Ви є тут
Хімічний склад перспективних сортів черешні Сerasus avium (L.) Moenh, вирощених в Лісостепу України
В Україні черешня є традиційною культурою раннього строку достигання, плоди якої за високі споживчі та дієтичні властивості користуються необмеженим попитом на ринку свіжої продукції. Основні площі її промислових насаджень сконцентровані переважно в зоні Степу. Водночас вагомі здобутки українських вчених у створенні адаптованих великоплідних сортів, високопродуктивних зимостійких підщеп та ефективних типів насаджень сприяють активному поширенню культури черешні в зоні Лісостепу, яка донедавна вважалася обмежено придатною для її вирощування. Це потребує ретельного вивчення та добору промислового сортименту з високими споживчими якостями плодів. Для оцінки хімічного складу, зокрема вмісту сухих розчинних речовин, цукрів, органічних кислот та вітаміну С за загальноприйнятими методиками відбирали плоди 27 перспективних сортів різних строків достигання, які вирощено в насадженнях Інституту садівництва НААН на середньорослій клоновій підщепі Krymsk 5. Встановлено різну сортову мінливість за показниками хімічного складу плодів, зокрема, низьку – за вмістом сухих розчинних речовин, цукрів і кислот та високу – за вмістом вітаміну С. За сприятливих погодних умов серед сортів раннього строку достигання кращою цукристістю відзначалися плоди сорту Джерело (17,66 %), середнього – Василіса Прекрасна (18,73 %) та пізнього – Аннушка і Донецька красуня (16,58–16,93 %), а в середньому за роки досліджень вони накопичували цукрів 13,17–14,41 %. Ці ж сорти, а також Stark Hardy Giant, Новинка Туровцева та Етика в середньому за роки досліджень накопичували найбільшу кількість сухих розчинних речовин – 17,6–20,5 %. За роки досліджень плоди усіх сортів черешні незалежно від строків достигання накопичували в середньому 0,79 % органічних кислот. Найменші показники кислотності (0,61–0,66 %) відмічено у жовтоплідних сортів Ніжність, Любава і Дончанка, які також відрізнялися нижчим вмістом вітаміну С – 4,58–5,5 мг/100 г. Сорти раннього строку достигання характеризуються вищою здатністю до його накопичення (10,4–10,7 мг/100 г). В групі пізніх за цим показником виділяється Новинка Туровцева (10,1 мг/100 г), а серед сортів середнього строку достигання – Василіса Прекрасна (11,71 мг/100 г), який за органолептичною оцінкою та комплексом показників виділився як найкращий серед досліджуваних сортів. Дослідженнями встановлено, що за показниками хімічного складу зазначені плоди черешні не поступалися вирощеним в зоні Південного Степу України.
Ключові слова: черешня, сорти, сухі розчинні речовини, цукри, органічні кислоти, цукрово-кислотний індекс, вітамін С.
Долучення | Розмір |
---|---|
kishak_1_2024.pdf | 711.41 КБ |