Ви є тут

Урожайність і якість зерна пшениці м’якої озимої залежно від норми висіву

Виявлено, що в середньому за роки досліджень урожайність пшениці м’якої озимої найвищою була за норми висіву 5 млн/га – 5,53 т/га. Цей показник, за норми висіву 4 млн/га, був 5,28 т/га або лише на 5 % менше порівняно з нормою висіву 5 млн/га. Збільшення норми висіву до 8 млн/га зменшувало врожайність зерна на 3–5 %. Індекс стабільності при цьому був високим – 0,95–0,98. Урожайність у сприятливішому 2021 р. змінювалась від 4,82 до 5,59 т/га, а в 2020 р. – від 4,56 до 5,47 т/га залежно від норми висіву. Збільшення норми висіву пшениці м’якої озимої сприяло зниженню вмісту білка в зерні. Так, найвищим його вміст був за найменшої норми висіву – 15,8 %, а за 8 млн/га – 12,6 %. Вміст білка змінювався від погодних умов у період достигання пшениці м’якої озимої. Так, за дефіциту вологи у 2020 р. вміст білка був найвищим – 12,9–16,1 %, а в 2021 р. – 12,2–15,4 % залежно від варіанту досліду. Індекс стабільності при цьому був високим – 0,93–0,97. Вміст крохмалю змінювався обернено пропорційно до вмісту білка. Так, зі збільшенням норми висіву цей показник зростав від 55,6 до 59,0 % за індексу стабільності 0,98–0,99. У середньому за два роки досліджень вміст клейковини знижувався від 33,9 до 27,3 % або на 20 %. Найвищий її вміст отримано за вирощування пшениці м’якої озимої у 2020 р. – 27,7–35,8 %, а в 2021 р. – 26,8–31,9 %. Збільшення норми висіву знижувало індекс седиментації пшениці м’якої озимої. Так, у середньому за роки досліджень цей показник знижувався від 63,7 за найменшої норми висіву до 35,9 см3 або в 1,8 рази. Сила борошна пшениці м’якої озимої знижувалась від 334 до 228 од. а. зі збільшенням норми висіву або в 1,5 рази. Натура зерна пшениці м’якої озимої збільшувалась від 696 г/л за норми висіву 3 млн/га до 725–729 г/л за норми висіву 4–5 млн/га або на 4–5 %. За збільшення норми висіву до 6–8 млн/га натура зерна зменшувалась до 694–718 г/л або на 2–5 % порівняно з показником, отриманого за норми висіву 4–5 млн/га. Індекс стабільності був високим – 0,97–0,99. Натура зерна майже не змінювалась упродовж років досліджень. В агротехнології лінії LP 2666 пшениці м’якої озимої норма висіву повинна становити 4–5 млн/га. За такого сценарію урожайність становить 5,28–5,53 т/га, вміст білка 14,3–15,1 %.
Ключові слова: пшениця м’яка озима, урожайність, норма висіву, якість зерна, індекс стабільності.
 
Посилання: 
1. Impact of crop husbandry practices and environmental conditions on wheat composition and quality: A Review / Hellemans T. et al. Agric. Food Chem. 2018. Vol. 66. Р. 2491–2509.
2. Kaya Y., Akcura M. Effects of genotype and environment on grain yield and quality traits in bread wheat (T. aestivum L.). Food Sci. Technol. 2014. Vol. 34. Р. 386–393.
3. Desheva G. Effects of genotype, environment and their interaction on quality characteristics of winter bread wheat. J. Basic Appl. Res. 2016. Vol. 2. Р. 363–372.
4. Yield and Sowing Qualities of Winter Bread Wheat Seeds Depending on the Preceding Crops and Sowing Dates in the Forest-Steppe of Ukraine / Siroshtan A. et al. American Journal of Agriculture and Forestry. 2021. Vol. 9(2). P. 76–82.
5. Influence of different seed rates on yield contributing traits in wheat varieties / Nizamani G.S. et al. Journal of Plant Sciences, 2014. Vol. 2(5). P. 232–236.
6. Path analyses of yield and some agronomic and quality traits of bread wheat (Triticum aestivum L.) under different environments / Aydin N. et al. African Journal of Biotechnology. 2010. Vol. 9. Р. 5131–5134.
7. Efects of seeding rate on durum crop production and physiological responses / Isidro-Sanchez J. et al. Agron. J. 2017. Vol. 109. Р. 1981–1990.
8. Palta J.A., Yang J.C. Crop root system behavior and yield preface. Field Crops Res. 2014 Vol. 165. Р. 1–4.
9. Interrelationships between grain nitrogen content and other indicators of nitrogen accumulation and utilization efciency in wheat plants / Nikolic O. et al. Chilean Journal of Agricultural Research. 2012. Vol. 72. Р. 111–116.
10. Quality response of facultative wheat to winter sowing, freezing sowing and spring sowing at different seeding rates / Caglar O. et al. Journal of Animal and Veterinary Advances. 2011. Vol. 10. Р. 3368–3374.
11. Growth and yield attributes of wheat at different seed rates / Laghari G.M. et al. Sarhad Journal of Agriculture. 2011. Vol. 27. Р. 177–183.
12. Efect of seeding rate on grain quality of winter wheat / Zecevic V. et al. Chil. J. Agric. Res. 2014. Vol. 74. Р. 23–28.
13. Любич В.В. Хлібопекарські властивості зерна сортів пшениці озимої залежно від видів, норм і строків застосування азотних добрив. Вісник Дніпропетровського ДАЕУ. 2017. №2. С. 35–41.
14. Al-Salmani Md. Grain Yield And Quality Of Wheat As Affected By Cultivars And Seeding Rates / Intsar H.H. et al. Malaysian Journal of Sustainable Agriculture. 2019. Vol. 3(1). Р. 8–12.
15. Optimal Wheat Seeding Rate is Infuenced by Cultivar-Specifc Topsoil and Subsoil Root Traits / Fang Y. et al. Agronomy Journal. 2019. Vol. 111(6). Р. 1–11.
16. Effect of seeding rate on grain quality of winter wheat / Zecevic V. et al. Chilean J. Agric. Res. 2014. Vol. 74(1). Р. 1–13.
17. Impact of sowing time and planting method on the quality traits of wheat / Farooq O. et al. Journal of Global Innovations in Agricultural and Social Sciences. 2015. Vol. 3(1). Р. 8–11.
18. Daaboush T.A., Bader A.A.Y., Al-Absi W. Response of some local Yemeni wheat cultivars to seeding rates and nitrogen fertilization. Yemeni Journal of Agriculture and Veterinary Sciences. 2014. Vol. 1 (2). Р. 73–87.
19. Abdulkerim J., Tana T., Eticha F. Response of bread wheat (Triticum aestivum L.) varieties to seeding rates at Kulumsa, South Eastern Ethiopia. Asian Journal of Plant Sciences. 2015. Vol. 14(2). Р. 50–58.
20. Основи наукових досліджень в агрономії / Єщенко В.О. та ін. Вінниця: ПП «ТД Едельвейс і К», 2014. 332 с.
21. Пшениця спельта / Г. М. Господаренко та ін.; за заг. ред. Г.М. Господаренка. Київ: ТОВ «СІК ГРУП УКРАЇНА», 2016. 312 с.

 

Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon kolibabchuk_2022-1-168-178.pdf572.19 КБ