Показано, що за вирощування рослин пшениці озимої, пересаджених в умови ґрунтової оранжереї восени після вирощування її в різних умовах живлення в довгостроковому стаціонарному досліді, порівняно вищим вміст білка був у зернах тих рослин, які попередньо вирощували по попереднику горох, ніж по кукурудзі на силос. Ці показники в середньому по роках становили відповідно 11,2 і 9,0 %. Така залежність відмічається і за вирощування рослин в оранжереї після пересаджування їх весною. Встановлено, що умови живлення рослин на перших етапах органогенезу суттєво впливають на якість зерна пшениці озимої, і слід відмітити, що основа врожаю пшениці озимої закладається під час її сівби.
Ключові слова: пшениця озима, якість зерна, умови живлення, попередник, ґрунтова оранжерея.