Ви є тут

Класифікація сортів часнику озимого методом кластерного аналізу в умовах Правобережного Лісостепу України

Проблема впливу погодних умов на продуктивність овочевих культур особливо актуальна для такої культури як часник озимий, що погано переносить вплив несприятливих погодних чинників, оскільки площі його вирощування знаходяться в зонах ризикованого землеробства. Мета досліджень – вивчення тривалості вегетаційного періоду, висоти рослин, площі листка, кількості листків на одній рослині, діаметра головки та її маси, кількості і маси зубків та особливості формування врожаю з утворення на цій основі кластерів, представники яких були б найбільш продуктивними для умов Правобережного Лісостепу України. Дослідження проводили в умовах дослідного поля Навчально-виробничого центру Білоцерківського національного аграрного університету (Правобережний Лісостеп України). Досліди закладали відповідно до Методики дослідної справи в овочівництві і баштанництві [20]. Густота становила 357 тис. рослин/га. За контроль брали сорт Уманського національного університету садівництва Прометей. За даними проведених досліджень встановлено, що найкращу врожайність мав сорт Любаша – 13,2 т/га, тимчасом контроль Прометей –10,8 т/га. Найбільш пристосованими до умов Правобережного Лісостепу були: Промінь, Лідія, Любаша, Тройка, Прометей (контроль). Коефіцієнт стабільності у них становив 1,1. Найвища частка товарних головок у загальній урожайності серед варіантів часнику озимого спостерігалася у сортів Добродій (98 %), Любаша (98 %), Тройка (98 %), Прометей (контроль) (98 %), Сакський (97 %), Промінь (97 %), Знахар (97 %). Вивчення сортів часнику озимого в багатовимірному просторі за 9 ознак в умовах Правобережного Лісостепу України дало змогу розподілити їх на найнижчому рівні на чотири кластери. Різноманіття сортів, які вивчали в 2018–2019 рр., представлене чотирма найбільш типовими варіантами: Лідія, Сакський, Промінь та Прометей (контроль).

Ключові слова: сорти, кластерний аналіз, Евклідові відстані, часник озимий, маса головки, урожайність.

 

Посилання: 
1. Beato V.M., Orgaz F., Mansilla F., Montaño A. Changes in Phenolic Compounds in Garlic (Allium sativumL.) Owing to the Cultivar and Location of Growth. Plant. Foods Hum. Nutr. 2011, 66. P. 218–223.
2. Effect of sowing techniques on the agroecological parameters of cereal crops / Beljaev V. et al. Ukrainian Journal of Ecology, 7(2). 2017. P. 130–136. DOI: https://doi. org/10.15421/2017_30.
3. Influence of spring soft wheat, peas and rape cultivation technology on soil water regime and crop yield / Belyaev V. et al. Ukrainian Journal of Ecology, 8(1). 2018. P. 873–879. DOI: https://doi.org/10.15421/2018_287.
4. Bhandari S.R., Yoon M.K., Kwak J.-H. Contents of phytochemical constituents and antioxidant activityof 19 garlic (Allium sativum L.) parental lines and cultivars. Hortic. Environ. Biotechnol. 2014, 55. P. 138–147.
5. Capasso A. Antioxidant action and therapeutic efciency of Allium sativum L. Molecules 2013, 18. P. 690–700
6. Evaluation of the effects of differentmaterial on quantity and quality yield of garlic populations (Allium sativum L.) / Faradonbeh M.M. et al. Int. Agric. Crop. Sci. 2013, 5. P. 2660–2665.
7. Fritsch R.M., Friesen N.W. Evolution, domestication, and taxonomy. In: Advances in Allium Science. H.D. Rabinowitch L. Currah (Eds.), CABI Publishing. Wallingford, U.K. P. 8–10.
8. Garlic Production of Ukraine. URL: https://www. tridge.com/intelligences/garlic/UA/production/.
9. Goncagul G., Ayaz E. Antimicrobial Effect of Garlic (Allium sativum) and Traditional Medicine.J. Anim.Veter. Adv. 2010, 9. P. 1–4.
10. Recommendations for production on the technology of growing winter and spring garlic in the forest-steppe of Ukraine / Likhatsky V.I. et al. Kyiv. P. 4–6.
11. Pramanik K, Tripathy P. Effect of micronutrients on growth and total yield of Onion (Allium cepa L.). The Bioscan, 12(1). P. 322–326.
12. Santhosha S., Jamuna P., Prabhavathi, S. Bioactive components of garlic and their physiological role inhealth maintenance: A review. Food Biosci.2013, 3. P. 59–74.
13. Simon P.W., Jenderek M. M. Flowering, seed production, and the genesis of garlic breeding. Plant Breeding Reviews, 23. P. 211–244. DOI: https://doi. org/10.1002/9780470650226.ch5.
14. Tattelman E. Health effects of garlic.Am. Fam. Physician 2005, 72. P. 103–106.
15. Therapeutic Role of Functional Components in Alliums for Preventive Chronic Disease in Human Being / Zeng Y. et al. Evid.-Based Complement. Altern. Med. 2017. P. 1–13.
16. Державний реєстр сортів рослин, придатний для поширення в Україні у 2019 році / С. І. Мельник та ін. 2019. 497 с. URL: https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin.
17. Державний реєстр сортів рослин, придатний для поширення в Україні у 2020 році / С. І. Мельник та ін. 2020. 516 с. URL: https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin
18. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта. Москва: Агропромиздат, 1985. 351 с.
19. ДСТУ ISO 6663-2002 Часник. Зберігання в холоді (ІSO 6663:1995, ІDT). [Чинний від 2003-10-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2003. 7 с.
20. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві / за ред. Г.Л. Бондаренка, К. І. Яковенка. Харків: Основа, 2001. 370 с.
21. Сич З.Д., Кубрак С.М. Оцінювання сортів і місцевих форм часнику озимого за господарсько цінними ознаками в умовах Правобережного Лісостепу України. Агробіологія, 2020. № 1. С. 169–174. DOI: https://doi. org/10.33245/2310-9270-2020-157-1-169-174
22. Сыч З.Д. Методические рекомендации по статистической оценке селекционного материала овощных и бахчевых культур. Харьков: ИОБ УААН, 1993. 72 с.

 

Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon kubrak_1_2021.pdf436.31 КБ