Ви є тут

Ефективність застосування мікробіологічних препаратів Ризобофіт та Ризогумін за біометричними показниками бобів (Faba bona Medic)

Застосування біологічних препаратів на основі бульбочкових бактерій і комплексів, що містять, крім ризобій, біологічно активні речовини, є економічно вигідним та екологічно доцільним елементом технологій вирощування бобових культур. Мета роботи – встановити вплив передпосівного оброблення насіння мікробіологічними препаратами Ризобофіт і Ризогумін за показниками ростових процесів бобів (Faba bona Medic) сорту Хоростківські в умовах Західного Лісостепу України. Дослідження проводили впродовж 2018–2020 рр. на полях агробіолабораторії Тернопільського національного університету імені Володимира Гнатюка. Впродовж вегетаційного періоду вимірювали висоту стебла, підраховували кількість листків на рослині, визначали сиру і суху масу надземних органів та кореневої системи. Встановлено, що мікробіологічні препарати Ризобофіт і Ризогумін впливають на показники ростових процесів бобів на фоні спонтанної інокуляції місцевими популяціями бульбочкових бактерій. Приріст висоти стебла дослідних рослин порівняно з контролем за передпосівного оброблення насіння Ризогуміном на початку цвітіння становив 13,9 %, під час цвітіння – 14,1 %, а у фазі зеленого бобу – 9,0 %. Передпосівна інокуляція Ризобофітом істотно збільшувала висоту стебла бобів лише у фазі зеленого бобу – 11, 8 %. Під час цвітіння бобів за використання препарату Ризогумін достовірно зростав показник кількості листків на рослині – на 25,7 % порівняно з контролем. У фазі зеленого бобу обидва досліджувані препарати суттєво впливали на процес формування листків. Встановлено істотніший вплив на облиствіння рослин препарату Ризогумін порівняно з Ризобофітом упродовж досліджуваного періоду. Виявлено статистично значущий приріст показників сирої і сухої маси надземних органів бобів у фазі зеленого бобу за впливу Ризобофіту і Ризогуміну. Під час цвітіння рослин за передпосівного оброблення насіння Ризогуміном встановлено істотне зростання показника сирої маси кореневої системи. Отримані результати доводять перспективність подальших досліджень продукційних процесів рослин бобів за впливу мікробіологічних препаратів Ризобофіт і Ризогумін.

Ключові слова: боби, інокуляція, Ризобофіт, Ризогумін, вегетаційний період, біометричні показники.

 

Посилання: 
1. Вплив різних регуляторів росту рослин на насіннєву продуктивність рослин бобів кормових / Марчук Ю.М. та ін. Dny veda – 2016: materialy ХII Meznarodni vedeckopracticka konference. Praga, 2016. Vol. 7. P. 49–51.
2. Kuryata V.G., Kravets O.O. Features of morphogenesis, accumulation and redistribution of assimilate and nitrogen containing compounds in tomatoes under retardants treatment. Ukrainian journal of ecology. 2018. 8(1). C. 356–362.
3. Ходаніцька О.О., Колісник О.М. Застосування стимуляторів розвитку в практиці рослинництва. Moderní vymoženosti vědy: materiály XVI Mezinárodní vĕdeckopraktická konference. Praga, 2020.Vol. 10. С. 45–49.
4. Шевчук О.А., Кравчук Г.І., Вергеліс В.І. Якісні характеристики насіння бобів кормових залежно від передпосівної обробки регуляторами росту рослин. Сільське господарство та лісівництво. 2018. № 10. С. 66–73.
5. Шевчук О.А., Ткачук О.О., Бахмат Ю.О. Застосування регуляторів росту рослин у рослинництві. Veda a technologia: krok do budoucnosti – 2017: materialy ХIII Meznarodni vedecko-practicka konference. Praga, 2017. Vol. 9. C. 38–43.
6. Квітко Г.П., Сауляк О.М. Формування урожаю насіння сочевиці харчової в умовах Лісостепу Правобережного. Органічне виробництво і продовольча безпека: зб. матеріалів доп. учасн. ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф. Житомир: Полісся, 2015. С. 564–568.
7. Сочевиця – джерело рослинного білка / Орехівський В.Д. та ін. Зернові продукти і комбікорми. 2017. Т. 17, № 4. С. 22–29.
8. Пида С.В., Тригуба О.В. Функціонування симбіотичної системи люпин – Bradyrhizobium sp. (Lupinus) за сумісного застосування ризобофіту та регуляторів росту рослин: монографія. Тернопіль: ТНПУ ім. Володимира Гнатюка, 2019. 172 с.
9. Шевчук В.В., Дідур І.М. Перспективи використання гороху озимого у умовах Лісостепу Правобережного. Органічне агровиробництво: освіта і наука: зб. тез II Всеукр. наук.-практ. конф. Київ: Науково-методичний центр ВФПО, 2019. С. 105–107.
10. Cuccia G., Lacollaa G., Summob C., Pasqualoneb A. Effect of organic and mineral fertilization on faba bean (Vicia faba L.). Scientia Horticulturae. 2019. Vol. 243. P. 338–343. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scienta.2018.08.051.
11. Eliminating vicine and convicine, the main antinutritional factors restricting faba bean usage / Hamid Khazaei et al. Trends in Food Science & Technology. 2019. Vol. 91. P. 549–556. DOI: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2019.07.051.
12. Kuldeep A. Rahatea, Mitali Madhumitab, Pramod K. Prabhakar. Nutritional composition, anti-nutritional factors, pretreatments-cum-processing impact and food formulation potential of faba bean (Vicia faba L.): A comprehensive review. LWT. 2021. Vol. 138. аrt. 110796. DOI: https://doi. org/10.1016/j.lwt.2020.110796.
13. Rupesh Kumar Singha, Nitin Bohrab, Lav Sharmac. Valorizing faba bean for animal feed supplements via biotechnological approach: Opinion. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology. 2019. Vol. 17. P. 366–368. DOI: https://doi.org/ 10.1016/j.bcab.2018.12.020.
14. Faba bean meal, starch or protein fortifcation of durum wheat pasta differentially influence noodle composition, starch structure and in vitro digestibility / Manu P. Gangola et al. Food Chemistry. 2021. Vol. 349. аrt. 129167. DOI: https://doi:org/10.1016/j.foodchem.2021.129167.
15. Fengyuan Liu, Susanna Kariluoto, Minnamari Edelmann, Vieno Piironen. Bioaccessibility of folate in faba bean, oat, rye and wheat matrices. Food Chemistry 2021. Vol. 350. аrt. 129259. DOI: https://doi.org/10.1016/j. foodchem.2021.129259.
16. Characterisation of the volatile flavour compounds in low and high tannin faba beans (Vicia faba var. minor) grown in Alberta, Canada / Rami Akkad et al. Food Research International. 2019. Vol. 120. P. 285–294. DOI: https://doi. org/10.1016/j.foodres.2019.02.044.
17. Targeted quantifcation of B vitamins using ultraperformance liquid chromatography-selected reaction monitoring mass spectrometry in faba bean seeds / Jeremy Marshall et al. Journal of Food Composition and Analysis. 2021. Vol. 95. аrt. 103687. DOI: https://doi.org/10.1016/j. jfca.2020.103687.
18. Agronomy, Nutritional Value, and Medicinal Application of Faba Bean (Vicia faba L.) / Fatemeh Etemadi et al. Horticultural Plant Journal. 2019. Vol. 5. Issue 4. P. 170–182. DOI: https://doi.org/10.1016/j.hpj.2019.04.004.
19. Петриченко В.Ф., Лихочвор В.В. Рослинництво. Нові технології вирощування польових культур. Вид. 5-е. Львів : НВФ Українські технології, 2020. С. 384–392.
20. Осадець Я., Вівчарик В. Кормові боби – цінна кормова культура. Пропозиція. 2002. № 11. С. 45–47.
21. Identifying drought-tolerant genotypes of faba bean and their agro-physiological responses to different water regimes in an arid Mediterranean environment / Elsayed Mansour et al. Agricultural Water Management. 2021. Vol. 247. аrt. 106754. DOI: https://doi.org/10.1016/j. agwat.2021.106754.
22. Барвінченко В.І., Материнський П.В., Кобак С.Я. Ефективність виробництва зерна бобів кормових залежно від впливу системи удобрення. Корми і кормовиробництво. 2009. Вип. 65. С. 24–33.
23. Нідзельський В.А., Мокрієнко В.А. Кормові боби – цінна зернобобова культура. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Агрономія. 2014. Вип. 176. С. 71–75.
24. Терек О.І., Пацула О.І. Ріст і розвиток рослин: навч. посібник. Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2011. 328 с.
25. Розробка системи комплексного застосування мікробних препаратів в агротехнології вирощування нуту / Лісовий М. М. та ін. Сільськогосподарська мікробіологія. 2010. Вип. 11. С. 90–101.
26. Холод С.М., Холод С.Г., Іллічов Ю.Г. Нут – перспективна зернобобова культура для Лісостепу України. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2013. № 2. С. 49–54.
27. Вплив мікробіологічних препаратів на формування симбіотичних систем на коренях бобових культур / І.С. Брощак та ін. Тернопільські біологічні читання – Ternopil Bioscience – 2019 : мат. Всеукр. наук.-практ. конф. Тернопіль: Вектор, 2019. С. 79–83.
28. Киризий Д.А. Фотосинтез и рост растений в аспекте донорно-акцепторных отношений. Киев : Логос, 2004. 191 с.
 
Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon pyda_1_2021.pdf444.8 КБ