Ви є тут

ЕКОНОМІЧНА ТА ЕНЕРГЕТИЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОЩУВАННЯ ГОРОХУ, ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ТА БУРЯКУ ЦУКРОВОГО ЗА РІЗНИХ ЗАХОДІВ ОСНОВНОГО ОБРОБІТКУ ҐРУНТУ

Сучасне землеробство України перебуває на етапі від інтенсивних великозатратних технологій вирощування сільськогосподарських культур до більш раціональних і менш енергоємних, які базуються на принципах мінімалізації всіх технологічних процесів.

Важливим заходом мінімалізації основного обробітку ґрунту крім зменшення його глибини на сьогодні залишається заміна оранки менш енерго-, праце- та паливозатратним обробітком. Найвищий коефіцієнт енергетичної ефективності гороху (1,50) був за культивації з оранкою під буряк цукровий, а найнижчий (1,38) – без проведення основного обробітку ґрунту, пшениці озимої найвищий (3,50) – за культивації, а найнижчий (3,16) – за оранки та без проведення основного обробітку, буряку цукрового (5,22) – за оранки та (5,07) – за культивації.

Ключові слова: горох, пшениця озима, буряк цукровий, обробіток, ефективність.

Посилання: 

1. Мельниченко А.І. Економіка та сільське господарство: підручник / А.І. Мельниченко, М.І. Федоров. За ред. А.І. Мельниченка. – К.: Видавництво СНАУ, 2014. – 400 с.

2. Старовойтов  Н.А. Якісний  обробіток ґрунту / Н.А. Старовойтов // Вісник аграрної науки. – 2014. – № 2. –
С. 13–17.

3. Шиян Ф.М. Обробіток ґрунту під горох / Ф.М. Шиян // Вісник Дніпропетровського ДАУ. – 2012. – № 1. –
С. 20–26.

4. Ковальчук О.А.Обработка почвы под свеклу сахарную / О.А. Ковальчук // Зерновое хозяйство. – 2013. – № 4. – С. 22–27.

5. Кулик А.П. Енергетичний аналіз  в сільськогосподарському виробництві: підручник / А.П. Кулик, П.О. Бойко. За ред. А.П. Кулика. – К.: Урожай, 2010. – 201 с.

Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon kriganivski.pdf213.93 КБ