Ви є тут

ВПЛИВ СТРОКІВ СІВБИ ТА ШИРИНИ МІЖРЯДЬ НА БІОМЕТРИЧНІ ПОКАЗНИКИ ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ РОСЛИН ШАВЛІЇ МУСКАТНОЇ (SALVIA SOLARIA L.)

 

Досліджено вплив строків сівби та просторового розміщення на площі рослин шавлії мускатної на тривалість фенологічних фаз росту, розвитку та біометричні показники; формування зеленої маси і структури врожаю.
У процесі накопичення зеленої маси рослин спостерігалася зміна співвідношення її частин (стебел, листків, суцвіть). Так, у фазу бутонізації частка листків складала 1,9–2,9 % загальної маси рослин, а у фазу плодоутворення – 3,6–5,9 %.
Така ж тенденція спостерігалась у зміні приросту маси стебел.
Установлена ефективність підзимної сівби шавлії мускатної, яка забезпечує високі показники схожості насіння та виживання рослин. Більш пізні строки сівби (друга і третя декада квітня) сприяли утворенню на рослині шавлії мускатної більшої кількості плодів та насіння, а також прискоренню проходження фенологічних фаз росту і розвитку.
Найбільш сприятливі умови для формування високої продуктивності рослин шавлії мускатної створюються за строку сівби 15.04.
Максимальні показники її продуктивності отримані за вирощування рослин із міжряддям 30 см. Збільшення густоти рослин (при ширині міжрядь 15 см) приводить до зростання кількості продуктивних суцвіть.
Ключові слова: шавлія мускатна, строки сівби, ширина міжрядь, фенологічні фази, зелена маса, листки, суцвіття.
Посилання: 
1. Бойко Е.Ф. Origanum vulgare l. и origanum tyttanthum gontsch. как лекарственные, эфиромасличные, пряноароматические и декоративные растения. Ученые записки Таврического национального университета им. В.И. Вернадского. Серия «Биология, химия». 2009. Том 22 (61). № 2. С. 9–15.
2. Бахмат М.І., Ковальчук О.В., Хоміна В.Я., Загородний М.В. Ефіроолійні рослини. Кам’янець-Подільський: «Медобори, 2006», 2012. 312 с.
3. Жовтун М.В. Сортові особливості формування продуктивності коріандру посівного залежно від норм висіву та мінерального живлення в Правобережному Лісостепу України: автореф. дис. … канд. с.-г. наук: 06.01.09. Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України. Київ, 2016.
4. Ільченко Н.В. Готуємося до літніх застуд: лікуальні властивості спецій та прянощів. Безпека життєдіяльності. 2015. № 10. С. 5–6.
5. Калина В.С. Технологія комплексної переробки жирної коріандрової олії: автореф. дис. … канд. техн. наук: 05.18.06. Нац. техн. ун-т "Харків. політехн. ін-т". Харків, 2016. 21 с.
6. Князюк О.В., Крешун Р.А. Вплив строків сівби та ширини міжрядь на формування продуктивності рослин ромашки лікарської (Matricaria chamomilla l.). Агробіологія: зб. наук. праць. Біла Церква, 2016. № 2. С. 107–111.
7. Князюк О.В., Орлюк Л.Л. Особливості росту та розвитку, формування продуктивності цибулі-ріпки залежно від способу вирощування. Акт. пит. географ., біолог. і хім. наук: зб. наукових праць ВДПУ. Вінниця, 2013. Вип. 10. С. 137–138.
8. Князюк О.В., Козак В.В. Влияние сроков сева на биометрические показатели растений и урожайность лука репчатого. Земледелие и защита растений. №4. 2017. С. 46–48.
9. Князюк О.В., Шевчук О.А. Вплив прийомів вирощування на врожайність сортів часнику: тези доповіді наук. практ. конф. Технологічні аспекти вирощування часнику. Умань, 2017. С. 34–35.
10. Князюк О.В., Орлюк Л.Л. Вплив строків сівби на продуктивність різностиглих сортів цибулі ріпчастої. Агробіологія. Біла Церква, 2013. Вип. 11. С. 89–91.
11. Князюк О.В., Козак В.В. Вплив строків сівби та ширини міжрядь на формування продуктивності кропу запашного. Агробіологія: зб. наук. праць. Біла Церква. № 2. 2017. С. 98–101.
12. Коваленко О.А., Князюк О.В., Шевчук О.А. Формування продуктивності базиліку залежно від прийомів вирощування: материалы XIV международной научно-практической конференции. Настоящие исследования и развитие – 2018. София: БялГрад ОДД, 2018. С. 25–27.
13. Князюк О.В., Козак В.В. Формування продуктивності кропу в залежності від прийомів вирощування. Материали за XIII международна научна практична конференция, «Ключови въпроси в съвременната наука – 2017»,
15-22 април 2017 г. Vol. 10. София: «Бял ГРАД-БГ» ООД, 2017. С. 48–49.
14. Козелець Г.М. Агротехнологічні заходи підвищення продуктивності коріандру за підзимового та ранньовесняного строків сівби в Північному Степу України: автореф. дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.09. Нац. акад. аграр. наук України, Держ. установа "Ін-т сіл. госп-ва степової зони". Днепропетровск, 2013. 20 с.
15. Кострець І.В., Князюк О.В. Біометричні показники та продуктивність коріандру посівного залежно від строків сівби. Актуальні питання географічних, біологічних і хімічних наук: зб. наук. праць ВДПУ. Вінниця, 2018. Вип. 15. С. 44–45.
16. Котюк Л.А. Вміст аскорбінової кислоти і каротину у сировині пряно-ароматичних рослин родини Lamiaceae Lindl. Біологічні Студії. 2013. Том 7. №2. С. 83–90.
17. Котюк Л. А. Якісний і кількісний склад ефірної олії змієголовника молдавського (DRACOCEPHALUM MOLDAVICA L.) залежно від фенологічних особливостей та фаз розвитку. Физиология растений и генетика. 2014. Т. 46. № 6. С. 541–548.
18. Ламан Н.А., Копылова Н.А. Исследование биохимического состава некоторых зеленых культур семейства зонтичных как потенциальных источников биологически активных соединений. Интродукция, сохранение и использование биологического разнообразия мировой флоры: матер. Междунар. науч. конф. (Минск 19–22 июня 2012 г.). Минск, 2012. №2. С. 108–111.
19.Методика державного сортовипробування сільськогосподарських культур. К.: 2000. 100 с.
20.Олія коріандрова. Технічні умови. [Чинний від 2015-05-01]. Київ: УкрНДНЦ, 2016. III. 5 с.
21. Прянощі. Коріандр. Технічні умови. [Чинний від 2017-01-01]. Київ: УкрНДНЦ, 2016. III. 8 с.: табл. (Національний стандарт України). Бібліогр.: 8 с.
22. Рудік Г. О. Морфоструктура суцвіть Agastache breviflora (A. Gray) Epling, A. rugosa (Fisch. & C.A. Mey.) Kuntze та A. rupestris (Greene) Standl. (родина Lamiaceae) ex situ. Modern Phytomorphology. 2016. №10. С. 81–86.
23. Najjaa H., Arfa A.B., Máthé Á., Neffati M. Aromatic and Medicinal Plants of Tunisian Arid and Desert Zone Used in Traditional Medicine, for Drug Discovery andBiotechnological Application. Medicinal and Aromatic Plants of the World – Africa. 2017. Vol. 3. P. 157-230. URL: 10.1007/978-94-024-1120-1_8
24. Zrira S. Some Important Aromatic and Medicinal Plants of Morocco. Medicinal and Aromatic Plants of the World. Africa. 2017. Vol. 3. P. 91-125. URL: 10.1007/978-94-024-1120-1_5
25. Sharangi A.B., Acharya S.K. Spices in India and Beyond: The Origin, History, Tradition and Culture. Indian Spices. Springer. 2018. Р. 1-11. URL: 10.1007/978-3-319-75016-3_1
26. Fajinmi O.O., Olarewaju O.O., Van Staden J. Traditional Use of Medicinal and Aromatic Plants in Africa. Medicinal and Aromatic Plants of the World – Africa. Vol. 3. 2017. Р. 61-76. URL: 10.1007/978-94-024-1120-1_3
27. Essential oils of Lavandula genus: a systematic review of their chemistry / Aprotosoaie, A.C. et al. Phytochemistry Reviews. 2017. Vol. 16. Issue 4. Р. 761–799. URL: 10.1007/s11101-017-9517-1
28. Zachariah T.J., Leela N.K. Spices: Secondary Metabolites and Medicinal Properties. Indian Spices. 2018. P. 277- 316. URL: org/10.1007/978-3-319-75016-3_10
29. Xie Z., Finley J.W. Herbs and Spices. Principles of Food Chemistry. 2018. Р. 457-481.URL:10.1007/978-3- 319-63607-812
30. Charles D.J. Cinnamon. Antioxidant Properties of Spices, Herbs and Other Sources. Springer, New York. 2012.
Р. 231-243. URL: 10.1007/978-1-4614-4310-0_19
31. Cock I.E., Cheesman M.J. Oceania: Antidepressant Medicinal Plants. Herbal Medicine in Depression. 2016. Р. 483- 527. URL: 10.1007/978-3-319-14021-6_10
32. Mangalassary S. Indian Cuisine – The Cultural Connection. Indigenous Culture, Education and Globalization. 2016. P. 119-134. URL: https://doi.org/10.1007/978-3-662-48159-2_7
33. Manan A.A. In vitro flowering, glandular trichomes ultrastructure, and essential oil accumulation in micropropagated Ocimum basilicum L. In Vitro Cellular & Developmental Biology – Plant. 2016. Vol. 52. Issue 3. P. 303–314. URL: 1007/s11627-016-9755-8
 
Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon knuazuk_2_2018.pdf202.55 КБ