Встановлено, що нові сорти пшениці м’якої озимої проявляють глибокі специфічні реакції на агроекологічні умови в місцях їх вирощування. Для успішного вирішення проблеми екологічної адаптивності та розкриття потенціалу їх продуктивності для кожного екологічного регіону необхідно добирати сорти з оптимальною генетично-інформаційною програмою, яка б втілювала найбільшу кількість корисних ознак і властивостей тавпроваджувала диференційований підхід до їх розміщення в агрокліматичних зонах, підзонах, мікрозонах і екологічних регіонах відповіднодовимог селекційно-біологічних властивостей сортів, умов природно-екологічного, агрономічного і економічного середовища, в яких їх вирощують і природної адаптивної спроможності. Визначено підзони, мікрозони, географічні точки, в яких доцільно розміщати новозареєстровані сорти.
Ключові слова: сорт, екологічний чинник, ґрунтово-кліматична зона, підзона, мікрозона, урожайність, адаптація, потенціал продуктивності.