Ви є тут

ВПЛИВ МІКРОДОБРИВ ТА РЕГУЛЯТОРІВ РОСТУ НА УРОЖАЙНІСТЬ СОЧЕВИЦІ

Наведено дані щодо продуктивності сочевиці за впливу строків сівби, мікродобрив та регуляторів росту за 2015-2017 рр. Встановлено, що найвищі показники врожайності в середньому за роки досліджень спостерігались за умови застосування регулятора росту Стимпо – 2,37 т/га за І-го строку сівби, та у варіантах за поєднання мікродобрив і регуляторів росту Квантум-Бобові + Регоплант та Реаком-СР-Бобові + Стимпо – 2,02 т/га. Дещо менший вплив на рослини справило застосування Реаком-СР-Бобові – 2,20 т/га за І-го строку сівби та у контрольному варіанті за
ІІ строку сівби – 1,78 т/га. Аналізуючи показники продуктивності за строками сівби можна зробити висновок, що за ІІ-го строку сівби усереднені по досліду дані врожайності значно менші ніж за І-го строку. Єдиним винятком є варіант застосування регулятора росту Стимпо та поєднання Квантум-Бобові + Регоплант, так за ІІ-го строку сівби спостерігається вища врожайність ніж за І-го строку відповідно на +1,0 та +6,3 %.
Ключові слова: сочевиця, строки сівби, мікродобрива, регулятори росту, урожайність.

 

Посилання: 
  1. Амелин А.В. Генетические и физиологические аспекты селекции чечевицы [Текст] / А.В. Амелин, И.В. Кондыков, А.В. Иконников // Вестник Орловского государственного аграрного университета. – №1. – Том 40. – 2013. – С. 31-38.
  2. FAOSTAT [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://faostat.fao.org/
  3. Heterosis in lentil (Lens culinaris medic) / Erskine W., Gill A. S., Orhan A., Pastrana C. // J. Genet and Breed. – 1991. – Vol. 45. – № 3. – Р. 241–244.
  4. Ушкаренко В.О. Економічна ефективність використання різних технологічних прийомів вирощування сочевиці в умовах Південного степу України [Електронний ресурс] / В.О. Ушкаренко, С.О. Лавренко, М.В. Максимов // Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва. – 2016. – Вип. 88(1). – С. 195-202. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/zhpumus_2016_88%281%29__26
  5. Генетичні ресурси зернобобових культур в Україні: вивчення, збереження і використання в селекційних програмах / Л.Н. Кобизєва, О.М. Безугла, Л.М. Потьомкіна, Т.О. Дрепіна // Генетичні ресурси рослин. – 2004. – №1. – С. 88-93.
  6. Кулініч О.О. Генетичний потенціал продуктивності сочевиці [Текст] / О.О. Кулініч // Збірник наукових праць ННЦ “Інститут землеробства УААН”. – Вип. 1-2. – 2009. – С. 209-214.
  7. Кобизєва Л.Н. Різноманіття колекційного матеріалу гороху, сої, квасолі, нуту та сочевиці за рівнем біологічної урожайності [Електронний ресурс] / Л.Н. Кобизєва // Селекція і насінництво. – 2014. – Вип. 106. – С. 34-41. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/selinas_2014_106_6.pdf
  8. Петкевич З.З. Нут, сочевиця – перспективні зернобобові культури для вирощування на півдні України [Текст] / З.З. Петкевич, Г.В. Мельніченко // Зрошуване землеробство: збірник наукових праць. – Вип. 65. – 2016. – С. 104-107.
  9. Ермантраут Е.Р. Статистичний аналіз агрономічних дослідних даних в пакеті STATISTICA 6.0: метод. вказівки / Е. Р. Ермантраут, О. І. Присяжнюк, І. Л. Шевченко. – К.: Поліграф Консалтинг, 2007. – 55 с.
  10. Присяжнюк О.І. Оцінка сортів гороху на основі кореляції кількісних ознак та індексів / О. І. Присяжнюк, Л.В. Король // Plant Varieties Studyingand Protection. – 2016. – No 4 (33). – P. 51-55.

 

Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon topchiu_2_2017.pdf4.71 МБ