Ви є тут
Формування індивідуальної продуктивності пшениці твердої озимої за її структурними складовими залежно від системи удобрення
Індивідуальна продуктивність пшениці твердої озимої істотно змінюється залежно від системи удобрення в сівозміні, ефективність якої визначається погодними умовами вегетаційного періоду. Густота стебел, коефіцієнти кущіння істотно збільшуються від застосування повного мінерального добрива. Варіанти досліду з неповним поверненням у ґрунт винесеного з урожаями фосфору і калію істотно не впливають на структуру врожаю. Кількість продуктивних стебел збільшувалась від 291 шт/м2 у варіанті без добрив до 338 шт/м2, або на 16 % за тривалого застосування N75 у польовій сівозміні, й до 397 шт/м2, або на 36 % за N150. У варіанті з тривалим застосуванням N75P30K40 цей показник був на 19 %, а за внесення N150P60K80 – на 43 % більшим порівняно з неудобреними ділянками. Тривале застосування азотно-калійної та азотно-фосфорної системи удобрення за впливом на структуру врожаю було на рівні варіанта внесення N150. Кількість продуктивних стебел у варіантах з неповним поверненням у ґрунт винесеного з урожаями фосфору і калію була на рівні варіанта з повним мінеральним добривом (N150P30K40). Найвищим коефіцієнт кущіння був у фазу виходу рослин у трубку – 2,00–2,07, а до кінця вегетації знижувався. Найнижчим коефіцієнт продуктивного кущіння був у фазу повної стиглості зерна – 1,09–0,54 залежно від системи удобрення. Тенденція впливу на цей показник була подібною до густоти стебел. Внесення 75 кг/га д. р. азотних добрив збільшує масу зерен і їх кількість в одному колосі. Підвищення їх дози до 150 кг/га д. р. зменшує продуктивність колосу. Маса 1000 зерен зменшується за всіх систем удобрення в сівозміні, однак залишається дуже високою (≥ 35 г). У середньому за два роки проведених досліджень встановлено, що маса зерна в одному колосі збільшувалась від 1,51 г у варіанті без добрив до 1,63 г, або на 8 % за тривалого застосування N75, а зменшувалась до 1,45 г, або на 4 % у варіанті внесення 150 кг/га д. р. азотних добрив. Тривале застосування N75P30K40 не впливало на цей показник порівняно з варіантом внесення лише 75 кг/га д. р. азотних добрив. У варіанті N150P60K80 маса зерна в одному колосі була на рівні контролю. Маса 1000 зерен пшениці твердої озимої на неудобрених ділянках була 43,0 г, а за внесення азотних добрив – 41,0–41,7 г. У 2020 р. маса 1000 зерен була більшою – 41,5–43,3 г, тимчасом у 2021 р. – 40,3–42,6 г залежно від варіанта досліду. На врожайність зерна найбільше впливала азотна складова в системі удобрення.
Ключові слова: пшениця тверда озима, системи удобрення, складові структури урожаю, індекс стабільності.
Посилання:
1. Попов А.С. Сроки посева твердой озимой пшеницы. Зерновое хозяйство России. 2019. №6. С. 28–32.
2. Самофалова Н.Е., Дубинина О.А., Самофалов А.П., Иличкина Н.П. Роль метеофакторов в формировании продуктивности озимой твердой пшеницы. Зерновое хозяйство России. 2019. № 5(65). С. 18–23.
3. Мінекономіки: Посівна 2020 на завершальній стадії. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/minekonomikiposivna-2020-na-zavershalnij-sta....
4. Любич В.В. Хлібопекарські властивості зерна сортів пшениці озимої залежно від видів, норм і строків застосування азотних добрив. Вісник Дніпропетровського ДАЕУ. 2017. № 2. С. 35–41.
5. Nelson K.A., Motavalli P.P., Nathan M. Nitrogen fertilizer sources and application timing affects wheat and inter-seeded red clover yields on claypan soils. Agronomy. 2014. Vol. 4. Р. 497–513.
6. FerranteA., Savin R., Slafer G. Relationship between fruiting efciency and grain weight in durum wheat. Field Crops Research. 2015. Vol. 177. Р. 145–156.
7. Базалій В.В., Панкєєв С.В., Каращук Г.В. Урожайність зерна сортів пшениці озимої м’якої та твердої залежно від фону живлення в умовах зрошення півдня України. Таврійський науковий вісник. 2013. Вип. 84. С. 3–10.
8. On problem of establishing the intensity level of crop variety and its yield value subject to the environmental conditions and constraints / Kharchenko O. et al. AgroLife scientifc journal. 2019. Vol. 8. № 1. Р. 113–119.
9. Almaliev M., Kostadinova S., Panayotova G. Effect of fertilizing systems on the phosphorus efciency indicators at durum wheat. Agriculture&Forestry. 2014. Vol. 60 (4). Р. 127–134.
10. Effect of nitrogen fertilization mon grain protein contant, nitrogen uptake, and nitrogen use efciency of six spring wheat (Triticum aestivum L.) cultivars in relation to estimated moisture supply / Gauer L. et al. Can. J. Plant Sci. 1992. Vol. 72. Р. 235–241.
11. Correlation, Path Analysis and Stepwise Regression in Durum Wheat (Triticum durum Desf.) under Rainfed Conditions / Hannachi A. et al. Journal of Agriculture and Sustainability. 2013. Vol. 3(2). Р. 122–131.
12. Slafer G.A., Savin R., Sandras V.O. Coarse and fne regulation of wheat yield components in response to genotype and environment. Field Crop Res. 2014. Vol. 157. Р. 71–83.
13. Genetic variability, correlation and path analysis in durum wheat germplasm (Triticum durum Desf.) / Tsegaye D. et al. Agricultural Research and Reviews. 2012. Vol. 1(4). Р. 107–112.
14. Стаціонарні польові досліди України: реєстр атестатів. Київ: Аграрна наука, 2014. 146 с.
15. Основи наукових досліджень в агрономії / Єщенко В.О. та ін. Вінниця: ПП «ТД Едельвейс і К», 2014. 332 с.
16. Господаренко Г.М., Любич В.В. Алелопатія рослинних решток на посівні властивості зерна пшениці м’якої озимої. Збірник Уманського НУС. 2021. Вип. 98. С. 246–254.
17. Panayotova G., Kostadinova S., Valkova N. Durum wheat quality as affected by genotype and nitrogen. Agronomy. 2015. Vol. 58. Р. 277–283.
18. Rustamov Kh.N., Akparov Z.İ., Abbasov M.A. Adaptive potential of durum wheat (Triticum durum Desf.) varieties of Azerbaijan. Proceedings on Applied Botany, Genetics and Breeding. 2020. Vol. 181(4). Р. 9–15.
19. Mahmud A.A. Growth, yield and its attributes of durum wheat as affected by sowing dates and seeding rates under Libyan conditions. Alexandria Science Exchange Journal. 2021. Vol. 42, No. 2. Р. 540–545.
20. Yasser A.M. Hefny Response of some durum wheat genotypes (Triticum durum Desf.) for potassium fertilization levels in newly reclaimed soil. Scientifc Journal of Agricultural Sciences. 2021. Vol. 3 (1). P. 66–78.
Завантажити статью:
Долучення | Розмір |
---|---|
kalantir_2_2021-65-74.pdf | 436.44 КБ |