Ви є тут

Вплив норми висіву на формування продуктивності та якості насіння пшениці озимої

Величина врожаю пшениці озимої визначається комплексом елементів продуктивності, які змінюються як під впливом ґрунтово-кліматичних умов в період вегетації, так і від елементів технології вирощування. Найбільш повно відображають вплив умов вирощування рослин у процесі їх росту і розвитку елементи структури урожаю. Дослідження норм висіву насіння в умовах Правобережного Лісостепу проводили із сортом НС-30, висіяного після ріпаку озимого. Встановлено, що підвищення норми висіву насіння з 4,2 до 5,0 млн шт./га забезпечило достовірне збільшення кількості продуктивних стебел – на 71 шт./м2 . Водночас, довжина колоса, кількість зерен у колосі та маса 1000 насінин були значно більшими за норми висіву 4,2 млн шт./га, ніж за норми 5,0 млн шт./га. Польова схожість насіння у середньому за три роки була майже однаковою за обох норм висіву та становила 89,3 % за норми 5,0 млн шт./га і 87,9 % за норми 4,2 млн шт./га, відповідно. Аналогічна залежність спостерігалася і за роками досліджень. Лише у 2022 р. польова схожість була достовірно вищою на 4,8 % за норми висіву 5,0 млн шт./га, порівняно з нормою висіву 4,2 млн шт./га. Підвищення продуктивного стеблостою за норми висіву 5,0 млн шт./га забезпечило отримання більшої на 0,15 т/га урожайності, порівняно з нормою висіву 4,2 млн шт./га. Максимальну врожайність насіння за обох норм висіву отримано у 2022 році. За норми висіву 5,0 млн шт./га вона становила 6,30 т/га, за норми 4,2 млн шт./га – 6,19 т/га. Отже, досліджено, що продуктивність пшениці озимої збільшується з підвищенням норми висіву її насіння. Посівні якості насіння у середньому за три роки досліджень були високими. Зокрема, енергія проростання становила 96,5 %, схожість насіння – 97,5 %. Достовірної різниці якості насіння залежно від норм висіву не виявлено.

Ключові слова: пшениця озима, продуктивність, якість насіння, норма висіву, польова схожість.

Посилання: 
1. Сайко В.Ф. Перспективи виробництва зерна в Україні. Вісник аграрної науки. 1997. № 9. С. 27–32.
2. Майоров О.В., Цехмейструк М.Г. Технологія вирощування пшениці озимої: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Молодь і технічний прогрес в АПВ». Харків: ХНТУСГ, 2021. С. 299–302.
3. Моргун В.В., Рибалка О.І. Стратегія генетичного поліпшення зернових злаків з метою забезпечення продовольчої безпеки, лікувально-профілактичного харчування та потреб переробної промисловості. Вісник НАН України. 2017. № 3. С. 55–64.
4. Корхова М.М., Кондрат В.О. Проблема визначення оптимальних норм висіву насіння пшениці озимої. Наукові читання до 100-річчя від дня народження Філіп’єва Івана Давидовича: збірник матеріалів науково-практичної конференції. Одеса, 2024. С. 166–168.
5. Сайко В.Ф. Вітчизняне зернове господарство. Розмов – багато, ефективності – мало. Зерно і хліб. 2005. № 3. С. 6–7.
6. Поліщук В.В., Коновалов Д.В., Іваницька А.П., Ляшенко С.О. Насіннєва продуктивність пшениці озимої залежно від технологій її вирощування. Вісник Уманського національного університету садівництва. 2023. № 2. С. 20–26. DOI: 10.32782/2310-0478-2023-2-20-26
7. Вінюков О.О., Лапко О.Б. Вплив норм висіву на формування показників продуктивності пшениці озимої різновидів Lutescens та Erythrospermum в умовах північного Степу України. Аграрні інновації. 2023. № 18. С. 7–13. DOI: 10.32848/agrar.innov.2023.18.1
8. Zhang Y., Song Q., Yan J. Mineral element concentrations in grain of Chinese wheat cultivars. Euphytica. 2010. 174(3). P. 303–313.
9. Гаврилюк М.М., Каленич П.Є. Вплив екологічних чинників на врожайність нових сортів пшениці озимої в умовах Південного Лісостепу. Вісник аграрної науки. 2018. № 1(778). C. 25–29. DOI: 10.31073/agrovisnyk201801-04.
10. Польовий В.М., Лукащук Л.Я., Гук Л.І. Ефективність інтенсифікації технології вирощування пшениці озимої в Західному Лісостепу. Вісник аграрної науки. 2018. № 11(788). С. 35–40. DOI: 10.31073/agrovisnyk201811-05.
11. Growth and productivity of winter wheat (Triticum aestivum L.) depending on the sowing parameters / S. Poltoretskyi et al. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. 10(2). P. 81–87. DOI: 10.15421/2020_68.
12. Ткачук С.О., Олійник О.О., Кучерова А.В. Оцінка впливу норм висіву та строків посіву на реалізацію потенціалу пшениці озимої. Bulletin National University of Water and Environmental Engineering. 2024. № 4(108). С. 233–244. DOI: 10.31713/vs4202417
13. Шокало Н.С., Сухар Ю.В. Вплив норм висіву на урожайність пшениці м’якої озимої. Збалансований розвиток агроекосистем України: Сучасний погляд на інновації: тези доповідей ІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції. Полтава, 2019. С. 10–11.
14. Agronomic implications of variation in wheat development due to variety, sowing, site and season / J.H. Spink et al. Plant, Variety and Seed. 2000. 13. Р. 91–105.
15. Fazily T. Effect of Sowing dates and seed rates on growth and yield of different wheat varieties: a review. International Journal of Advances in Agricultural Science and Technology. 2021. 8(3). Р. 10–26. DOI: 10.47856/ijaast.2021.v08i3.002
16. Лихочвор В.В. Структура врожаю озимої пшениці: монографія. Львів: Українські технології, 1999. 200 с.
17. Продуктивність пшениці озимої залежно від строку сівби та норми висіву після ріпаку озимого в умовах Степу / А.Д. Гирка та ін. Ukrainian Journal of Ecology. 2017. № 7(1). С. 30–36.
18. Бутенко О.М., Бондарева О.Б. Вплив норми висіву на врожайність пшениці туранської (Triticum turanicum Jakubz.) в Степу України. Debats scientifiques et orientations prospectives du developpement scientifique. Paris, 2024. Р. 107–109. DOI: 10.36074/logos-20.09.2024.020
19. Власюк О.С. Вплив строків сівби і норм висіву на забур’яненість пшениці озимої: Міжнародна науково-практична конференція, присвячена 95-річчю ІБКіЦБ НААН. Новітні агротехнології: теорія та практика. Київ, 2017. С. 71–72.
20. Influence of seeding rate on the productivity and quality of soft spring wheat grain / M. Radchenko et al. Agriculture & Forestry. 2024. 70(1). Р. 91–103. DOI: 10.17707/AgricultForest.70.1.06
21. Ozturk A., Caglar O., Bulut S. Growth and yield response of facultative wheat towinter sowing, freezing sowing and spring sowing at different seeding rates. J. Agron. Crop Sci. 2006. 192. Р. 10–16.
22. Насіння пшениці озимої. URL: https:// agroantal.com.ua/product/ns-40s-29415
23. Єщенко В.О., Копитко П.Г., Костогриз П.В., Опришко В.П. Основи наукових досліджень. Вінниця: ПП «ТД «Едельвейс і К», 2014. 332 с.
Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon polishuk_1_2025.pdf968.75 КБ