1. Song Y., Jane J. Characterization of barley starches of waxy, normal, and high amylose varieties. Carbohydrate Polymers. 2000. № 41. P. 365–377. DOI:
https://doi. org/10.1016/S0144-8617(99)00098-3
2. Grant L.A., Vignaux N., Doehlert D.C. Starch сharacteristics of waxy and nonwaxy tetraploid (Triticum turgidum L. var. durum) wheats. Cereal Chemistry Journal. 2001. Vol. 78, No 5. 590 p. DOI:
https://doi.org/10.1094/CCHEM.2001.78.5.590.
3. Kim W., Johnson J.W., Graybosch R.A., Gaines C.S. Physicochemical Properties and End-use Quality of Wheat Starch as a Function of Waxy Protein Alleles. Journal of Cereal Science. 2003. No 37. Р. 195–204. URL:
https://pdfs.semanticscholar.org/6 63f/07be109e5c08bb8691e3994c87c1c56495e6.pdf
4. Saito M., Vrinten P., Ishikawa G.A novel codominant marker for selection of the null Wx-Bl allele in wheat breeding programs. Моl. Breed. 2009. No 23. P. 209–217. DOI:
https://doi.org/10.1007/s11032-008-9226-y.
5. Генетичні та селекційні критерії створення сортів зернових культур спирто-дистилятного напряму технологічного використання зерна / Рибалка О.І. та ін. Физиология и биохимия культ. растений. 2013. Т. 45, № 1. С. 3–19. URL:
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66448
6. Gago F., Horváthová V., Ondáš V. Assessment of waxy and non-waxy corn and wheat cultivars as starch substrates for ethanol fermentation. Chemical Papers. 2014. Vol. 68, Issue 3. P. 300–307. DOI:
https://doi.org/10.2478/s11696-013-0454-1
9. Yaeel I., Francisco J. Physicochemical characterization of starch from hexaploid triticale (х Triticosecale Wittmack) genotypes. Journal CYTA Journal of Food. 2015. Vol. 13, Issue 3. P. 420–426. URL:
https://www.researchgate.net/publication/273164147_ Physicochemical_characterization_of_starch_from_ hexaploid_triticale_X_Triticosecale_Wittmack_genotypes
10. Evžen Š., Dvořáček V. New processing and applications of waxy starch (a review) Journal of Food Engineering. 2017. August. Vol. 206. P. 77–87. DOI: https:// doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2017.03.006
11. Xiu-Qiang H., Brûlé-Babel А. Development of genome-specifi c primers for homoeologous genes in allopolyploid species: the waxy and starch synthase II genes in allohexaploid wheat (Triticum aestivum L.) as examples BMC. Res Notes. 2010. No 3 140 p. DOI:
https://doi. org/10.1186/1756-0500-3-140
12. Liuling Y., Mrinal B. Characterization of waxy proteins and waxy genes of T. timopheevii and T. zhukovskyi and implications for evolution. Genome. 2001. Vol. 44, No 4. P. 582–588. DOI:
https://doi.org/10.1139/g01-036
14. Nakamura T., Vrinten P., Saito M., Konda M. Rapid classifi cation of partial waxy wheats using PCR based markers. Genome. 2002. No 45. P. 1150–1156. DOI: http:// dx.doi.org/10.1139/g02-090
15. Петрова И.В., Чеботарь С.В., Рыбалка А.И. Идентификация Wx-генотипов среди сортов озимой мягкой пшеницы. Цитология и генетика. 2007. Т. 41, № 6. С. 11– 17. URL:
http://cytgen.com/ru/2007/11-17N6V41.htm
16. Климушина М.В., Дивашук М.Г., Карлов Г.И. Молекулярно-генетическая характеристика коллекции мягкой пшеницы по генам, отвечающим за хлебопекарные и технологические качества муки. Известия ТСХА. 2009. Вып. 3. с. 81-88. URL:
https://cyberleninka. ru/article/n/molekulyarno-geneticheskaya-harakteristikakollektsii-myagkoy-pshenitsy-po-genam-otvechayuschimza-hlebopekarnye-i-tehnologicheskie
18. Yuangen L., Ganlin Z., Yan L. Identifi cation of two novel waxy alleles and development of their molecular markers in sorghum. Genome. 2013. № 56 (5). P. 283–288. DOI:
https://doi.org/10.1139/gen-2013-0047
19. Жирнова И.А., Рысбекова А.Б., Дюсибаева Э.Н., Сейтхожаев А.И. Оценка аллельного состояния Wx генов коллекции проса (Panicum miliaceum L.) на основе молекулярно-генетических маркеров. Вестник Карагандинского университета. Серия биология. медицина. География. 2019. № 1 (93). С. 66–74. URL:
https://rep.ksu.kz/bitstream/ handle/data/5822/Zhirnova_I_A_66-74.pdf?sequence=1
20. Yamamori M., Quynh T. Diff erential eff ects of Wx-A1, -B1 and -D1 protein deciencies on apparent amylose content and starch pasting properties in common wheat. Theoretical and Applied Genetics. 2000. No 100. P. 32–38.
22. Моргун Б.В., Степаненко О.В., Степаненко А.Л., Рибалка O.I. Молекулярно-генетична ідентифікація поліморфізму генів Wx у гібридах м'якої пшениці за допомогою мультиплексних полімеразних ланцюгових. Физиология растеиий и генетика. 2015, Т. 47, №1 С. 25–35. URL:
http://nbuv.gov.ua/UJRN/FBKR_2015_47_1_5
23. Juan B., Carlos G. Wheat waxy proteins: polymorphism, molecular characterization and eff ects on starch properties. Theoretical and Applied Genetics. 2016. January. Vol. 129, Issue 1. P. 1–16. DOI:
https://doi.org/10.1007/s00122-015-2595-9
25. Yaeel I., Oliviert M., Carmen L. Del T., Francisco J. Тhe structural characteristics of starches and their functional properties. CyTA – Journal of Food. 2018. Vol. 16. Р. 1003– 1017. DOI:
https://doi.org/10.1080/19476337.2018.1518343
26. Evžen Š., Dvořáček V. New processing and applications of waxy starch (a review). Journal of Food Engineering. 2017. Vol. 206. P. 77–87. DOІ: 10.1016/j.jfoodeng.2017.03.006