ґрунтовому фоні і позакоренево підживлені препаратом Вуксал Мікроплант – 4,0 мг/г.

Ключові слова: груша, сорт Таврійська, удобрення, позакореневе підживлення, оптимальний рівень, хлорофіл, вуглеводи, суха речовина.

Посилання: 
  1. Ivanchenko E. N. Efficiency of application of microwaves and growth of pear regulators in the dry conditions of the Astrakhan region. Bulletin of the Ulyanovsk State Agricultural Academy. 2015. No. 3 (31). P. 22–25.
  2. Mel`nyk O. V., Melekhova I. O. New in apple and pear fertilizer. Gardening News, 2012. No. 1. P. 15–18.
  3. Majar N. V., Bandurko I. A., Kiseleva G. N. Pear. Modern methodological aspects of the organization of the selection process in horticulture and viticulture. Krasnodar, 2015. P. 283–269.
  4. Manziy V. V., Mel`nyk A. V. Advanced technologies and world achievements are the key to success in gardening. Technology and Innovation. 2012. No. 11. P. 42–43.
  5. Rodionova L. Ya., Kazarinova E. V. Pears as a source of biologically active substances for functional purpose products. Polytechnical network electronic scientific journal of the Kuban State Agrarian University. 2015. No. 105. P. 1035–1046.
  6. Kornylov B. B., Dolmatov E. A., Ogerel`eva Z. E. Results of the study of drought- and gent-resistance of apple and pear genofond of the VNIISPK. Fruit and grapes breeding in Russia. 2015. No. 41. P. 186–191.
  7. Mel`nyk O. V., Drozd O. O. Trends in the production of pears in Europe and in the world. Gardening News. 2014. No. 4. P. 26–33.
  8. Sotnyk A. I., Babina R. D. Pear and peach in the Crimea. Simferopol: Antiqua, 2016. P. 368.
  9. Felaliev A. S., El`cnibekova N. A., Ismoilov M. T. Economic and biological characters of the grows of the West Pamir and their value for production and selection. Reports of the Tajik Academy of Agricultural Sciences. 2012. No. 1 (31). P. 22–27.
  10. Mel`nyk O. V., Drozd O. O. The secrets of looking after a pear tree garden. Gardening News. 2012. No. 2. P. 17–20.
  11. Ramegowda V., Senthil-Kumar M. The interactive effects of simultaneous biotic and abiotic stresses on plants. Journal of Plant Physiology. 2015. No. 176. P. 47–54.
  12. Petrova A. B., Kravzova A. P. Study of ecophysiological indicators of pear leaves in the territory of the research institute «Zhigulevsky gardens». Materials of the XIV All-Russian Scientific and Practical Conference with international participation. 2016. No. 1. P. 190–194.
  13. Water stress induces in pear leaves the rise of betaine level that is associated with drought tolerance in pear / Xiu-Ping Gao et al. Biology. 2015. No. 7. P. 114–118.
  14. Belova A. Yu., Murashev S. V., Verguk V. G. Effect of pigments in leaves of plants for formation and properties of fruits. Processes and devices of food production. 2012. No. 1. P. 13–15.
  15. Chirkin A. M., Skrypnykova E. V., Skrypnykova M. K. Photosynthetic activity of leaves of fruit crops in low positive temperatures. Fruit growing and Russian grapes. 2014. No. 2. P. 267–270.
  16. Hörtensteiner S., Kräutler B. Chlorophyll breakdown in higher plants. Biochimica et Biophysica Acta. 2012. No. 8. P. 977–988.
  17. Kieleva N. S., Paschenko O. I. Variable fluorescence of chlorophylla as indicator of photosynthetic activity of the assimilation apparatus and leather of fruit variety and hybrid pear. Fruit and grapes breeding in Russia. 2017. No. 10. P. 145–151.
  18. Gardé I., Antunes M., Marques da Silva J. Chlorophyll a fluorescence: a fast and low-cost tool to detect superficial scald in «Rocha» pear (Pyrus Communis L. «Rocha»). ISHS. 2012. No. 2. P. 18–20.
  19. Bachman V. Yu., Isachkin A. V. Evaluation of winter hardiness components in pear varieties by the method of artificial freezing. Izvestiya TSHA. 2013. No. 3. P. 36–46.
  20. Rezvyakova S. Winter hardiness of garden crops of different ecological and geographical origin. Bulletin of Orel State Agrarian University. 2017. No. 1. P. 12–19.
  21. Batueva Yu. M., Guseva N. K. Estimation of introduced pear varieties on the main economic and biological indicators. Bulletin of Altai State Agrarian University. 2016. No. 5. P. 25–28.
  22. Vavilova L. V. Winter resistance of the Eastern Pears in the conditions of the Republic of Adygeya: the dissertation ...
    the candidate of biological sciences. Krasnodar, 2014.
  23. Feng F., Mingjun L., Fengwang M. Effects of location within the tree canopy on carbohydrates, organic acids, amino acids and phenolic compounds in the fruit peel and flesh from three. Horticulture Research. 2014. No. 1. P. 11–17.
  24. Chilling privation during dormancy period and carbohydrate mobilization in pear trees / Anderson C. M. et al. Sci. Agric. 2012. No. 4. P. 462–468.
  25. Germino M. A carbohydrate quandary. Tree Physiology. 2015. No. 35. P. 1141–1145.
  26. Wang L., Chen Y., Wang C., Xue H. Identification of candidate genes in the sugar metabolism pear of ‘Red Clapp’s Favorite’ (Pyrus communis L.). Hereditas. 2018. No. 1. P. 46–55.
  27. Godnev T. N. Structure of chlorophyll and methods of its quantitative determination. Minsk: Academy of Sciences of the BSSR, 1952. P. 164.
  28. Ermakova A. I. Methods of biochemical research of plants. Moscow: Kolos, 1972. P. 456.
  29. Milovanova L.V. A comparative evaluation of biochemical methods for determining the carbohydrate complex in a grape plant. Collection of techniques for physiological and biochemical research in viticulture. Moscow: Kolos, 1967. P. 111.
  30. Pochinok H. N. Methods of biochemical analysis of plants. Kyiv: Naukova Dumka, 1976. P. 334.
Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon petrenko-agro-1-2018-11-17.pdf232.78 КБ