Ви є тут

ПРОДУКТИВНІСТЬ СОРТІВ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД ЕЛЕМЕНТІВ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ В УМОВАХ ПІВДЕННОГО СТЕПУ УКРАЇНИ

Актуальною проблемою аграрної науки є забезпечення населення продуктами харчування, основну частку яких становлять зернові культури. Найповніше біокліматичний потенціал регіонів України використовує пшениця озима. Отримання найвищої продуктивності цієї культури можливе за використання сучасних адаптованих сортів із високим генетичним потенціалом продуктивності з урахуванням ґрунтово-кліматичних умов зони, удосконалення й розробки високоефективних, науково обґрунтованих систем живлення і захисту рослин від шкідливих організмів.
У статті представлено результати дослідження, проведеного у 2017–2019 рр. на темно-каштанових середньосуглинкових слабкосолонцюватих ґрунтах в умовах дослідного поля ДП ДГ «Копані» Інституту зрошуваного землеробства НААН Білозерського району Херсонської області.
Досліджували вплив сортових особливостей, мінеральної та органо-мінеральної системи удобрення, біологічного і хімічного методів захисту від хвороб на продуктивність рослин пшениці озимої. У досліді використовували польовий, лабораторний, математично-статистичний методи згідно із загальновизнаними в Україні методиками та методичними рекомендаціями.
Визначено, що найвищий рівень продуктивності сформовано рослинами пшениці озимої сорту Марія на фоні внесення під передпосівну культивацію мінеральних добрив у дозі N30P30 із застосуванням позакореневого підживлення органо-мінеральним добривом ROST, р. (2,0 л/га) на початку відновлення весняної вегетації та у фазу прапорцевого листка і проведенням хімічного захисту рослин із використанням фунгіциду – Колосаль, к.е. (1,0 л/га). Так, у середньому за роки досліджень, урожайність зерна в цьому варіанті становила 4,96 т/га, кількість продуктивних стебел – 411 шт./м2, кількість зерен у колосі – 27,6 шт., маса 1000 зерен – 51,5 г. За використання хімічного методу захисту для контролю темно-бурої плямистості (Drechslera sorociniana Subram) пшениці озимої показник розвитку хвороби був у межах 2,0–3,1 %, а ефективність знаходилася в інтервалі 83,1–89,4 %.
Ключові слова: добрива, біопрепарати, фунгіцид, урожайність, позакореневе підживлення, захист рослин.

 

Посилання: 
1. Protecting plants, protecting life. Internathional year of plant health. URL: http://www.fao.org/plant-health-2020
2. Моргун В.В. Хлібний достаток країни – мета наукового пошуку. Физиология растений и генетика. 2018. Том 50. № 5. С. 454–458.
3. Площі, валові збори та урожайність сільськогосподарських культур. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ metaopus/2018/2_03_07_03_2018
4. Липчук В., Малаховський Д. Структурні зміни у зерновиробництві: регіональний аспект. Аграрна економіка. 2016. Т. 9. № 3–4. С. 53–60.
5. Волкодав В., Гончар О., Захарчук О., Климович М. Нові сорти зернових можуть істотно поліпшити якість збіжжя та підвищити його врожайність. Зерно і хліб. 2005. № 1. С. 38–39.
6. Панкєєв С.В. Продуктивність сортів пшениці озимої залежно від фону живлення та умов зволоження на Півдні України: дис. … канд. с.-г. наук: 06.01.09. Херсон, 2017. 275 с. 7. Базалій В.В., Панкєєв С.В., Каращук Г.В., Жужа О.О. Урожайність зерна сортів пшениці м’якої і твердої озимої залежно від фону живлення в умовах південного Степу України. Таврійський науковий вісник. Вип. 83. Херсон: Айлант. 2013. С. 10–18.
8. Коваленко А.М., Кіріяк Ю.П. Урожайність та якість насіння різних сортів пшениці озимої залежно від агроприйомів вирощування за умов зміни клімату. Наукові доповіді НУБіП України. Серія: Агрономія. 2018. № 5 (75). DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2018.05.021
9. Селекційна еволюція миронівських пшениць: монографія / В.А. Власенко та ін. Миронівка, 2012. 326 с.
10. Шелепов В.В., Чебаков Н.П., Вергунов В.А., Кочмарский В.С. Пшеница: история, морфология, біологія, селекція: монография. Мироновка: Мироновская типография, 2009. 14 с.
11. Нетіс І.Т. Пшениця озима на півдні України: монографія. Херсон: Олдіплюс, 2011. 220 с.
12. Гречишкіна Т.А. Наукове обґрунтування напрямів оптимізації елементів технології вирощування пшениці озимої в умовах півдня України. Таврійський науковий вісник. 2017. № 97. С. 30–35.
13. Гамаюнова В.В., Панфілова А.В., Аверчев А.В. Продуктивність пшениці озимої залежно від елементів технології вирощування в умовах південного Степу України. Таврійський науковий вісник. 2018. № 103. С. 16–22.
14. Гамаюнова В.В., Смірнова І.В. Економічна ефективність вирощування сортів пшениці озимої залежно від оптимізації фону живлення. Scientifi c Horizons. 2018. No 1 (64). С. 10–14. DOI: https://doi.org/10.33249/2663-2144- 2018-64-1-10-14.
15. Вожегова Р.А., Кривенко А.І. Вплив біопрепаратів на продуктивність пшениці озимої та економічно-енергетичну ефективність технології її вирощування в умовах Півдня України. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2019. Вип. 1 (101). С. 39–46. URL: https://doi.org/10.31521/2313-092X/2019-1(101)-6.
16. Марковська О.Є. Продуктивність сівозміни залежно від систем основного обробітку ґрунту та добрив в умовах зрошення Півдня України. Наукові доповіді НУБіП України. 2018. № 4(74). URL: http:// journals.nubip.edu.ua/index.php/Dopovidi/article/view/%20dopovidi2018.04.010/10031.
17. Markovska O.Y., Pikovskyi M.Y., Nikishov O.O. Optimization of the system of irrigated winter wheat protection against harmful organisms in southern Ukraine. Біоресурси і природокористування. 2018. Том 10. № 3–4. C. 98–104. DOI: http://dx.doi.org/10.31548/bio2018.03.012
18. Димов О.М., Бояркіна Л.В. Метод кореляційно-регресійного аналізу як інструмент оцінки ефективності технологій вирощування сільськогосподарських культур на зрошуваних землях. Зрошуване землеробство. 2019. № 71. С. 44–52. DOI: https://doi.org/10.32848/0135-2369.2019.71.10
19. Єщенко В.О., Копитко П.Г., Опришко В.П., Костогриз П.В. Основи наукових досліджень в агрономії: підручник. Київ: Дія, 2005. 288 с.
20. Дисперсійний і кореляційний аналіз у землеробстві та рослинництві: навч. посіб. / Ушкаренко В. О. та ін. Херсон: Айлант, 2008. 272 с.
 
Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon markovska_1_2020.pdf955.01 КБ