Ви є тут

УРОЖАЙНІСТЬ І ЯКІСТЬ ЗЕРНА СОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРИЙОМІВ ВИРОЩУВАННЯ

Обґрунтовані особливості формування врожайності та якості зерна сортів сої різних груп стиглості залежно від інокуляції насіння і добрив на чорноземах типових центрального Лісостепу України. Найвищу врожайність скоростиглого сорту сої Білосніжка одержано у варіанті із внесенням доз добрив N30P90К90 та передпосівної інокуляції насіння – 31,9 ц/га. Встановлена стійка залежність між врожайністю, вмістом жиру і білка в зерні сої. Так, чим вища урожайність тим менший вміст протеїну в зерні сої в досліджуваних сортів і вищий процент жиру. Діапазон зміни вмісту жиру в насінні сої в розрізі доз добрив, проведення інокуляції і сортів, свідчить про значний потенціал сої щодо накопичення жиру в насінні і зростання його валових зборів з площі посіву. Абсолютні показники вмісту протеїну в зерні значною мірою залежали від інокуляції насіння і активності функціонування симбіотичної системи.

Ключові слова: соя, технологія вирощування, мінеральні добрива, бактеріальні добрива, жир, протеїн, урожайність.

 

Посилання: 

1. Петриченко В.Ф. Виробництво та використання сої в Україні / В.Ф Петриченко // Вісник аграрної науки. – 2008. – № 6. – С.24-27.

2. Якість зерна сої залежно від технологічних прийомів вирощування /С.М.Каленська, Н.В.Новицька, А.Є. Стрихар, Л.А.Гарбар// Збірник наук. праць ННЦ «Інститут землеробства НААН» – Чабани, 2008. – Вип. № 2. – С.45-47.

3. Соя: качество, использование, производство / [Петибская В.С., Баранов В.Ф., Кочегара А.В., Зеленцов С.В.]. – М., 2001. – 64 с.

4. Соя: промышленная переработка, кормовые добавки, продукты питания / [Ф.Ф. Адамень, В.И. Сичкарь, В.Н.Письменов, В.В. Шерстобитов]. – К.: Нора-Принт, 1999. – 332 с.

5. Проблема дефицита белка и соя / Доценко С.М., Тильба В.А., Иванов С.А., Амбрашкина Е.А. // Зерновое хозяйство. – 2002. – № 6. – С.16-18.

6. Методика государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. – М., 1985. – Вып. 3. – 184 с.

7. Методичні рекомендації по вирощуванні сої в господарствах Київської області / Л.Т. Гиренко, М.М. Пономаренко, В.М. Щербаков, Л.Ф. Некрасова. – К., 1981. – 23 с.

8. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта / Б.А. Доспехов. – М.: Агропромиздат, 1985. – 351 с.

 

Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon kudlai_11_2013.pdf313.43 КБ