Ви є тут

Продуктивність пшениці озимої за різних систем обробітку чорнозему типового та за кліматичних змін в умовах Лісостепу Лівобережного

У статті висвітлено питання впливу різних систем обробітку ґрунту та кліматичних змін на формування продуктивності пшениці озимої, її урожайності та якісних показників в умовах Лісостепу Лівобережного. Враховуючи значення культури в продовольчій безпеці України та місце у світовому експорті, підкреслено важливість розробки ефективних прийомів підвищення технологічних показників у зв’язку зі зменшенням частки зерна високої якості, придатного до борошномельних й хлібопекарських цілей. Зокрема, за стрімкої зміни клімату насамперед необхідно застосування вологозберігаючих технологій та впровадження сівозмін з науково обґрунтованим вибором культур, які мають пластичні властивості до нестійких ґрунтово-кліматичних умов. У процесі виконання досліджень визначено, яким чином на продуктивність пшениці озимої впливають способи обробітку ґрунту – оранка, дискування та no-till технологія на прикладі чорнозему типового. Проведено аналіз погодних умов, згідно з результатами якого виявлено, що нерівномірний розподіл опадів, з тривалими періодами без дощу чи з високою його інтенсивністю під час усіх етапів онтогенезу культури, є чинниками, що лімітують урожайність та знижують якісні показники зерна. Водночас визначено значення мінеральних добрив у регулюванні урожайності та якості зерна за стрімкої зміни клімату. Підвищені середньомісячні показники, якими характеризувались погодні умови у досліджувані періоди, створювали ризики для повноцінного росту та розвитку культурних рослин. За результатами досліджень встановлено, що найвищі показники урожайності пшениці озимої отримано на фоні внесення N120P60K90, що у 2021 році за традиційної оранки забезпечувало отримання 5,2 т/га зерна високої якості із вмістом білка 16,4 % та клейковини 30,45 %. Також за рівнем урожайності та якісними показниками мало відрізнявся варіант ґрунтозахисної технології no-till, за якої за сприятливого 2021 року отримано 4,88 т/га зерна із вмістом 15,6 % білка та 28,7 % клейковини.

Ключові слова: зміни клімату, короткоротаційна сівозміна, обробіток ґрунту, no-till технологія, пшениця озима, урожайність, якість зерна.

 

Посилання: 
1. ДСТУ 3768:2019. Пшениця. Технічні умови. Київ: ДП «УкрНДНЦ», 2019. 21 с.
2. Топ-10 країн виробників пшениці в 2022/23 МР. Latifundist Media, 12 червня 2023. URL: https:// latifundist.com/rating/top-10-krayin-virobnikivpshenitsi-v-2022-23-mr
3. Іванюта С.П., Коломієць О.О., Малиновська О.А., Якушенко Л.М. Зміна клімату: наслідки та заходи адаптації: аналітична доповідь. Київ: НІСД, 2020. 110 с.
4. Маренич М.М. Урожайність зерна пшениці в умовах зміни клімату. Кліматичні зміни та сільське господарство. Виклики для аграрної науки та освіти: зб. тез II міжнар. наук.-практ. конф., 10–12 квіт. 2019 р. Київ; Миколаїв; Херсон: ДУ НМЦ «Агроосвіта», 2019. С. 26–28.
5. Маренич М.М. Фактори, які обмежують виробництво зерна в умовах зміни клімату. Кліматичні зміни та сільське господарство. Виклики для аграрної науки та освіти: збірник тез Міжнародної науково-практичної конференції за участю ФАО. ДУ НМЦ "Агроосвіта". Київ, 2018. C. 117–120.
6. Кравченко В.С. Продуктивність зернових культур за зміни кліматичних умов. Пропозиція. 2020. № 6. С. 24–26.
7. Бараболя О.В., Олефір О.М. Вплив попередників на урожайність пшениці озимої. Урожайність та якість продукції рослинництва за сучасних технологій вирощування: матеріали Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції присвяченої пам’яті професора Г.П. Жемели (30 вересня 2022 р.). Полтава: ПДАУ, 2022. С. 26–28.
8. Гангур В.В. Актуальні напрямки та проблематика у технологіях вирощування продукції рослинництва: матеріали XIII науково-практичної інтернет-конференції. Полтавський державний аграрний університет, 2022. 81 с.
9. Woźniak A., Rachoń L. Effect of tillage systems on the yield and quality of winter wheat grain and soil properties. Agriculture. 2020. Vol. 10. No 9. 405 p. DOI: 10.3390/agriculture10090405
10. Ляшенко В.В., Карасенко В.М., Кракотець С.І. Вплив системи обробітку ґрунту та попередників на урожайність і якість зерна пшениці озимої. Вісник ПДАА. 2021. № 4. С. 64–70.
11. Методичні рекомендації і програма досліджень з обробітку ґрунту / А.М. Малієнко та ін. Чабани, 2008. 87 с.
12. Забродоцька Л.Ю. Основи агрономії: навчальний посібник. Луцьк: Інформ. вид. відділ Луцького НТУ, 2019. 360 с.
13.Вілсон Л., Нью С., Дарон Д., Голдінг Н. Вплив зміни клімату в Україні. Велика Британія: Міжнародні кліматичні служби; Met Office. 2021. 34 с.
14. Нетіс І.Т., Онуфран Л.І. Вплив агроекологічних факторів на врожайність озимої пшениці. Агробізнес сьогодні. 2016. № 9. URL: https://agrobusiness.com.ua/ahrarni-kultury/item/648-vplyvahroekolohichn...
15. Нетіс І.Т. Характер осені і весни та посіви озимої пшениці: монографія. Херсон: Айлант, 2004. 152 с.
16. Задубинна Є.В., Тарасенко О.А., Тарасенко Т.В. Заходи контролювання сегетальної рослинності за технології no-till в умовах Лівобережного Лісостепу. Вінниця: ТОВ «ТВОРИ», 2022. 24 с.
17. No-till система землеробства в Україні: наука і практика / Р.А. Вожегова та ін. Київ: Олді+, 2021. 218 с.
18.Сучасні підходи до застосування мінеральних добрив за збереження ґрунтової родючості в умовах зміни клімату / В.В. Гамаюнова та ін. Наукові горизонти, Scientific horizons. 2020. № 2 (87). С. 89–101. DOI: 10.33249/2663-2144-2020-87-02- 89-101
19. Цвей Я.П., Іваніна Р.В., Сенчук С.М. Влияние минеральных удобрений и предшественников на использование воды пшеницей озимой и её продуктивность. Зернові культури. 2019. Т. 3. № 2. С. 305–311.
20. Землеробство: підручник / І.Д. Примак та ін. Вінниця: ТОВ «ТВОРИ», 2020. С. 3–5.

 

Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon zadubynna_agro_2_2023.pdf810.35 КБ