Ви є тут

Видовий та кількісний склад мікофлори сірого лісового ґрунту за інтенсивного садівництва і рослинництва

У статті розглянуто мікофлору ґрунту за різного напряму використання сільськогосподарських угідь за інтенсивного вирощування сільськогосподарьких культур. Визначено видовий та якісний склад мікофлори ґрунту залежно від напряму використання сільськогосподарських угідь (садівництво та польові сівозміни). В умовах Вінницької області досліджено кількісний та видовий склад грибних угрупувань сірого лісового ґрунту за інтенсивного садівництва і рослинництва. Дослідження проведено в умовах Тиврівського району Вінницької області на прикладі сільгоспугідь ТОВ «Агро-Еталон». Мікроорганізми ґрунту – зручний об’єкт спостережень. На основі аналізу літературних джерел встановлено визначальну функцію мікроорганізмів у збереженні гомеостазу, відновленні родючості ґрунтів та формуванні врожаю сільськогосподарських культур. За результатами досліджень визначено найбільш розповсюджені види мікроміцетів ґрунту, які є характерними для обох досліджуваних об’єктів: Penicillium rubrum, P. variabile, P. canescens, Arthrinium phaeospermum, Mortierella alpina, Trichoderma harzianum, T. viride та Fusarium graminearum. Структура мікробного ценозу і співвідношення чисельності еколого-трофічних груп мікроорганізмів різняться залежно від напряму використання сільськогосподарських угідь. Встановлено, що ґрунти яблуневого саду за інтенсивного садівництва містили меншу загальну кількість тисяч колонієутворювальних одиниць на грам ґрунту, сапротрофних видів грибів та представлені значно меншим переліком родів грибів порівняно з ґрунтом під інтенсивним рослинництвом. Водночас ґрунти під плодовими насадженнями характеризувались вищою часткою патогенних, потенційних токсиноутворювальних видів грибів та грибів-антагоністів від загальної кількості виділених видів грибів порівняно з ґрунтами, задіяними під сільськогосподарські культури.
Ключові слова: ґрунт, гриби, мікофлора, мікроміцети, інтенсивне садівництво, інтенсивне рослинництво.

 

Посилання: 
1. Демидов О.А., Дем’янюк О.С. Вплив агроекологічних чинників на вміст мікробної біомаси у ґрунті. Таврійський науковий вісник. Сільськогосподарські науки. 2017. № 97. С. 39–44. URL: https://journals.indexcopernicus.com/api/fle/ viewByFileId/448875.pdf
2. Іутинська Г.О. Грунтова мікробіологія: навч. посіб. К.: Арістей, 2006. 284 с.
3. Заболотний О.І., Заболотна А.В. Мікробіологічна активність ґрунту при застосуванні гербіциду мерлін. Молодий вчений. 2014. № 2(05). С. 16–20.
4. Експериментальна ґрунтова мікробіологія / Волкогон В.В. та ін. Київ: Аграрна наука, 2010. 464 с. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ molv_2014_2%2805%29__4
5. Курдиш І.К. Роль мікроорганізмів у відтворенні родючості грунтів. Сільськогосподарська мікробіологія. № 9. 2009. С. 7–32. DOI: 10.35868/1997-3004.9.7-32.
6. Вплив сівозмін на мікрофлору зрошуваного темно-каштанового ґрунту / Коваленко А.М. та ін. Актуальні питання сільськогосподарської мікробіології: матеріали Всеукраїнської наук.-практ. конф. Чернігів, 2019. С. 53–55.
7. Коваленко А.М., Куц Г.М. Зрошення і сівозміни як фактор впливу на мікрофлору ґрунту. Еволюція ґрунтів України під впливом антропогенної діяльності: матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. Херсон, 2015. Вип. 9. С. 29–34.
8. Марченко А.Б. Біоекологічні підходи до управління фітосанітарним станом агробіоценозів Callistephus chinensis L. Neеs.: монографія. Біла Церква, 2016. 226 с.
9. Демиденко О.В. Кореляційні зв’язки фізіологічних груп мікроорганізмів з показниками родючості чорнозему опідзоленого за різних систем удобрення. Вісник аграрної науки. 2021. №4 (817). С. 20–27. DOI: 10.31073/agrovisnyk202104-03
10. Вплив агротехнічних заходів на мікробні угруповання сірого лісового ґрунту / Малиновська І.М. та ін. Проблеми екологічної біотехнології. №1. 2014.
11. Рєзнік С.В. Вплив різних систем землеробства на еколого-трофічні угрупування мікроорганізмів чорноземів типових в умовах лівобережного Лісостепу України. Сільськогосподарська мікробіологія. №33, 2021. С. 62–71. DOI: 10.35868/1997- 3004.33.62-71
12. Тараненко А.О. Різноманітність ґрунтової біоти в умовах ґрунтовокліматичних зон Полтавської області. Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва. 2014. № 84. С. 100–107. URL: https://journal.udau.edu.ua/ assets/fles/84/agro/ukr/14_ooooooooo.pdf
13. Коріновська О.М. Гришко В.М. Загальна характеристика чисельності та видового складу мікроміцетів в ґрунтах забруднених сполуками важких металів. Науковий вісник Чернівецького університету. Біологія (Біологічні системи). 2012. №2 (4). С. 176–179.
14. Рєзнік С.В. Зміни еколого-трофічних угрупувань мікроорганізмів чорноземів типових за різних систем землеробства. Вісник Харківського національного аграрного університету імені В.В. Докучаєва. Ґрунтознавство, агрохімія, землеробство, лісове господарство, екологія ґрунтів. 2019. № 1. С. 69–74.
15. Дем’янюк О.С., Шерстобоєва О.В., Демидов О.А. Біологічна активність чорнозему типового залежно від виду органічного субстрату органо-мінеральної системи удобрення. Вісник Житомирського національного агроекологічного університету. 2016. № 2 (1). С. 17–25.
16. Тараненко С.В. Вплив різних технологій вирощування кукурудзи на ґрунтові мікроорганізми. Наукові доповіді НУБіП. 2015. 2 (20).
17. Мікробний біом різних ґрунтів і ґрунтово-кліматичних зон Полтавської області / Патика В.П. та ін. Мікробіологічний журнал. 2014. №5 (76). С. 20–25. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ MicroBiol_2014_76_5_6
18. ДСТУ ГОСТ 17.4.4.02:2019. Охорона довкілля. Якість ґрунту. Методи відбирання та підготування проб для хімічного, бактеріологічного, гельмінтологічного аналізу. [Чинний від 2019–04– 01]. Вид. офіц. Київ: УкрНДНЦ, 2019. 13 с.
19. Оцінка агроекологічного складу сірих лісових ґрунтів за різного сільськогосподарського використання / Разанов С.Ф. та ін. Збалансоване природокористування. 2021. №1. С. 146–153. DOI: 10.33730/2310-4678.1.2021.231901
20. Терновий Ю.В., Гаврилюк Л.В., Остапюк Н.А. Мікобіота насіння гібридів сої за органічної технології вирощування. Екологічна безпека та збалансоване природокористування в агропромисловому виробництві: матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. Київ, 2018. С. 155–158.
21. Гаврилюк Л.В., Косовська Н.А., Парфенюк А.І. Фізіолого-біохімічні властивості Fusarium graminearum Schw. за впливу екзометаболітів рослин різних сортів сої. Актуальні питання сільськогосподарської мікробіології: матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. Чернігів, 2019. С. 15–18.
22. Saprotrophic soil fungi to improve phosphorus solubilisation and release: In vitro abilities of several species / Ceci A. et al. Ambio. 2018; 47 (Suppl 1):30– 40. DOI: 10.1007/s13280-017-0972-0
23. Радченко О.С., Степура Л.Г., Домбровська І.В. Практикум із загальної мікробіології. К.: Фітосоціоцентр, 2011. 168 с.
24. Здоровий ґрунт – запорука гарних урожаїв! «Майстерня аграрія»: періодичне видання ТОВ «Сингента» URL: https://www.syngenta.ua/sites/g/ fles/zhg666/f/2021/11/28/ma_2021_no_3.pdf

 

Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon razanov_2022-1-63-70.pdf464.75 КБ