Ви є тут

Мінливість показників якості борошна генотипів пшениці м’якої озимої залежно від попередника

У статті наведено результати досліджень впливу попередника та умов року на варіювання вмісту білка і клейковини сортів та селекційних ліній пшениці м’якої озимої (Triticum aestivum L.). Метою дослідження було встановити мінливість формування показників якості борошна, а саме вмісту білка та клейковини, сортів і селекційних ліній пшениці м’якої озимої залежно від попередників у різні за гідротермічним режимом роки в умовах центральної частини Лісостепу України. Дослідження проводили впродовж 2020/21–2022/23 рр. у Миронівському інституті пшениці імені В. М. Ремесла НААН України. Встановлювали вплив п’яти попередників на вміст білка (PC) та клейковини (WGC) в борошні 12-ти генотипів пшениці м’якої озимої. Використовували польові, лабораторні та статистичні методи досліджень. Встановлено, що різні за гідротермічним режимом роки мають неоднаковий вплив на формування показників якості борошна. Виявлено, що за посушливих умов вирощування генотипи пшениці м’якої озимої формують вищий вміст білка та клейковини. Відмічено неоднаковий вплив попередників на формування показників якості борошна за різних умов дослідження. Визначено вищі показники якості борошна після попередника соя (PC = 14,9 %, WGC = 32,2 %) у 2020/21 р., після кукурудзи (PC = 14,8 %, WGC = 32,0 %) у 2021/22 р., після сидерального пару (PC = 11,4 %, WGC = 25,5 %) у 2022/23 р. Впродовж трьох років отримано найменші значення вмісту білка (9,4–11,8 %) та клейковини (13,2– 24,0 %) після попередника соняшник. Виокремлено найбільш стабільні генотипи щодо впливу попередника за вмістом білка – МІП Феєрія, МІП Відзнака, Лютесценс 60400 та за обома показниками якості борошна – Лютесценс 60049, Лютесценс 60302. Встановлено визначальний (PC – 21,9 %, WGC – 35,2 %) вплив умов року на показники якості борошна, істотний (PC – 17,6 %, WGC – 17,0 %) – попередника та суттєвий – взаємодії чинників рік × попередник (PC – 17,5 %, WGC – 10,4 %) і генотип × рік × попередник (PC – 12,9 %, WGC – 8,7 %). Частка впливу генотипу становила 4,3 % для вмісту білка та 7,6 % для вмісту клейковини. Виділено генотипи з найбільшими та найменшими частками впливу досліджуваних чинників. Визначено достовірну сильну (r = 0,86) прямолінійну залежність між вмістом білка та вмістом клейковини у сортів та селекційних ліній пшениці м’якої озимої. Виявлені особливості впливу попередників на формування показників якості борошна варто враховувати за вирощування пшениці озимої.

Ключові слова: Triticum aestivum L., вміст білка, вміст клейковини, умови року, попередник, коефіцієнт варіації, ANOVA.

 

Посилання: 
1. Velimirović A., Jovović Z., Pržulj N. From neolithic to late modern period: Brief history of wheat. Genetika. 2021. Vol. 53. Issue 1. P. 407–417. DOI: 10.2298/GENSR2101407V
3. Adam D. How far will global population rise? Researchers can’t agree. Nature. 2021. Vol. 597. Issue 7877. P. 462–465. DOI: 10.1038/d41586-021-02522‑6
4. The effect of agronomic measures on grain yield of winter wheat in drier conditions / P. Vrtílek et al. Plant, Soil and Environment. 2019. Vol. 65. Issue 2. P. 63–70. DOI: 10.17221/472/2018-PSE
5. Ekmeklik buğday islah programlarında gluten kalitesinin değerlendirilmesi / Y. Karaduman et al. Mühendislik Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi. 2021. Vol. 3. Issue 1. P. 141–151. DOI: 10.46387/ bjesr.903338
6. Doneva S., Daskalova N., Spetsov P. Transfer of novel storage proteins from a synthetic hexaploid line into bread wheat. Zemdirbyste-Agriculture. 2018. Vol. 105. No 2. P. 113–122. DOI: 10.13080/za.2018.105.015
7. Koppel R., Ingver A. Stability and predictability of baking quality of winter wheat. Agronomy Research. 2010. Vol. 8. P. 637–644.
8. Господаренко Г.М., Любич В.В., Полянецька І.О., Желєзна В.В. Борошномельні властивості зерна сортів пшениці спельти залежно від умов мінерального живлення. Вісник Уманського національного університету садівництва. 2019. № 1. С. 129–134. DOI: 10.31395/2310-0478-2019-1-129-134
9. Wheat seed proteins: factors influencing their content, composition, and technological properties, and strategies to reduce adverse reactions / S. Rustgi et al. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2019. Vol. 18. Issue 6. P. 1751–1769. DOI: 10.1111/1541-4337.12493
10. Split nitrogen application improves wheat baking quality by influencing protein composition rather than concentration / C. Xue et al. Frontiers in Plant Science. 2016. Vol. 7. No 738. DOI: 10.3389/ fpls.2016.00738
11. Multi-site evaluation of plastic film mulch and nitrogen fertilization for wheat grain yield, protein content and its components in semiarid areas of China / L. Luo et al. Field Crops Research. 2019. Vol. 240. P. 86–94. DOI: 10.1016/j.fcr.2019.06.002
12. Penaki A., Borta A. The study of quality indicators and fractional composition of wheat grain protein of southern regions of Ukraine. Grain Products and Mixed Fodder’s. 2020. Vol. 20. Issue 4(80). P. 4–10. DOI: 10.15673/gpmf.v4i4.2013
13. Predictive models of the rheological properties and optimal water content in doughs: An application to ancient grain flours with different degrees of refining / A. Cappelli et al. Journal of Cereal Science. 2018. Vol. 83. P. 229–235. DOI: 10.1016/j.jcs.2018.09.006
14. Wieser H., Koehler P., Scherf K.A. Chemistry of wheat gluten proteins: Qualitative composition. Cereal Chemistry. 2023. Vol. 100. Issue 1. P. 23–35. DOI: 10.1002/cche.10572
15. Filip E., Woronko K., Stępień E., Czarniecka N. An overview of factors affecting the functional quality of common wheat (Triticum aestivum L.). International Journal of Molecular Sciences. 2023. Vol. 24. Issue 8. No 7524. DOI: 10.3390/ ijms24087524
16. Modeling the effects of extreme hightemperature stress at anthesis and grain filling on grain protein in winter wheat / R. Osman et al. The Crop Journal. 2021. Vol. 9. Issue 4. P. 889–900. DOI: 10.1016/j.cj.2020.10.001
17. Kovalenko N., Hloba O. The model of regional development of agrarian science in Ukraine: the relationship between a centenary past and today. International Journal of Ecosystems and Ecology Science. 2021. Vol. 11. Issue 4. P. 845–856. DOI: 10.31407/ijees11.423
18. The technological properties of winter wheat grain during long-term storage / N. Yashchuk et al. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2021. Vol. 15. P. 926–938. DOI: 10.5219/1642
19. Виробництво добазового, базового і сертифікованого насіння пшениці озимої та ярої / за ред. А.А. Сіроштана, В.П. Кавунця. Миронівка, 2019. 72 с.
20. Литвиненко М. Фактори впливу на виробництво озимої пшениці в Україні. Пропозиція. 2017. № 4. С. 74–77.
21. Литовченко А.О., Глушко Т.В., Сидякіна О.В. Якість зерна сортів пшениці озимої залежно від факторів та умов року вирощування на півдні Степу України. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2017. Вип. 3(95). С. 101–110.
22. Spiertz J.H.J. The influence of temperature and light intensity on grain growth in relation to the carbohydrate and nitrogen economy of the wheat plant. Netherlands Journal of Agricultural Science. 1977. Vol. 25. P. 182–197.
23. Sakr N., Rhazi L., Aussenac T. Bread wheat quality under limiting environmental conditions: II – Rheological properties of Lebanese wheat genotypes. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences. 2021. Vol. 20. Issue 4. P. 235–242. DOI: 10.1016/j.jssas.2021.02.002
24. Drought priming enhances wheat grain starch and protein quality under drought stress during grain filling / L. Li et al. Journal of Integrative Agriculture. 2024. 31 р. DOI: 10.1016/j.jia.2024.05.008
25. Neibling W. Impact of drought stress on spring wheat grain yield and quality / J. Yang et al. Agrosystems, Geosciences & Environment. 2023. Vol. 6. Article e20351. DOI: 10.1002/agg2.20351

 

Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon shadchina_2_2024.pdf1018.6 КБ