Ви є тут

ВПЛИВ ЖИВОЇ МУЛЬЧІ НА ФІЗІОЛОГО-БІОХІМІЧНІ ПОКАЗНИКИ ЛИСТКІВ ТА ПЛОДІВ ЧЕРЕШНІ ЗА ОРГАНІЧНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ

Дослідна ділянка знаходиться у зоні Степу (с. Зелене, Мелітопольський район, Запорізька область), у другому агрокліматичному районі, який характеризується як посушливий і дуже теплий. Грунт дослідної ділянки – каштановий, малогумусний, із слаболужною реакцією ґрунтового розчину.
В органічному черешневому саду на сорті Ділема (Prunus avium L.) / Prunus mahaleb, посадженому у 2011 році за схемою 7×5 м, досліджували вплив задерніння з природних трав на фізіологічні та біохімічні показники листя і плодів. Контролем слугувало утримання грунту в саду під чорним паром.
Було встановлено, що загальний вміст вологи у листках значно знижувався під час задерніння (упродовж 2 років) або істотно не різнився від контролю (1 рік). Вологоутримуюча здатність листків істотно не різнилася між варіантами досліду (2 роки) або була вище в умовах задерніння (1 рік). Загальна площа листків на початку дослідження (1 рік) була більшою в умовах чистого пару. У наступному році різниця між варіантами була незначною. У 2019 році загальна площа листків була значно більшою в умовах задерніння. Збільшення загальної площі листків в умовах задерніння зумовило значне зниження питомої поверхневої щільності листків, накопичення у них хлорофілів і зменшення співвідношення хлорофілів (а/b) через зростання вмісту хлорофілу b (порівняно з умовами чистого пару). Різниця у параметрах розміру плодів, середній масі плодів, вмісті сухих розчинних речовин, цукрів, титрованих кислот, цукрово-кислотному індексі була незначною між варіантами. Вміст аскорбінової кислоти й антоціанів у плодах черешні було значно збільшено в умовах задерніння порівняно з чистим паром. Результати доводять, що дерева черешні поступово адаптуються до співіснування з природними травами і накопичують більше фізіологічно активних речовин у плодах.
Ключові слова: черешня, органічний сад, жива мульча, загальна площа листків, питома щільність листків, хлорофіли, розмір плодів, аскорбінова кислота, антоціани.

 

Посилання: 
  1. McCune L.M, Kubota C., Stendell-Hollis N.R., Thomson C.A. Cherries and health: a review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2010. Vol. 51, No 1, Р. 1–12. DOI: https://doi.org/ 10.1080/10408390903001719
  2. Chaovanalikit A. and Wrolstad R.E. Total anthocyanins and total phenolics of fresh and processed cherries and their antioxidant properties. Journal of Food Science. 2004. Vol. 69, No 1. P. 67–72. DOI: https://doi. org/10.1111/j.1365-2621.2004.tb17858.x
  3. Effect of Organic and Conventional Management on Bio-Functional Quality of Thirteen Plum Cultivars (Prunus sali- cina Lindl.) / Cuevas F.J. et al. PLoS ONE. 2015. Vol. 10, No 8. e0136596. DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0136596
  4. Рекомендации по органическом садоводству / под ред. Е.В. Горловой. Донецк: Формат-плюс, 2007. 72 с.
  5. Довідник міжнародних стандартів для органічного агровиробництва / за ред. М.В. Капштика та О.О. Котир- ло. Київ: СПД Горобець Г.С., 2007. 356 с.
  6. Fidalski J., Tormena C.A., da Silva А.P. Least limiting water range and physical quality of soil under groundcover management systems in citrus. Sci. agric. (Piracicaba, Braz.). 2010. Vol. 67, No 4. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103- 90162010000400012
  7. Organic olive orchards  on sloping land:  more than  a specialty niche production system? / Gomеz J.A. et al. J Environ Sci. 2008. Vol. 89, No 2. P. 99–109. DOI: https://doi. org/10.1016/j.jenvman.2007.04.025
  8. Soil erosion, runoff and nutrient losses in an avocado (Persea americana Mill) hillside orchard under different groundcover management systems / Atucha A. et al. Plant Soil. 2013. Vol. 368, No 1–2. P. 393–406. DOI: https://doi. org/10.1007/s11104-012-1520-0
  9. Farming with alternative pollinators increases yields and incomes of cucumber and sour cherry / Christmann S. et al. Agron. Sustain. Dev. 2017. No 37. 24 p. DOI: https://doi. org/10.1007/s13593-017-0433-y
  10. Orchard floor management practices that maintain vegetative or biomass groundcover stimulate soil microbial activity and alter soil microbial community composition / Yao S.R. et al. Plant Soil. 2005. Vol. 271, No 1–2. P. 377–389. DOI: https://doi.org/10.1007/s11104-004-3610-0
  11. Possible Implications of Two Management Types  in Olive Groves on Plant Diversity / Radić Lakoš T. et al. Agriculturae Conspectus Scientificus. 2014. Vol. 79, No 4. P. 209–220. URL: https://hrcak.srce.hr/136726
  12. Верховцев Ф. Сталий розвиток: модне слово або діючий тренд у сільському господарстві. URL: http://www. agro-business.com.ua/dumky-pro-vazhlyve/1787-stalyi- rozvytok-modne-slovo-abo-diiuchyi-trend-u-silskomu- gospodarstvi.html
  13. Atucha A., Merwin I.A., Brown M.G. Long-term effects of four groundcover management systems in an apple orchard. HortSci. 2011. Vol. 46, No 8. P. 1176–1183. DOI: https://doi.org/10.21273/HORTSCI.46.8.1176
  14. Cover crops influence soil properties and tree performance in an organic apple (Malus domestica Borkh) orchard in northern Patagonia / Sаnchez E.E. et al. Plant Soil. 2007. Vol. 292, No 1–2. P. 193–203. DOI: https://doi. org/10.1007/s11104-007-9215-7
  15. Interaction of Irrigation and Soil Management on Sweet Cherry Productivity and Fruit Quality at Different Crop Loads that Simulate Those Occurring by Environmental Extremes / Neilsen G.H. et  al.  HortScience.  2014.  Vol. 49, No 2. P. 215–220. DOI: https://doi.org/10.21273/ HORTSCI.49.2.215
  16. Ian Merwin. Keeping Under Cover: The Ideal Look of an Orchard Floor. URL: http://fruitgrowersnews.com/article/ keeping-under-cover-the-ideal-look-of-an-orchard-floor/
  17. Учеты, наблюдения, анализы, обработка данных в опытах с плодовыми и ягодными растениями: методи- ческие рекомендации / под ред. Г.К. Карпенчука, А.В. Мельника. Умань: Уман. с.-х. ин-т, 1987. 115 с.
  18. Мусієнко М.М., Першикова Т.В., Славний П.С. Спектрофотометричні методи у фізіології рослин, біохі- мії та екології. Київ: Фітосоціоцентр, 2001. 200 с.
  19. Методика проведення кваліфікаційної експерти- зи сортів рослин на придатність до поширення в Украї- ні. методи визначення показників якості продукції рос- линництва. URL: http://www.minagro.gov.ua/
  20. Giusti M.M. Characterization and measurement of anthocyanins by UV-visible spectroscopy. Current Protocols in Food Analytical Chemistry. 2001. No 1. Р. 1–13. DOI: https://doi.org/10.1002/0471142913.faf0102s00
  21. Лакин Г.Ф. Биометрия. Москва: Высшая школа, 1990. 352 с.
  22. Drought stress in plants: A review on morphological characteristics and pigments composition / Jaleel C.A. et al. International Journal of Agriculture and Biology. 2009. No P. 100–105. URL: http://www.fspublishers.org
  23. Genotypic differences in some physiological parameters symptomatic for oxidative stress under moderate drought in tomato plants / Sanchez-Rodriguez E. et  al.  Plant Science. 2010. No 178, P. 30–40. DOI: https://doi. org/10.1016/j.plantsci.2009.10.001
  24. Deligöz A., Cankara F.G. Differences in physiological and biochemical responses to summer drought of Pinus nigra subsp. pallasiana and Pinus brutia in a natural mixed stand. Journal of Forestry Research. 2019. DOI: https://doi. org/10.1007/s11676-018-00876-8
  25. Горина В.М. Научные основы селекции абрикоса и алычи для Крыма и Юга Украины: дис доктора с.-х. наук: 06.01.05. Ялта, 2014. 479 с.
  26. Luvaha E., Netondo, G.W., Ouma, G. Effect of water deficit on the physiological and morphological characteristics of mango (Mangifera Indica) rootstock seedlings. American Journal of Plant Physiology. 2008. Vol. 3, No 1. P. 1–15. DOI: http://dx.doi.org/10.3923/ajpp.2008.1.15
  27. Akhkha Abdellah, Tahar Boutraa, Ali Alhejely. The rates of photosynthesis, chlorophyll content, dark respiration, proline and abscisic acid (ABA) in wheat (Triticum durum) under water deficit conditions. 2011. URL: http://pdfs. semanticscholar.org
  28. Ashraf M., Foolad M.R. Roles of glycine betaine and proline in improving plant abiotic stress resistance. Environmental  and  Experimental  Botany.   2005.   Vol.   59, No 2. P. 206–216. DOI: https://doi.org/10.1016/j. envexpbot.2005.12.006
  29. Кудрявец Р.П., Хроменко В.В. Анатомические особенности и фотосинтез листьев яблони на основе условий освещения. Научный вестник Зонального науч- но-исследовательского института нечерноземной зоны. 1977. № 10. С. 137–143.
  30. Bondarenko P. Physiological basics of sweet cherry productivity depending on rootstocks, interstems and plant density. Open Agriculture. 2019. Vol. 4, No 1. DOI: https:// doi.org/10.1515/opag-2019-0025
  31. Lawlor D.W. Musings about the effects of en- vironment on photosynthesis. Annals of Botany.  2009. Vol. 103, No 4. P. 543–549. DOI: https://doi.org/10.1093/ aob/mcn256
  32. Nondestructive determination of leaf chlorophyll content in two flowering cherries using reflectance and absorptance spectra / Imanishi J. et al. Landscape and Ecological Engineering. 2010. Vol. 6, No 2. P. 219–234. DOI: https://doi.org/10.1007/s11355-009-0101-8
  33. The corresponding relationship between roles of NADP-malic enzymes and abiotic stress in plants / Liu Z.H. et al. Emirates Journal of Food and Agriculture. 2010. No 22. P. 239–249. DOI: http://dx.doi.org/10.9755/ejfa.v22i4.4872
  34. Impact of abiotic stress on photosynthetic efficiency and leaf temperature in sunflower / Markulj Kulundžić A. et al. Poljoprivreda. 2016. Vol. 22, No 2. P. 17–22. DOI: https:// doi.org/10.18047/poljo.22.2.3
  35. Photochemistry of PSII in CYP38 Arabidopsis thaliana deletion mutation / Lepedu H. et al. Food Technology and Biotechnology. 2009. No 47. P. 275–280. URL: http:// researchgate.net
  36. Tree Growth, Fruit Size, and Yield Response of Mature Peach to Weed-Free Intervals / MacRae A. et al. Weed Technology. 2007. Vol. 21, No 1. P. 102–105. DOI: http:// dx.doi.org/10.1614/WT-06-002.1
  37. Schupp J.R., McCue J.J. Effect of Five Weed Control Methods on Growth and Fruiting of 'McIntosh'/M.7 Apple Trees. J. Tree Fruit Production. 1996. Vol. 1, No 1. P. 1–14. DOI: https://doi.org/10.1300/J072v01n01_01
  38. Weed flora and weed management in established olive groves / Huqi B. et al. Albania Weed Biol. & Manage. 2009. No 9. P. 276–285. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1445- 6664.2009.00351.x
  39. Толстолік Л. Біохімічний  склад  і  технологіч- ні властивості плодів елітних форм та сортів черешні. URL: http://sophus.at.ua/publ/2016_10_28_kampodilsk/ sekcija_section_1_2016_10_28/biokhimichnij_sklad_i_ tekhnologichni_vlastivosti_plodiv_elitnikh_form_ta_sortiv_ chereshni/129-1-0-2013
  40. Кіщак О.А. Товарна якість та біохімічний склад плодів черешні залежно від типу насаджень. Вісник аграрної науки. 2012. № 4. С. 37–41. URL: http://nbuv.gov. ua/UJRN/vaan_2012_4_7
  41. Raigón M.D., Rodríguez-Burruezo A., Prohens J. Effects of organic and conventional cultivation methods on composition of eggplant fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2010. Vol. 58, No 11. 6833–6840. DOI: https://doi.org/10.1021/jf904438n
  42. Fruit quality and bioactive compounds relevant to human health of sweet cherry (Prunus avium L.) cultivars grown in Italy / Ballistreri G. еt al. Food Chemistry. 2013. Vol. 140, No 4. P. 630–638. URL: http://dx.doi.org/10.1016/j. foodchem.2012.11.024
  43. Sweet cherry phytochemicals: Identification and char- acterization by HPLC-DAD/ESI-MS in six sweet-cherry culti- vars grown in Valle del Jerte (Spain) / Gonzalez-Gomez D. et al. Journal of Food Composition and Analisis. 2010. Vol. 23, No 6. P. 533–539. DO: http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2009.02.00
  44. Commisso M. Multi-approach metabolomics analysis and artificial simplified phytocomplexes reveal cultivar- dependent synergy between polyphenols and ascorbic acid in fruits of the sweet cherry (Prunus avium L.). PLoS ONE. 2017. Vol. 12, No 7. e0180889. DOI: https://doi.org/10.1371/ journal.pone.0180889
  45. Drake S.R., Fellman J.K. Indicators of maturity and storage quality of “Rainier” sweet cherry. HortScience. 1987. Vol. 22, No 2. P. 283–285. URL: http://pascal-francis.inist.fr/vibad/index.php?action=getRecordDetail&id...
  46. Omeg M. and Omeg L. Physiological principles for growing premium fruit. In: Producing Premium cherries. First Edition. Edited by Whiting M. Washington: Good fruit growers, 2005. P. 145–148.
  47. Kays S.J. Preharvest factors affecting appearance. Postharvest Biology and Technology. 1999. No 15. P. 233– 247. DOI: https://doi.org/10.1016/S0925-5214(98)00088-X

 

Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon gerasko_1_2020.pdf870.47 КБ