Ви є тут

Вивчення гібридного потомства картоплі за проявом кількісних і якісних ознак

Основний напрям селекційної роботи установи – це створення високопродуктивних сортів картоплі на основі якісного селекційного вихідного матеріалу, який характеризується вищим проявом господарсько цінних ознак та стабільністю їх вираження незалежно від зовнішніх умов. Метою досліджень є вивчення особливостей прояву господарсько цінних ознак в гібридних комбінаціях, створених від міжсортового схрещування з наступним відбором цінних генотипів для покращення селективних ознак в нових перспективних сортах картоплі. У дослідженнях використано польові, лабораторні, вимірювально-ваговий, органолептичні, математично-статистичні методи. Дослідження проведені в 2020–2022 рр. в умовах Поліського дослідного відділення Інституту картоплярства НААН України згідно із загальноприйнятими методиками у картоплярстві. Предметом досліджень використано міжсортові гібриди, створені за участю кращих вітчизняних сортів. За результатами досліджень виявлено, що отримання високопродуктивного потомства спостерігається за поєднання у схрещуванні батьківських форм за стиглістю: ранній/ середньоранній, надранній/ранній, середньостиглий/середньоранній, середньостиглий/надранній і середньоранній/ранній. Виявлено значний потенціал в окремих генотипах комбінацій, що демонструють перевищення врожайності у 2–2,5 рази до батьківської форми. Виділено комбінації, в яких спостерігається зростання у 1,5–2 рази середньої маси бульб, порівняно з сортом. Водночас зазначимо, що 100 % частка генотипів у комбінаціях у перевазі до батьківської форми становить за: продуктивністю 48 %, середньою масою бульб 13 %, вмістом крохмалю 13 % і смаковими якостями 22 %. Із 23 досліджуваних комбінацій 10 проявило низький вміст крохмалю на рівні 14,3–16,0 % та 13 варіантів із середнім у межах від 16,1 до 18,0 %. За результатами досліджень виділено гібридні комбінації: Взірець/ Світана, Вектар/Взірець, Світана/Межирічка 11 та Богач/Вигода, в яких наявні форми з високим вмістом крохмалю 20,1–20,6 %. Визначено, що за смаковими якостями частка потомства з позитивним зростанням ознаки до батьківської форми становить 87 %. Виділено найбільш результативні комбінації з найвищим дегустаційним балом. Виявлено, що у досліджуваного потомства між урожайністю та середньою масою бульб спостерігається позитивно висока й середня кореляційна залежність.

Ключові слова: картопля, селекція, сорт, потомство, тип схрещування, стиглість, урожайність, середня маса бульби, вміст крохмалю, смакові якості, коефіцієнт кореляції.

 

Посилання: 
1. Global food security, contributions from sustainable potato agri-food systems. The Potato Crop: Its Agricultural, Nutritional and Social Contribution to Human-kind / A. Devaux et al. H. Campos, O. Ortiz (Eds.). Cham (Switzerland). Springer, Cham., 2020. Р. 3–35. DOI: 10.1007/978-3-030-28683-5_1
2. Kumari M., Kumar M., Solankey S.S. Breeding Potato for Quality Improvement. 148 p. DOI: 10.5772/ intechopen.71482
3. Bradshaw J.E. A Brief History of the Impact of Potato Genetics on the Breeding of Tetraploid Potato Cultivars for Tuber Propagation. Potato Res. 2022. Vol. 65, Issue 3. P. 461–501. DOI: 10.1007/s11540-021- 09517-w
4. Bradshaw J.E., Mackay G.R. Breeding strategies for clonally propagated potatoes. Potato genetics. 1994. P. 467–497.
5. Bethke P.C., Jansky S.H. Genetic and Environmental Factors Contributing to Reproductive Success and Failure in Potato. Am. J. Potato Res. 2021. Vol. 98, Issue 1. P. 24–41. DOI: 10.1007/s12230-020- 09810-3
6. Захарчук Н.А. Можливості клітинної селекції та сомаклональної варіабельності генотипів картоплі для створення сортів стійких до фузаріозу. Вісник Житомирського національного агроекологічного університету. 2014. № 2(42), Т. 1. С. 125–130. URL: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/2711
7. Назар С.Г., Осипчук А.А. Результативність селекції картоплі при використанні складного міжвидового гібрида 77.583/16 та простого міжсортового гібрида 79.534/61. Картоплярство: міжвід. темат. наук. зб. ІК НААН. 2010. Вип. 39. С. 3–12.
8. Analysis of potato source material-main stage of selection work / R. Ilchuk et al. Ukrainian Journal of Ecology. 2021. Vol. 11(10). P. 70–76. DOI: 10.15421/2021_321
9. Jansky S. Chapter 2–Breeding, Genetics, and Cultivar Development. In Advances in Potato Chemistry and Technology. Academic Press: San Diego, CA, USA. 2009. P. 27–62. DOI: 10.1016/B978- 0-12-374349-7.00002-7
10. Осипчук А.А. Методи селекції картоплі. Картопля / за ред. В.В. Кононученка, М.Я. Молоцького. Київ, 2002. Т. 1. С. 212–218.
11. Подгаєцький А.А., Кравченко Н.В., Крючко Л.В., Гнітецький М.О. Прояв серед потомства першого бульбового покоління гібридів від внутрішньовидових і міжвидових схрещувань середньої маси бульб. Вісник Сумського національного аграрного університету. Агрономія та біологія. 2022. Т. 44. № 2. С. 51–57. DOI: 10.32845/agrobio.2021.2.7
12. Подгаєцький А.А., Кравченко Н.В., Крючко Л.В., Борівський А.Ф. Генеалогія сортів картоплі, створених за участю міжвидових гібридів і їхня селекційна та практична цінність. Картоплярство: міжвід. темат. наук. зб. ІК НААН. 2014. Вип. 42. С. 25–33.
13. Вплив зовнішніх умов на прояв середньої кількості бульб у кущі серед міжвидових гібридів картоплі, їх зворотних схрещувань / А.А. Подгаєцький та ін. Вісник Сумського національного аграрного університету. Агрономія та біологія. 2019. № 1–2(35–36). С. 26–32. DOI: 10.32845/ agrobio.2019.1-2.4
14. Drought Stress-Induced Changes in Starch Yield and Physiological Traits in Potato / K. Rudack et al. J. Agron. Crop Sci. 2017. Vol. 203. Issue 6. Р. 494–505. DOI: 10.1111/jac.12224
15. Bradshaw J.E. Review and Analysis of Limitations in Ways to Improve Conventional Potato Breeding. Potato Res. 2017. Vol. 60. Issue 2. Р. 171–193. DOI: 10.1007/s11540-017-9346-z
16. Shcik R., Hopfe A. Die Zuchtung der Kartoffel. In: Die Kartoffel. Handbuch. Bd. II. Berlin: Veb Dtsch. Landwirtsch. 1962. 1462 р.
17. Ortiz R., Mihovilovich E. Genetics and Cytogenetics of the Potato / H. Campos, O. Ortiz (Eds.). The Potato Crop. Springer, Cham, 2020. P. 219–247. DOI: 10.1007/978-3-030-28683-5_7
18. Картоплярство: методика дослідної справи / А.А. Бондарчук та ін.; за ред. А.А. Бондарчука, В.А. Колтунова. Вінниця: ТОВ «ТВОРИ», 2019. 625 с.
19. Nissen M. The Weight of Potatoes in Water. Am. Potato J. 1955. Vol. 32. Issue 9. Р. 332–339. DOI: 10.1007/BF02898423
20. Eckert K. Kartoffelstärke-Waage Mit Einem Korb. Kartoffelbau. 1975. 26. Р. 232–233.
21. Effects of Drip Irrigation Regimes on Potato Tuber Yield and Quality under Plastic Mulch in Arid Northwestern China / F.-X. Wang et al. Field Crops Res. 2011. Vol. 122. Issue 1. Р. 78–84. DOI: 10.1016/j. fcr.2011.02.009.
22. Yield and Quality Characteristics of Popular Processing Potato (Solanum Tuberosum L.) Cultivars in Two Contrasting Soil Types under Grower Management in Hokkaido, Japan / R.L. Gondwe et al. Potato Res. 2020. Vol. 63, Issue 3. Р. 385–402. DOI: 10.1007/ s11540-019-09446-9.
23. Методичні рекомендації з формування колекцій зразків генофонду картоплі / Р.О. Бондус та ін. Устимівка: Християнська Зоря, 2020. 67 с.

 

Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon pysarenko_agro_2_2023.pdf567.11 КБ