Ви є тут

Оцінювання сортів пшениці твердої озимої за показниками росту та розвитку

У статті наведено результати вивчення формування показників росту та розвитку (тривалість вегетаційного періоду рослин, висота рослин, динаміка густоти, параметри колоса та врожайність зерна) вітчизняних сортів пшениці твердої озимої. Проаналізовано, що рівень прояву цих ознак значно змінюється залежно від погодних умов вегетаційного періоду. Однак тривалість вегетаційного періоду майже не залежить від погодних умов і становить 268–269 діб. У фазу повної стиглості зерна висота рослин збільшувалась в 1,4–1,8 раза порівняно з колосінням з незначним варіюванням (V = 1–5 %) залежно від сорту. Найнижчими були рослини сортів Афіна, Континент і Лагуна – 71–76 см. Нерівномірний розподіл опадів і висока температура повітря 2013 р. сприяли формуванню меншої кількості стебел рослин пшениці твердої озимої порівняно зі сприятливішим 2014 р. У фазу повної стиглості зерна пшениці твердої озимої 2013 р. коефіцієнт загального кущіння становив 1,01–1,26 залежно від сорту. У 2014 р. густота стебел була найбільшою. У фазу повної стиглості зерна кількість стебел становила від 650 до 812 шт./м2 залежно від сорту з коефіцієнтом загального кущіння 1,54–1,91. Слід відзначити, що у сортів Афіна та Лінкор зберігалась вища здатність до кущіння і виживання стебел у різних погодних умовах. Довжина колоса пшениці твердої озимої змінювалась від 5,9 до 6,7 см залежно від сорту з незначним і невеликим варіюванням (V = 3–16 %). Кількість колосків у колосі була від 16 до 20 шт. з незначним коефіцієнтом варіювання. Довжина колоса пшениці твердої озимої варіювала найбільше. Так, з дев’яти сортів коефіцієнт варіювання цього показника в шести сортах був середнім, а в решти – невеликим. Однак істотної різниці між сортами не було. Найвищу врожайність формували сорти Аргонавт, Гардемарин і Лінкор – 6,00–6,31 т/га, або на 13–19 % більше порівняно зі стандартом. Урожайність зерна значно змінювалась залежно від погодних умов вегетаційного періоду, про що свідчить також індекс стабільності, який був нижче одиниці (0,48–0,64). Менш сприятливі погодні умови 2013 р. забезпечили урожайність на рівні 3,74–4,63 т/га залежно від сорту. Сприятливіші погодні умови 2014 р. забезпечили урожайність зерна на рівні 5,46–8,25 т/га залежно від сорту пшениці твердої озимої. Очевидно, що позитивний вплив погодних умов 2014 р. на кущіння та виживання стебел пшениці твердої озимої зумовив формування більшої врожайності зерна.

Ключові слова: пшениця тверда озима, сорт, показники росту та розвитку, урожайність.

 

Посилання: 
1. EUROSTAT. URL: https://ec.europa.eu/eurostat/data/ database
2. Kadkol G., Sissons M. Durum Wheat: Overview. Encyclopedia of Food Grains. Oxford: Academic Press Editors, 2018. Р. 117–124.
3. Durum Wheat breeding in the mediterranean region: current status and future prospects / Xynias I.N. et al. Agronomy. 2020, Vol. 10. P. 1–27.
4. Post-Green revolution genetic advance in durum wheat: the case of Spain / Chairi F. et al. Field Crop. Res. 2018. Р. 158–169.
5. Scherf K.A. Immunoreactive cereal proteins in wheat allergy, non-celiac gluten/wheat sensitivity (NCGS) and celiac disease. Curr. Opin. Food Sci. 2019. Vol. 25. Р. 35–41.
6. Durum wheat landraces from east and west regions of the mediterranean basin are genetically distinct for yield components and phenology / Soriano J.M. et al. Front. Plant Sci. 2018. Vol. 9. Р. 80–95.
7. Пшениця спельта / Г.М. Господаренко та ін.; за заг. ред. Г.М. Господаренка. К.: СІК ГРУП УКРАЇНА, 2016. 312 с.
8. Detection of molecular markers associated with yield and yield components in durum wheat (Triticum turgidum L. var. durum Desf.) under drought conditions / Dura S. et al. Crop Pasture Sci. 2013. Vol. 64. Р. 957–964.
9. Analysis of gluten proteins composition during grain flling in two durum wheat cultivars submitted to two water regoms / Giuliani M.M. et al. Ital. J. Agron. 2014. Vol. 90 (1). Р. 15–19.
10. Любич В.В. Вплив абіотичних та біотичних чинників на продуктивність сортів і ліній пшениці спельти. Вісник Полтавської ДАА. 2017. № 3. С. 18–24.
11. Любич В.В. Продуктивність сортів і ліній пшениць залежно від абіотичних і біотичних чинників. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2017. Вип. 95. С. 146–161.
12. Evaluation of lines from a farmer participatory organic wheat breeding program / Entz M.H. et al. Crop Sci. 2018. Vol. 58. Р. 243–255.
13. Farag H.I.A. Efciency of three methods of selection in wheat breeding under saline stress conditions. Egypt. J. Plant Breed. 2013. Vol. 17. Р. 85–95
14. Assessment of biological and agronomic diversity of seven durum wheat varieties cultivated in the Northeastern region of Algeria / Boudersa N. et al. Biodiversitas Journal of Biological Diversity. 2021. Vol. 22 (2). Р. 220–259.
15. Bassi F.M., Nachit M.M. Genetic gain for yield and allelic diversity over 35 years of durum wheat breeding at ICARDA. Crop Breed. Genet. Genom. 2019. Vol. 1. Р. 10–19.
16. Каленська С.М., Шутий О.І. Формування продуктивності та якості пшениці твердої ярої залежно від мінерального живлення у Правобережному Лісостепу України. Вісник Полтавської ДАА. 2016. № 3. С. 19–24.
17. Юла В.М., Дрозд М.О. Вплив погодних умов та удобрення на продуктивність пшениці твердої ярої в північній частині Лісостепу. Вісник аграрної науки. 2015. № 2. С. 23–27.
18. Sivakumar S., Matthew P.R., Sansaloni C. GenomeWide association analyses identify QTL hotspots for yield and component traits in durum wheat grown under yield potential, drought, and heat stress environments. Front. Plant Sci. 2018. Vol. 8. Р. 18–29.
19. Exploring and mobilizing the gene bank biodiversity for wheat improvement / Sehgal D. et al. PLoS ONE. 2015. Vol. 10. Р. 154–169.
20. Unlocking the genetic diversity within a Middle-East panel of durum wheat landraces for adaptation to semi-arid climate / Abu-Zaitoun S.Y. et al. Agronomy. 2018. Vol. 8. Р. 1–12.
21. Quality selection and genetic diversity of tunisian durum wheat varieties using SSR markers / Babay E. et al. Biosci. J. 2019. Р. 1002–1012.
22. Agriculture and Agri-Food Canada. Area, Yield, and Production of Canadian Principal Field Crops Report. URL: https://aimis-simia.agr.gc.ca/rp/index-eng. cfm?action=pR&r=243〈=EN
 
Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon lubich_poluanecka_1_2021.pdf439.12 КБ