Ви є тут

Хімічний склад перспективних сортів черешні Сerasus avium (L.) Moenh, вирощених в Лісостепу України

В Україні черешня є традиційною культурою раннього строку достигання, плоди якої за високі споживчі та дієтичні властивості користуються необмеженим попитом на ринку свіжої продукції. Основні площі її промислових насаджень сконцентровані переважно в зоні Степу. Водночас вагомі здобутки українських вчених у створенні адаптованих великоплідних сортів, високопродуктивних зимостійких підщеп та ефективних типів насаджень сприяють активному поширенню культури черешні в зоні Лісостепу, яка донедавна вважалася обмежено придатною для її вирощування. Це потребує ретельного вивчення та добору промислового сортименту з високими споживчими якостями плодів. Для оцінки хімічного складу, зокрема вмісту сухих розчинних речовин, цукрів, органічних кислот та вітаміну С за загальноприйнятими методиками відбирали плоди 27 перспективних сортів різних строків достигання, які вирощено в насадженнях Інституту садівництва НААН на середньорослій клоновій підщепі Krymsk 5. Встановлено різну сортову мінливість за показниками хімічного складу плодів, зокрема, низьку – за вмістом сухих розчинних речовин, цукрів і кислот та високу – за вмістом вітаміну С. За сприятливих погодних умов серед сортів раннього строку достигання кращою цукристістю відзначалися плоди сорту Джерело (17,66 %), середнього – Василіса Прекрасна (18,73 %) та пізнього – Аннушка і Донецька красуня (16,58–16,93 %), а в середньому за роки досліджень вони накопичували цукрів 13,17–14,41 %. Ці ж сорти, а також Stark Hardy Giant, Новинка Туровцева та Етика в середньому за роки досліджень накопичували найбільшу кількість сухих розчинних речовин – 17,6–20,5 %. За роки досліджень плоди усіх сортів черешні незалежно від строків достигання накопичували в середньому 0,79 % органічних кислот. Найменші показники кислотності (0,61–0,66 %) відмічено у жовтоплідних сортів Ніжність, Любава і Дончанка, які також відрізнялися нижчим вмістом вітаміну С – 4,58–5,5 мг/100 г. Сорти раннього строку достигання характеризуються вищою здатністю до його накопичення (10,4–10,7 мг/100 г). В групі пізніх за цим показником виділяється Новинка Туровцева (10,1 мг/100 г), а серед сортів середнього строку достигання – Василіса Прекрасна (11,71 мг/100 г), який за органолептичною оцінкою та комплексом показників виділився як найкращий серед досліджуваних сортів. Дослідженнями встановлено, що за показниками хімічного складу зазначені плоди черешні не поступалися вирощеним в зоні Південного Степу України.

Ключові слова: черешня, сорти, сухі розчинні речовини, цукри, органічні кислоти, цукрово-кислотний індекс, вітамін С.

 

Посилання: 
1. Попович В.П., Упир Л.В., Кисличенко В.С. Фітохімічне вивчення біологічно активних речовин ліпофільних фракцій вишні й черешні. Запорожский медицинский журнал. 2010. Т. 12. № 4. С. 87–89.
2. Толстолік Л.М. Біохімічний склад і технологічні властивості плодів елітних форм та сортів черешні. Нац. виробництво й економіка в умовах реформування: Стан і персп. іннов. розвитку та міжрегіон. інтегр.: зб. наук. праць 2 міжнар. наук.-практ. конф. Тернопіль: Крок, 2016. С. 64–65.
3. Єжов В.М., Гриник І.В. Біохімія плодових культур. Київ: ПП «Санспарель», 2020. 364 с.
4. Кіщак О.А. Основи промислової культури черешні в Лісостепу України: монографія. Kиїв: Аграрна наука, 2017. 240 с.
5. Melgarejo Journal of Food and Nutrition Research / A. Legua et al. 2017. Vol. 5. Issue 11. P. 844–851. DOI: 10.12691/jfnr-5-11-8
6. Phenotypic and biochemical parameters of four sweet cherry (Prunus Avium L.) cultivars grown in agro-ecological conditions of middle Atlas of Morocco / M. Baji et al. Lebanese Science Journal. 2019. Vol. 20. P. 363–379. DOI: 10.22453/LSJ-020.3.363-379
7. Jia C., Waterhouse G., Sun W. Variety– compound–quality relationship of 12 sweet cherry varieties by HPLC chemometric analysis. International Journal of Food Science & Technology. 2019. DOI: 10.1111/ijfs.14154.
8. Biochemical characterization of seven sweet cherry (Prunus avium L.) cultivars in Chile / S. ReyesManríquez et al. Italus Hortus. 2022. Vol. 29. Issue 3. P. 25–35. DOI: 10.26353/j.itahort/2022.3.2535
9. Physical Parameters, Total Phenolics, Flavonoids and Vitamin C Content of Nine Sweet Cherry Cultivars / S. Sirbu et al. Revista de Chimie -Bucharest- Original Edition. 2018. Vol. 69. Issue 1. P. 125–129. DOI: 10.37358/RC.18.1.6057
10. Skrzyński J., Leja M., Gonkiewicz A., Banach P. Cultivar effect on the sweet cherry antioxidant and some chemical attributes. Folia Horticulturae. 2016. Vol. 28. Issue 1. P. 95–102.
11. Comparison of old cherry cultivars grown in Czech Republic by chemical composition and bioactive compounds / A. Nawirska-Olszańska et al. Food Chem. 2017. Vol. 228. Issue 1. P. 136–142. DOI: 10.1016/j.foodchem.2017.01.154.
12. Blažková J., Hlušičková I., Blažek J. Fruit weight, firmness and soluble solids content during ripening of Karešova cv. sweet cherry. Horticultural Science. 2018. Vol. 29. P. 92–98. DOI: 10.17221/4470-HORTSCI.
13. Margareta C., Iurea E., Sirbu S. Romanian wild cherry genotypes (Prunus avium var. sylvestris Ser.) suitable for processing. Horticultural Science. 2022. Vol. 49. P. 95–101. DOI: 10.17221/73/2021-HORTSCI.
14. Karlidag H., Ercisli S., Sengul M., Tosun M. Physico-Chemical Diversity in Fruits of Wild-Growing Sweet Cherries (Prunus Avium L.). Biotechnology & Biotechnological Equipment. 2009. Vol. 23. Issue 3. P. 1325–1329. DOI: 10.1080/13102818.2009.10817663
15. Hayaloglu A.A., Demir N. Physicochemical Characteristics, Antioxidant Activity, Organic Acid and Sugar Contents of 12 Sweet Cherry (Prunus Avium L.) Cultivars Grown in Turkey. Journal of Food Science. 2015. Vol. 80. DOI: 10.1111/1750-3841.12781
16. İlhan G. Wild sweet cherry (Prunus avium L.) genotypes: morphological, biochemical, and antioxidant diversity. Research in Agricultural Sciences. 2023. Vol. 54. Issue 3. P. 124–129. DOI: 10.5152/ AUAF.2023.23151
17. Formation of flavoring qualities of sweet cherry fruits under the influence of weather factors / I. Ivanova et al. Scientific Horizons. 2020. Vol. 89. Issue 4. P. 72–81. DOI: 10.33249/2663-2144-2020-89-4-72-81
18. Ivanova I.Ye., Serdyuk M.Ye., Тymoshchuk Т.M., Marenych M.M. The formation of vitamin C fund in sweet cherry fruits under the effect of weather factors. Bulletin of Poltava State Agrarian Academy. 2021. Vol. 2. P. 59–66. DOI: 10.31210/visnyk2021.02.07
19. Vávra R., Blažková J. Danková V. Fruit characteristics of sweet cherry cultivars bred in the Czech Republic. Acta Hortic. 2021. Vol. 1307. P. 91–96. DOI: 10.17660/ActaHortic.2021.1307.14
20. Туровцев М.І., Туровцева В.І. Районовані сорти плодових і ягідних культур селекції Інституту зрошуваного садівництва. Київ: Аграрна наука, 2002. 148 с.
21. Чигрин Н., Можаєва Л., Тонконоженко А. Якість врожаю Бахмутська ДСР ІС НААН. Садівництво по-українськи. 2020. Вип. 5. 41 с.
22. Вміст основних хімічних елементів у плодах черешні різних строків достигання / Л.А. Шубенко та ін. Агробіологія. 2021. № 1. С. 173–179. DOI: 10.33245/2310-9270-2021-163-1-173-179
23. Кіщак О.А. Товарна якість та біохімічний склад плодів черешні залежно від типу насаджень. Вісник аграрної науки. 2012. № 4. С. 37–41.
24. Кондратенко П.В., Шевчук Л.М., Левчук Л.М. Методика оцінки якості плодово-ягідної продукції. Київ, 2008. 80 с.
25. Методи дослідження плодоовочевої та ягідної продукції: підручник для здобувачів ступеня вищої освіти закладів вищої освіти / М.Є. Сердюк та ін. Дослідницький практикум. Мелітополь, 2020. Частина 1. 370 с. URL: http://www.tsatu.edu. ua/tpzpsg/wp-content/uploads/sites/18/dokumentmicrosoft-word.pdf.

 

Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon kishak_1_2024.pdf711.41 КБ