Ви є тут
ВПЛИВ ПОЗАКОРЕНЕВОГО ПІДЖИВЛЕННЯ РОСЛИН ЯЧМЕНЮ НА ПИВОВАРНУ ЯКІСТЬ ЗЕРНА ЗА ЧИСЛОМ КОЛЬБАХА
Мета дослідження – встановити залежність пивоварної якості зерна ячменю ярого за показником числа Кольбаха від впливу позакореневого підживлення рослин під час вегетації мікродобривами Вуксал на різних фонах мінерального удобрення.
Встановлено ефективність впливу позакореневого підживлення рослин ячменю ярого мікродобривами Вуксал під час вегетації на пивоварну якість за показником числа Кольбаха. Виявлено, що результативність проведеного технологічного агрозаходу залежить від кількості агроприйомів, норми мікродобрив та фону мінерального живлення. Доведено, що за вирощування ячменю на фоні мінерального живлення N30P45K45 кращі результати отримано за дворазового та триразового застосування мікродобрив за норми 1,5 л/га відповідно до фенофаз кущіння, вихід в трубку та цвітіння. На фоні мінерального живлення N60P90K90 максимальної результативності досягнуто за умови триразового обприскування посівів розчином мікродобрив у кількості 2,0 л/га щоразу відповідно до зазначених вище фенофаз росту і розвитку рослин ячменю.
Ефективність позакореневого підживлення рослин ячменю ярого мікродобривами залежить від технологічної схеми застосування, а саме від кількості прийомів проведеного агрозаходу за відповідних фенофаз розвитку. Під час вирощування ячменю на фоні мінерального живлення N30P45K45 кращими виявилися варіанти дворазового застосування мікродобрив – Вуксал Р Мах 1,5 л/га під час кущення та Вуксал Grain 1,5 л/га на початку цвітіння; Вуксал Grain 1,5 л/га під час виходу в трубку та Вуксал Grain 1,5 л/га на початку цвітіння; а також варіант триразового позакореневого підживлення рослин мікродобривами – Вуксал Р Мах 1,5 л/га під час кущення, Вуксал Grain 1,5 л/ га під час виходу в трубку та Вуксал Grain 1,5 л/га на початку цвітіння, де отримано найбільше значення числа Кольбаха – 47,7; 47,5 та 48,0 %, відповідно. На фоні мінерального живлення N60P90K90 найвищі параметри показника було встановлено за триразового обприскування рослин мікродобривами Вуксал Р Мах 2,0 л/га під час кущення, Вуксал Grain 2,0 л/га під час виходу в трубку та Вуксал Grain 2,0 л/га на початку цвітіння – 46,9 %.
Ключові слова: ячмінь ярий, якість зерна, число Кольбаха, мікродобрива, позакореневе підживлення.
1. Gupta M., Abu-Ghannam N., Gallaghar E. Barley for Brewing: Characteristic Changes during Malting, Brewing and Applications of its By-Products. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2010. Vol. 9 (3). P. 318–328. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1541-4337.2010.00112.x
2. Климишена Р.І. Перспективи вирощування ячменю озимого на пивоварні потреби. Вісник аграрної науки. 2010. № 6. С. 73–74.
3. The application of microsatellite analysis in barley malting quality breeding programmes / Leišová-Svobodová L. et al. Czech J. Genet. Plant Breed. 2014. No 50. P. 268–277.
4. Sedláček T., Psota V. Classifi cation of barley varieties for «České pivo» using discriminant analysis. Kvasny Prum. 2015. Vol. 61. Issue 9. P. 262–267.
5. Krajčovič T., Psota V., Sachambula L., Maraček J. The eff ect of long-term storage on quality of malting barley grain and malt. Journal of Central European Agriculture. 2016. 17 (4). P. 917–931. DOI: https://doi.org/10.5513/JCEA01/17.4.1791
6. Psota V., Sachambula L., Paulů A. Sensitivity of the selected malting barley varieties to the degree of steeping. Kvasny Prum. 2015. Vol. 61. Issue 10–11. P. 288–295.
7. Кунце В., Мит. Г. Технология солода и пива: пер. с нем. СПб.: изд-во Профессия, 2001. 912 с.
8. Нарцисс Л. Пивоварение. Технология солодоращения / перевод с нем. под общ. ред. Г.А. Ермолаевой, Е.Ф. Шаненко. СПб.: Профессия, 2007. Т. 1. 584 с.
9. Psota V., Kosař K. Malting quality index. Kvasny Prum. 2002. No 6. 48. P. 142–148.
10. Пироговская Г.В., Грибко А.П., Филипенко С.В. Влияние удобрения пивоваренного ячменя на технологические характеристики солода. Известия Национальной академии наук Беларуси. Серия аграрных наук. 2011. № 4. С. 36–45.
11. Gorash O., Klymyshena R., Khomina V., Vilchynska L. Ecological and biological conformity of conditions of the brewing barley cultivation zone. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. 10(1). P. 246–253. DOI: https://doi.org/10.15421/2020_39.
12. Гораш О.С. Управління продуційним процесом пивоварного ячменю: монографія; 2 видання з доповненнями. Кам’янець-Подільський: ПП Медобори-2006, 2017. С. 60–63, 237–243.
13. Гораш О.С., Бігуляк С.П. Актуальність використання добрива «Нутрівант плюс пивоварний ячмінь». Наукові праці Інституту біоенергетичних культур та цукрових буряків. 2013. Вип. 17. Том 1. С. 70–72.
14. Гораш О.С., Климишена Р.І. Ячмінь: управління пивоварною якістю: монографія. Кам’янець-Подільський: Друкарня Рута, 2020. 260 с.
15. Єщенко В.О., Копитко П.Г., Костогриз П.В., Опришко В.П. Основи наукових досліджень в агрономії: підручник. Вінниця: ТД Едельвейс і К, 2014. 332 с.
16. Методика наукових досліджень в агрономії: навч. посібник / Ермантраут Е.Р. та ін. Житомир: ЖНАЕУ, 2010. 124 с.
Долучення | Розмір |
---|---|
klimishena_1_2020.pdf | 926.84 КБ |