Ви є тут

Регулювання фітопатогенного фону посівів пшениці озимої за органічного вирощування

Визначено агротехнічні та біологічні заходи регулювання і контролювання фітопатогенів та їх вплив на кількісні показники врожаю пшениці озимої за органічного вирощування. Встановлено, що обробка посівного матеріалу пшениці озимої хімічним препаратом Вітавакс дозволила отримати приріст врожаю на рівні 10 %, обробка насіння ультраконцентрованим органічним добривом Amineon, а також варіант з комбінацією хімічного препарату та біологічного добрива сприяли приросту врожаю пшениці озимої на рівні 12,5 %. Зокрема, маса 1000 насінин пшениці озимої на варіантах з обробкою була на 9-11 % більше, ніж на контрольному варіанті (без обробки). За відсутності будь-яких варіантів передпосівної обробки насіння розвиток твердої сажки (Tilletia caries Tul.) в посівах пшениці озимої спричиняє заспореність зерна на рівні 31 250,0 шт. спор/насінину, що у 2,6 рази вище, ніж на варіанті з обробкою органічним добривом Amineon, та у 5,3 рази вище, ніж на варіанті з хімічним препаратом Вітавакс. Найкращі результати отримано у варіанті з комбінацією хімічного препарату та біологічного добрива, де визначено заспореність зерна у кількості, що у 10 разів менше, ніж у варіанті без обробки (контроль). Обґрунтовано проведення заходів з контролювання та регулювання фітопатогенного стану органічних посівів пшениці озимої, що поєднують застосування біологічних засобів захисту рослин з агротехнічними прийомами. Найвищою шкодочинністю серед грибкових захворювань пшениці озимої характеризується тверда сажка. Недоотримання врожаю пшениці озимої через ураження посівів патогеном становило 10,0‒12,5 %. Передпосівна обробка насіння пшениці озимої зменшує заспореність зерна Tilletia caries Tul. у 2,6‒10,0 разів порівняно з контролем залежно від варіанта обробки. Проведення заходів з контролювання та регулювання фітопатогенного стану посівів є передумовою отримання максимально можливих врожаїв пшениці озимої високої якості.

Ключові слова: патоген, заспореність, тверда сажка, посівний матеріал, фунгіцидна дія.

 

Посилання: 
1. Імпорт органічної агропродовольчої продукції до ЄС. Ключові досягнення 2022. URL: https://organicinfo.ua/wp-content/uploads/2023/08/euorganic-imports-brie...
2. The world of organic agriculture statistics and emerging trends 2023. URL: https://www.fibl.org/ fileadmin/documents/shop/1254-organic-world-2023.pdf
3. Моргун В.В., Топчій Т.В. Значення стійких сортів озимої пшениці, вивчення джерел і донорів стійкості до шкідників та основних збудників хвороб. Фізіологія рослин і генетика. 2018. Т. 50. № 3. С. 218‒240. DOI: 10.15407/frg2018.03.218
4. Мурашко Л.А., Муха Т.І., Ковалишина Г.М., Дмитренко Ю.М. Характеристика вихідного матеріалу, стійкого проти фузаріозу колоса та кореневих гнилей, для селекції пшениці озимої. Plant and Soil Sciеnce. 2021. Vol. 12(4). С. 80–90. DOI: 10.31548/ agr2021.04.080
5. Башлай А.Г., Власенко В.А., Башлай А.Г., Власенко В.А. Реакція рослин пшениці озимої на фітопатогени за умов біологізації землеробства. Вісник Сумського національного аграрного університету. 2020. Вип. 1 (39). С. 3‒13.
6. Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції: Закон України від 06.06.2019 р. N 2740- VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2496- 19#Text
7. ДСТУ 4138-2002. Насіння сільськогосподарських культур: Методи визначення якості. Київ: Держстандарт України, 2003. 173 с.
8. Technologies of protection and nutritionin agrophytocenoses of legumes for organic seed production / І. Ноrodyska et al. Environmental Research, Engineering and Management. 2021. Vol. 77. No 1. Р. 47–58. DOI: 10.5755/j01.erem.77.1.23459
9. Кирик М.М., Ковалишин А.Б., Ковалишина Г.М. Вплив попередників на розвиток хвороб зерна пшениці озимої та зараженість його мікроміцетами. Карантин і захист рослин. 2011. № 9. С. 1‒3.
10. Панасюк І.А., Луцюк О.П. Використання зелених добрив у сучасному землеробстві. Наукові основи ефективного розвитку галузі землеробства та використання земельно-ресурсного потенціалу України: матеріали науково-практичної конференції молодих учених і спеціалістів. Київ, 2016. С. 25–27.
11. Новохацький М., Нілова Н., Погорілий П. Сидерати – біологічний фактор відтворення родючості ґрунту. Техніко-технологічні аспекти розвитку та випробування нової техніки і технологій для сільського господарства України. 2015. № 19. С. 384–396.
12. Томчук В.В. Управління пожнивними рештками і мульчею. The scientific heritage. 2020. № 46. Р. 35–45.
13. Ковальов В.Б., Трембіцька О.І., Радько Т.В. Біологічна активність ґрунту за органічної системи вирощування культур у короткоротаційній сівозміні. Агропромислове виробництво Полісся. 2015. № 8. С. 15–20.
14. Ткаченко М.А., Григора Т.І. Вплив побічної продукції на відтворення гумусу за органічного землеробства. Збірник наукових праць ННЦ «Інститут землеробства НААН». 2013. № 1–2. С. 10–15.
15. Міщенко Ю.Г., Бутенко А.О., Губар А.О., Ошкадьоров А.О. Вплив післяжнивних сидератів на родючість ґрунту. Innovative trends in science, practice and education: The VII International Scientific and Practical Conference. Munich, Germany. 2022. Р. 41–46.
16. Шувар І.А., Бердніков О.М., Центило Л.В., Сендецький В.М. Сидерати в сучасному землеробстві: монографія. Івано-Франківськ, 2015. 156 с.
17. Городиська І.М., Кравчук Ю.А. Сидерація – один з чинників збереження родючості ґрунту в органічному землеробстві. Збалансоване природокористування. 2023. № 4. С. 135-144. DOI: 10.33730/2310-4678.4.2023.292740
18. Жемела Г.П., Бараболя О.В., Татарко Ю.В., Антоновський О.В. Вплив сортових особливостей на якість зерна пшениці озимої. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2020. № 3. С. 32–39. DOI: 10.31210/visnyk2020.03.03.
19. Оцінка стійкості сортів пшениці озимої селекцентрів України проти хвороб на штучних інфекційних фонах їх збудників / Л.А. Мурашко та ін. Аграрні інновації. 2022. № 13. С. 209-214. DOI: 10.32848/agrar.innov.2022.13.30.
20. Ковалишина Г.М. Стійкість сортів пшениці озимої проти хвороб. Захист і карантин рослин. 2014. Вип. 60. С. 151‒158.

 

Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon gorodiska_1_2024.pdf687.36 КБ