Ви є тут

Формування якості ягід і варення різних сортів аронії чорноплідної

У статті наведено результати досліджень формування якості ягід і варення різних сортів аронії чорноплідної за показниками біохімічної складової, вмісту вітамінів, мінеральних елементів. Розраховано інтегральний скор для вітамінів і мінеральних елементів у свіжих ягодах і варенні. Встановлено, що вміст органічних кислот, білка, клітковини і вуглеводів у ягодах аронії чорноплідної сорту Кутно був достовірно нижчим порівняно з сортом Белдер. У варенні біохімічна складова відрізнялась від свіжих ягід. Вміст досліджених складових був у 2,0–3,0 рази нижчим порівняно зі свіжими ягодами. Слід відзначити, що вміст вуглеводів був у 6,8–6,9 раза вищим, завдяки додаванню цукру до варення аронії чорноплідної. У свіжих ягодах аронії чорноплідної сорту Кутно вміст вітамінів А, В3, Е і С був істотно нижчим порівняно з сортом Белдер. Вміст вітаміну С був найвищим і становив 110–140 мг/100 г ягід залежно від сорту аронії чорноплідної. Збереження вітамінів у варенні було різним. Так, вміст вітамінів В1 і В2 був однаковим у свіжих ягодах і варенні. Вміст вітамінів А, В3, Е і С був у 1,7–3,7 рази нижчим порівняно зі свіжими ягодами. З досліджених мінеральних елементів вміст калію у свіжих ягодах і варенні з аронії чорноплідної був найвищим. Вміст заліза був найменшим – 1,0–1,3 мг/100 г у свіжих ягодах і 1,0–1,1 мг/100 г у варенні. Слід відзначити, що вміст заліза, магнію, кальцію, фосфору та калію у свіжих ягодах аронії чорноплідної сорту Кутно був істотно меншим порівняно з сортом Белдер. Свіжі ягоди аронії чорноплідної сорту Белдер за фактичної вологості та в перерахунку на суху масу мали перевагу за вмістом мінеральних елементів. У варенні вміст магнію був у 1,2–1,3 раза, кальцію – у 1,5, фосфору – в 2,7, калію – у 5,7–6,7 раза нижчим порівняно зі свіжими ягодами. Свіжі ягоди аронії чорноплідної найбільше задовольняють добову потребу організму людини фосфором – на 10 %. Інтегральний скор для магнію і заліза становив 6–9 % залежно від сорту. Найменше свіжі ягоди аронії чорноплідної задовольняють потребу натрієм – на 0,1 %. Інтегральний скор для кальцію і калію був 3–4 %. Найбільше добову потребу 100 г варення задовольняє залізом – на 7–8 %. Найменше натрієм – на 0,1 %. Інтегральний скор для кальцію, калію, магнію і фосфору становив 1–6 % залежно від сорту аронії чорноплідної.
Ключові слова: аронія чорноплідна, свіжі ягоди, варення, біохімічна складова, вітаміни, мінеральні елементи, інтегральний скор.

 

Посилання: 
1. Engin, S.P., Mert, C. (2020). The effects of harvesting time on the physicochemical components of Aronia berry. Turkish Journal of Agriculture and Forestry. Vol. 44(4), рр. 361–370.
2. Smolik, M., Ochmian, I., Smolik, B. (2011). RAPD and ISSR methods used for ingerprinting selected, closely related cultivars of Aronia melanocarpa. Not Bot Horti Agrobo. Vol. 39(2), рр. 276–284.
3. Remberg, S.F., Wold, A.B., Sоnsteby, A., Heide, O.M. (2014). Effects of preharvest factors on berry quality. Acta Horticulturae. Vol. 1017, рр. 181–187.
4. Ozgur, M., Akpinar-Bayizit, A., Ozcan, T., Yilmaz-Ersan, L. (2011). Effect of Dehydration on Several Physico-Chemical Properties and the Antioxidant Activity of Leeks (Allium porrum L.). Not Bot Horti Agrobo. Vol. 39(1), рр. 144–151.
5. Sim, I., Suh, D.H., Singh, D., Do, S.G., Moon, K.H., Lee, J.H., Lee, C.H. (2017). Unraveling metabolic variation for blueberry and chokeberry cultivars harvested from different geo-climatic regions in Korea. Journal of Agricultural and Food Chemistry. Vol. 65(41), рр. 9031–9040.
6. Rop, O., Mlcek, J., Jurikova, T., Valsikova, M., Sochor, J., Reznicek, W., Kramarova, D. (2010). Phenolic content, antioxidant capacity, radical oxygen species scavenging and lipid peroxidation inhibiting activities of extracts of fve black chokeberry (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliot) cultivars. J Med Plant Res. Vol. 4(22), рр. 2431–2437.
7. Ochmian, I.D., Grajkowski, J., Smolik, M. (2012). Comparison of some morphological features, quality, and chemical content of four cultivars of chokeberry fruits (Aronia melanocarpa). Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca. Vol. 40(1), рр. 253–260.
8. Yang, H., Kim, Y.J., Shin, Y. (2019). Influence of ripening stage and cultivar on physicochemical properties and antioxidant compositions of Aronia grown in South Korea. Foods. Vol. 8(12), рр. 573–598.
9. Jeppsson, N., Johansson, R. (2000). Changes in fruit quality in black chokeberry (Aronia melanocarpa) during maturation. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology. Vol. 75(3), рр. 340–345.
10. Won, J., Shin, H., Oh, Y., Han, H., Kwon, Y., Kim, D. (2018). Tree growth and fruit characteristics of ‘Nero’ black chokeberry according to different cultivation regions and altitudes. Korean Journal of Plant Resources. Vol. 31(2), рр. 136–148.
11. Ochmian, I., Grajkowski, J., Smolik, M. (2012). Comparison of Some Morphological Features, Quality and Chemical Content of Four Cultivars of Chokeberry Fruits (Aronia melanocarpa). Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca. Vol. 40(1), рр. 253–260.
12. Enescu Mazilu, I., Paraschiv, M., Diaconescu Dinu, M., Cosmulescu, S.N. (2021). Biochemical changes in two Aronia melanocarpa cultivars’ berries during the harvest season. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca. Vol. 49(3), рр. 123–131.
13. Šnebergrová, J., Čížková, H., Neradova, E., Kapci, B., Rajchl, A., Voldřich, M. (2014). Variability of characteristic components of aronia. Czech Journal of Food Sciences. Vol. 32(1), рр. 25–30.
14. Wangensteen, H., Bräunlich, M., Nikolic, V., Malterud, K.E., Slimestad, R., Barsett, H. (2014). Anthocyanins, proanthocyanidins and total phenolics in four cultivars of Aronia: Antioxidant and enzyme inhibitory effects. Journal of Functional Foods. Vol. 7, рр. 746–752.
15. Cosmulescu, S., Trandafr, I., Nour, V. (2017). Phenolic acids and flavonoids profles of extracts from edible wild fruits and their antioxidant properties. International Journal of Food Properties. Vol. 20(12), рр. 3124–3134.
16. Tolić, M.T., Krbavčić, I.P., Vujević, P., Milinović, B., Jurčević, I.L., Vahčić, N. (2017). Effects of weather conditions on phenolic content and antioxidant capacity in juice of chokeberries (Aronia melanocarpa L.). Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. Vol. 67(1), рр. 67–74.
17. Uysal Seçkin, G., Taşeri, L. (2015) Semi-dried fruits and vegetables. Pamukkale University Journal of Engineering Sciences. Vol. 21(9), рр. 414–420.
18. Kovacı, T., Dikmen, E., Şencan Şahin, A. (2018) Drying systems, energy consumption and product quality and sample system design. Journal of Technical Sciences. Vol. 8(2), рр. 25–39.
19. García, M.L., Carrión, M.H., Escobar, S. (2021) Optimization of the antioxidant capacity of mangosteen peels (Garcinia mangostana L.) extracts: management of the drying extraction processes. Food Science and Technology International. Vol. 27(5), рр. 404–412.
20. Calín-Sánchez, Á., Kharaghani, A., Lech, K. (2015) Drying kinetics and microstructural and SensoryProperties of black chokeberry (Aronia melanocarpa) as affected by drying method. Food and Bioprocess Technology. Vol. 8(1), рр. 63–74.
21. Görgüç, A., Gençdağ, E., Demirci, K., Vayiç, A., Yılmaz, F. M. (2022). The effect of highpower ultrasound pretreatment on drying efciency and bioactive compounds of chokeberry (Aronia melanocarpa L.). Food Science and Technology International. Available at: https://journals.sagepub. com/doi/10.1177/10820132221094787.

 

Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon lubich_2022-1-122-128.pdf437.94 КБ