Ви є тут

Хлібопекарські властивості зерна пшениці спельти залежно від удобрення і тривалості зберігання

У статті наведено результати дослідження хлібопекарських властивостей зерна пшениці спельти залежно від удобрення і тривалості зберігання. Вивчали сорт пшениці спельти озимої (безплівковий) Європа, отриманий гібридизацією Triticum aestivum L. / Triticum spelta L. Для удобрення використовували аміачну селітру, сульфат амонію, суперфосфат гранульований, калій хлористий. Зберігали зерно пшениці спельти впродовж року без доступу повітря за нерeгульованого темпeратурного рeжиму в сухому стaні (вологість під час заклaдання на зберігання 13,0–13,5 %) у герметичних поліетилeнових рукaвах, в умовах звичaйного сховища. Встановлено, що пшениця спельта має високу реакцію на застосування азотних добрив. Вміст білка зростав від 18,6 до 22,8 % у варіанті P60K60 + N120. Якість зерна пшениці спельти змінювалась залежно від тривалості зберігання. Так, до зберігання вміст клейковини становив 41,1–50,4 % залежно від варіанта удобрення. Найменшим цей показник був у варіанті контроль та за внесення P60K60 – 41,1–41,2 %. У решти варіантах удобрення вміст клейковини був на рівні 49,1–49,9 %. Найбільшим був у варіанті Фон + N60S70 + N60 – 50,4 %, або на 9 % більше порівняно з контролем. Зберігання позитивно впивало на вміст клейковини у зерні пшениці спельти, оскільки її вміст істотно збільшувався. Це можна пояснити післязбиральним достиганням зерна, в процесі якого змінюється бiлково-протеїназний комплекс завдяки окиснювальній дiї, зокрема кисню повітря. Так, після зберігання впродовж 30 діб цей показник становив 41,8–52,1 % залежно від варіанта досліду. Найбільшим він був за внесення N60S70 + N60 – 52,1 %, а найменшим – у варіанті без добрив та за фосфорно-калійного удобрення (P60K60) – 41,8–42,3 %. Ці показники перевищували вміст клейковини до зберігання в середньому на 1,2 абс. %. Вміст білка та клейковиноутворювальних його фракцій найвищими були після зберігання впродовж 90 діб. Ці показники майже не змінювались після 180–270 діб зберігання. Після 360 діб вони знижувались до показників якості зерна перед його зберіганням. Індекс деформації клейковини зростав до 105–108 од. п. ВДК, або на 4–8 % залежно від удобрення порівняно з свіжим зерном. Вологість клейковини знижувалась після 30 діб зберігання зерна, а потім зростала до 68,0–69,8 % після 360 діб залежно від варіанта досліду. Кислотність зерна за таких умов також підвищувалась від 3,0 до 4,0–4,1 град.

Ключові слова: пшениця спельта, удобрення, зберігання, білок, клейковина, динаміка, вологість, кислотність.

 

Посилання: 
1. Weed infestation of crops of winter spelt wheat (Triticum aestivum ssp. spelta L.) cultivars grown underdifferent conditions of mineral fertilization and chemical plant protection / Andruszczak S. et al. Acta Agrobotanica. 2012. Vol. 65 (3). Р. 109–118.
2. Любич В.В. Кондитерські властивості зерна пшениці спельти залежно від походження сорту та лінії. Зб. наук. пр. Уманського НУС. 2017. Вип. 91. С. 46–54.
3. Ходаницкий В., Ходаницкая О. Полба и спельта: новые перспективы выращивания. Пропозиция. 2017. № 3. С. 84–88.
4. Cacak-Pietrzak G., Gondek E., Jończyk Kr. Porównanie struktury wewnętrznej oraz właściwości przemiałowych ziarna orkiszu i pszenicy zwyczajnej z uprawy ekologicznej. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych. 2013. № 574. Р. 3–10. 5. Нінієва А.К. Генетичне різноманіття спельти озимої за господарськими ознаками в умовах східної частини Лісостепу України. Селекція і насінництво. 2012. Вип. 101. С. 156–167.
6. Твердохліб О.В. Спельта і полба в органічному землеробстві. Посібник українського хлібороба. 2013. С. 154–155.
7. Любич В.В., Полянецька І.О. Якість цілої крупи із зерна спельти залежно від індексу його лущіння та водно-теплової обробки. Вісник Уманського національного університету садівництва. 2015. № 2. P. 34–39.
8. Stankevych G., Kats A., Vasyliev S. Investigation of hygroscopic properties of the spelt grain. Technology audit and production reserves. 2018. № 5/3(43). Р. 37–41.
9. Любич В.В. Біологічна цінність білка пшениці спельти залежно від походження сорту та лінії. Зб. наук. пр. Уманського НУС. 2016. Вип. 89. С. 199–206.
10. Comparative study of the content and profles of macronutrients in spelt and wheat, a review / Escarnot E. et al. Biotechnology, Agronomy, Society and Environment. 2012. Vol. 16 (2). P. 243–256.
11. Liubych V., Zheliezna V. Effect of water-heat treatment on spelt grain flour quality. Grain Products and Mixed Fodder’s. 2020. Vol. 20. Р. 19–25.
12. Хлібопекарські властивості зерна спельти залежно від удобрення / Господаренко Г.М. та ін. Вісник Уманського НУС. 2015. № 1. С. 11–16
13. Petrenko V. Influence of agriculture systems on the technological properties of winter wheat grain and flour during long term storage. Dostizheniya nauki i tehniki APK. 2012. Vol. 12. P. 30–32.
14. Вожегова Р.А., Димов О.М. Застосування добрив як запорука збереження родючості ґрунтів і стійкого розвитку сільськогосподарського виробництва. Таврійський науковий вісник. 2016. Вип. 96. С. 21–30.
15. Господаренко Г., Ткаченко І. Якість пшениці спельти залежно від особливостей удобрення азотними добривами. Вісник Львівського НАУ. 2014. № 18. С. 68–75.
16. Господаренко Г.Н., Ткаченко И.Ю. Формирование продуктивности пшеницы спельты в зависимости от удобрения на черноземе оподзоленном тяжелосуглинистом. Почвоведение и агрохимия. 2014. № 1(52). С. 226–235.
17. Закладной Г.А. Зерно: не только произвести, но и сохранить. Защита и карантин растений. 2015. № 10. С. 37–40.
18. Гунько С.М. Зміна якості зерна пшениці озимої та виготовленого з нього борошна за тривалого зберігання. Науковий вісник національного університету біоресурсів і природокористування України. 2011. Вип. 162. С. 213–217.
19. Ялпачик В.Ф., Верхоланцева В.О. Исследование влияния условий хранения на изменения клейковины шеницы. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету. 2014. Вип. 14. С. 128–131.
20. Petrenko V., Tanchik S.P., Podpryatov H.I. Processing on alcohol of wheat grain deprived of bakery properties due to agricultural systems. Annals of agrarian science. 2013. Vol. 11(3). P. 86–90.
21. Petrenko V. Influence of storage conditions on germination on winter wheat seeds (Triticum aestivum L.) in relation to agriculture systems. Zemes Ukio Mokslai. 2014. Vol. 21(3). P. 173–180.
22. Основи наукових досліджень в агрономії / Єщенко В.О. та ін. Вінниця: ПП «ТД «Едельвейс і К»». 2014. 332 с.
23. Подпрятов Г.І., Ящук Н.О., Петренко В.В. Зміна технологічних властивостей зерна пшениці озимої, вирощеного за різних умов, у процесі тривалого зберігання. Науковий вісник НУБіП України. 2011. № 162. С. 299–307.
24. Петренко В.В. Динаміка вмісту та якості клейковини у пшеничному борошні за різних умов та термінів зберігання. Збірник наукових праць ІБКіЦБ. 2012 № 1 (14). С. 315–319.
 
Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon lubich_gelezna_1_2021.pdf487.13 КБ