Ви є тут

ГЕОМЕТРИЧНІ ПАРАМЕТРИ ЗЕРНІВОК ПШЕНИЦІ СПЕЛЬТИ ЗАЛЕЖНО ВІД ПОХОДЖЕННЯ СОРТУ ТА ЛІНІЇ

Висвітлено результати вивчення лінійних розмірів, глибини, ширини петлі борозенки, крупності й вирівняності зерна пшениці спельти залежно від сорту та лінії. Показано, що для зерна пшениці спельти властивий великий діапазон лінійних розмірів зернівок: довжина – від 6,8 до 8,1 мм, ширина – від 2,3 до 3,3, товщина – від 2,4 до 3,1 мм. Найпоширеніша видовжена форма зернівок. З’ясовано, що зерно сорту Швецька 1 і лінії Р 3 має найменшу глибину та ширину петлі борозенки. За вмістом крупної фракції зерна найкращі лінії LPP 1197 (62,1 %), LPP 3132 (65,6 %) і LPP 1221 (75,2 %).

Ключові слова: пшениця спельта, лінійні розміри, крупність, вирівняність, борозенка.

Посилання: 

1. Пшениця спельта / Г. М. Господаренко, П. В. Костогриз, В. В. Любич та ін. За заг. ред. Г. М. Господаренка. – К.: ТОВ «СІК ГРУП УКРАЇНА», 2016. – 312 с.

2. Abdel-Aal, E. S. M. Optimizing the bread formulation for soft spelt wheat / E. S. M. Abdel-Aal, P. Hucl, F. W. Sosulski // Cereal Foods World. – 1999. – № 44. – P. 480–483.

3. Schober, T. J. Gluten proteins from spelt (Triticum aestivum ssp. spelta) cultivars: Arheological and size-exclusion high-performance liquid chromatography study / T. J. Schober, S. R. Bean, M. Kuhn // Cereal Sci. – 2006. – № 44. – P. 161–173.

4. Ocena wartości przemiałowej ziarna orkiszu / Warechowska M., Warechowski J., Tyburski J., Siemianowska E. // Ogólnopolska Konf. pt.: Hodowla, uprawa i wykorzystanie pszenicy orkisz (Triticum aestivum ssp. spelta) w warunkach zmian klimatu. – 2011. – Р. 45–46.

5. Тоболова Г. В. Геометрическая характеристика зерна тетраплоидного вида Triticum carthlicum Nevski. в условиях северной Лесостепи Тюменской области / Г. В. Тоболова // Достижения науки и техники АПК. – 2013. – № 9. – С. 40–43.

6. Терлецкая Н. В. Изучение анатомических особенностей зерновок видов и сортов пшеницы / Н. В. Терлецкая, Н. А. Хайленко, Н. А. Алтаева // Известия Национальной академии наук Республики Казахстан. – 2012. – № 4. – С. 134–137.

7. Пузік Л. М. Технологія зберігання і переробки зерна / Л. М. Пузік. – 2013. – 312 с.

8. Егоров Г. А. Технология муки. Технология крупы / Г. А. Егоров. – М.: Колос, 2005. – 296 с.

9. Моргун В. О. Підвищення ефективності переробки зерна пшениці / В. О. Моргун, О. С. Волошенко // Зб. наук. праць Одеської НАХТ. – 2012. – № 36. – С. 25–29.

10. Герасимчук О. П. Технологічна оцінка зерна м’якої пшениці / О. П. Герасимчук // Селекція і насінництво. – 2015. – Вип. 107. – С. 161-170.

11. Основи наукових досліджень в агрономії / Єщенко В. О., Копитко П. Г., Опришко В. П., Костогриз П. В. – К., 2005. – 286 с.

12. Рябчун Н. І. Спеціальна селекція і насінництво польових культур / Н. І. Рябчун, М. І. Єльніков, А. Ф. Звягін. – Харків, 2010. – 462 с.

 

Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon gospodarenko_1_2017.pdf512.69 КБ