Ви є тут

Якість заморожених напівфабрикатів з плодів груші за нанесення харчового покриття

У статті наведено результати досліджень якості заморожених напівфабрикатів з груш з нанесеним харчовим пектиновим покриттям залежно від концентрації розчину пектину та тривалості зберігання. Із плодів груші сорту Дюшес виробляли заморожені напівфабрикати згідно із загальноприйнятою технологічною інструкцією, нарізаючи плоди на частинки розміром 20x20 мм з наступним бланшуванням у 0,1 % розчині лимонної кислоти за 85 °C впродовж 2–5 хв та підсушуванням. Підготовлені частинки груш занурювали в розчин пектину з концентрацією 1, 2, 3, 4, 5 % на 1 хв з наступним підсушуванням. Напівфабрикати з груш заморожували за температури мінус 30±1 °С, фасували в пакети з поліетиленової плівки масою до 0,5 кг та зберігали впродовж шести місяців за температури мінус 18 °С. Якість продуктів оцінювали за змінами фізичних та органолептичних показників. Кріорезистентність заморожених напівфабрикатів з груш коливалася в межах від 93,5 до 95,7 %. Встановлено достовірну залежність кріорезистентності заморожених напівфабрикатів від концентрації розчину пектину та тривалості зберігання продукції за максимального значення досліджуваного показника у зразках з покриттям 5 % розчином пектину та його зниженням впродовж зберігання. Втрати маси напівфабрикатів під час заморожування становили 1,5–2,1 % маси, за максимальних втрат у напівфабрикатів без покриття, а під час зберігання – 0,5–0,6 %. Доведено залежність втрат маси напівфабрикатів від наявності покриття, за максимуму втрат на контролі під час заморожування. Виявлено достовірний вплив покриття на органолептичні показники якості напівфабрикатів, зокрема поліпшення зовнішнього вигляду, консистенції та кольору за максимальної оцінки у зразках з покриттям у 5 % розчині пектину – 4,4 бала. Нанесення харчового пектинового покриття на напівфабрикати з груш перед заморожуванням сприяло підвищенню їх кріорезистентності на 0,5–2,5 %, загальної органолептичної оцінки – на 0,2–0,6 бала за нижчих втрат маси – на 0,1–0,6 %.

Ключові слова: харчове покриття, заморожування, напівфабрикати, якість, кріорезистентність, втрати маси.

 

Посилання: 
1. Ощипок І.М. Аналіз і стратегія покращення харчового статусу населення України. Підприємництво і торгівля. 2021. № 32. С. 41–50.
2. Палапа Н.В., Дем’янюк О.С., Нагорнюк О.М. Продовольча безпека України: стан та актуальні питання сьогодення. Агроекологічний журнал. 2022. № 2. С. 34–45.
3. FAO, IFAD, UNICEF, WFP & WHO. The State of Food Security and Nutrition in the World 2022. Repurposing food and agricultural policies to make healthy diets more affordable. Rome, FAO. 260 р. 2022. URL: https://www.fao.org/documents/card/en/c/cc0639en.
4. Variety in fruits and vegetables, diet quality and lifestyle in an older adult mediterranean population / L. López-González et al. Clinical Nutrition. 2021. No 40(4). P. 1510–1518.
5. Коваленко О., Бокій О. Засоби підтримки населення України для забезпечення продовольчої безпеки в умовах сучасних викликів. Вісник аграрної науки. 2023. № 101(11). С. 77–86.
6. Khan M.R., Di Giuseppe F.A., Torrieri E., Sadiq M.B. Recent advances in biopolymeric antioxidant films and coatings for preservation of nutritional quality of minimally processed fruits and vegetables. Food Packaging and Shelf Life. 2021. No 30. 100752.
7. Consumption of a high quantity and a wide variety of vegetables are predicted by different food choice motives in older adults from France, Italy and the UK / K.M. Appleton et al. Nutrients. 2017. No 9(9). 923 p.
8. Miller S.R., Knudson W.A. Nutrition and cost comparisons of select canned, frozen, and fresh fruits and vegetables. American Journal of Lifestyle Medicine. 2014. No 8(6). P. 430–437.
9. Selected nutrient analyses of fresh, freshstored, and frozen fruits and vegetables / L. Li et al. Journal of Food Composition and Analysis. 2017. No 59. P. 8–17.
10. Заморська І.Л. Теоретичне обґрунтування і розроблення технологій зберігання та консервування ягід суниці садової: дис. ... д-ра тех. наук: 05.18.13. Київ, 2018. 554 с.
11. FAO. URL: https://www.fao.org/faostat/ en/#home
12. Applications of Edible Coating in the Food Industry / A. Mehra et al. Functional Coatings for Biomedical, Energy, and Environmental Applications. 2024. P. 601–628.
13. Salehi F. Edible coating of fruits and vegetables using natural gums: A review. International Journal of Fruit Science. 2020. No 20(sup2). P. 570–589.
14. Effect of active layer-by-layer edible coating on quality, biochemicals, and the antioxidant system in ready-to-eat ‘Williams’ pear fruit during cold storage / A. Magri et al. Postharvest Biology and Technology. 2024. No 212. 112873.
15. Pillai A.R., Eapen A.S., Zhang W., Roy S. Polysaccharide-Based Edible Biopolymer-Based Coatings for Fruit Preservation: A Review. Foods. 2024. No 13(10). 1529 p.
16. Saikaew K., Siripornadulsil W., Siripornadulsil S. Improvements in the color, phytochemical, and antioxidant properties of frozen ripe mango pieces using calcium chloride dipping and chitosan coating. Journal of Food Science. 2023. No 88(8). P. 3239–3254.
17. Alharaty G. Edible Coating to Extend the Shelf Life and Enhance the Quality of Fresh and Frozen Cut Fruits: McGill University. Canada, 2020, 127 p.
18. Soazo M., Pérez L.M., Rubiolo A.C., Verdini R.A. Prefreezing application of whey protein based edible coating to maintain quality attributes of strawberries. International Journal of Food Science & Technology. 2015. No 50(3). P. 605–611.
19. Prietsch K.M. Preservation of frozen strawberries enriched with Saccharomyces boulardii using gelatin-based coating. Acta Scientiarum. Technology. 2023. No 45. 20. Applications of carboxymethyl cellulose-and pectin-based active edible coatings in preservation of fruits and vegetables: A review / S. Panahirad et al. Trends in Food Science & Technology. 2021. P. 663–673.
21. Jalaee F., Fazeli A., Fatemian H., Tavakolipour H. Mass transfer coefficient and the characteristics of coated apples in osmotic dehydrating. Food and Bioproducts Processing. 2011. No 89(4). P. 367–374.
22. Efficacy of an Edible Coating with Carvacrol and Citral in Frozen Strawberries and Blueberries to Control Foodborne Pathogens / A. Pié-Amill et al. Foods. 2024. No 13(19). 3167 p.
23. Найченко В.М., Заморська І.Л. Технологія зберігання і переробки плодів та овочів: навч. посіб. Умань: видавець «Сочінський», 2010. 328 с.

 

Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon zamorska_2_2024.pdf797.84 КБ