Ви є тут
Походження та агробіологічна характеристика сорту пшениці м’якої озимої Уманська царівна
Метою дослідження було створення нових високопродуктивних генотипів пшениці м’якої озимої (Triticum aestivum L.) за міжвидової гібридизації із пшеницею спельта озимою (Triticum spelta L.). У процесі досліджень було проведено схрещування сортів пшениці м’якої озимої Колумбія та Миронівська 65 між собою та наступну гібридизацію отриманих нащадків із сортом пшениці спельта озимої Зоря України. За використання багаторазових індивідуальних доборів за морфологічними, біологічними та господарсько цінними показниками виділено селекційний зразок 6274, що за період конкурсного сортовипробування (2016–2018 рр.) в умовах Уманського національного університету садівництва характеризувався високою продуктивністю (7,21 т/га), вмістом клейковини в зерні (41,0 %) та комплексною резистентністю до несприятливих чинників навколишнього середовища, грибкових хвороб та шкідників. Зразок 6274 у 2018 р. під назвою Уманська царівна передано до Українського інституту експертизи сортів рослин, де впродовж 2018–2020 рр. проводили його формальну і кваліфікаційну експертизу у 17 філіях різних областей України. За цей період сорт мав урожайність зерна на рівні середніх показників за зоною Полісся (5,87 т/га) та характеризувався ранньостиглістю (вегетаційний період в межах 259–273 доби), високою стійкістю (8–9 балів) до обсипання, бурої іржі та шведської мухи. Хлібопекарські властивості сорту – добрі: сила борошна – 182–253 одиниць альвеографа, об’єм хліба зі 100 г борошна – 840–970 мм. Сорт Уманська царівна належить до середньоранньої групи рослин. Вирізняється вирівняним стеблостоєм і рівномірним дозріванням. За результатами кваліфікаційної експертизи сорт Уманська царівна занесено до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні з 2020 р., і рекомендовано до вирощування в зоні Полісся.
Ключові слова: пшениця м’яка, пшениця спельта, гібридизація, добір, конкурсне сортовипробування.
Посилання:
1. Galaev A.V., Sivolap Yu.M. Description of the soft wheat varieties of Ukrainian and Russian breeding by alleles of locus csLV34 closely connected with multipathogen resistance gene Lr34/Yr18/Pm38. Cytol. Genet. 2015. Vol. 49(1). P. 12–18. DOI: 10.3103/S0095452715010041
2. Development of winter wheat starting material using interspecifc crossing for breeding for increased protein content / Моtsnyi І.І. et al. Cytol. Genet. 2019. Vol. 53(2). P. 113–123. DOI: 10.3103/S0095452719020075.
3. Селекція пшениці м’якої озимої (Triticum aestivum L.) з використанням генофонду ярих сортів в умовах Лісостепу України / Кочмарський В.С. та ін. Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. 2010. № 1 (11). С. 65–72.
4. Рибалка О.І. Якість пшениці та її поліпшення: монографія. Київ: Логос, 2011. 496 с.
5. О результатах селекции пшеницы спельта (Triticum spelta L.) на продуктивность и качество зерна / Диордиева И.П. и др. Сельскохозяйственная биология. 2020. Т. 55. № 3. С. 552–564. DOI: 10.15389/agrobiology.2020.3.552rus.
6. Гаврилюк М.М., Чайка В.Г. Функціонування насінництва: науково-організаційні заходи. Насінництво. 2011. № 9. С. 1–4.
7. Застосування похідних неповного пшенично-елімусного амфіплоїда (НПЕА) Elytricum fertile в селекції пшениці м’якої озимої / Моцний І.І. та ін. Вісник аграрної науки. 2017. Вип. 8. С. 45–50. DOI: 10.31073/ agrovisnyk201708-08.
8. Лихочвор В.В. Значення сорту у підвищенні врожайності та якості зерна озимої пшениці залежно від технології вирощування. Вісн. Львівського нац. аграр. ун-ту. 2012. № 16. С. 200–210.
9. Барковская Т.А., Гладышева О.В., Давыдова Н.В. Перспективные сорта яровой мягкой пшеницы для Нечерноземья. Земледелие. 2018. № 8. С. 38–40.
10. Изучение адаптивности сортов озимой пшеницы на фоне искусственно создаваемых стрессов. Инновационные разработки по селекции и технологии возделывания сельскохозяйственных культур: материалы международной научной конференции, приуроченной к 90-летию со дня рождения академика Э.Д. Неттевича / Сандухадзе Б.И. и др. М.: ФГБНУ «ФИЦ «Немчиновка», 2018. С. 109–114.
11. Демидов O.A., Вологдіна H.B. Зимостійкість болгарських зразків пшениці озимої в умовах Лісостепу України. Миронівський вісник. 2017. Вип. 4. С. 27–39.
12. Моргун В.В., Топчій Т.В. Значення стійких сортів озимої пшениці, вивчення джерел і донорів стійкості до шкідників та основних збудників хвороб. Физиология растений и генетика. 2018. Т. 50. № 3. С. 218–240. DOI: 10.15407/frg2018.03.218/.
13. Use of rapid tests to predict quality traits of CIMMYT bread wheat genotypes grown under different environments / Guzman C. et al. LWT Food Sci. Technol. 2016. № 69. Р. 327–333. DOI: 10.1016/j.atg.2016.10.004
14. Рябчун Н.І. Формування ознакових колекцій та колекцій сортів-еталонів за ознакою зимостійкості у озимих злаків. Селекція і насінництво. 2016. Вип. 101. С. 52–68.
15. Моргун В.В., Топчій Т.В. Пошук нових джерел стійкості пшениці озимої до основних збудників грибних хвороб. Физиология растений и генетика. 2016. Т. 48, № 5. С. 393‒400. DOI: 10.15407/frg2016.05.393.
16. Створення інтрогресивних ліній пшениці м’якої озимої з ознаками стійкості до фітопатогенів / Моцний І.І. та ін. Вісник ОНУ. Біологія. 2020. Т. 25, Вип. 2(47). С. 59–82. DOI: 10.18524/2077-1746.2020.2(47).218058.
17. The characteristic of wheat collection created by Triticum aestivum L. /Triticum spelta L. Hybridization / Diordiieva I. et al. Agronomy research. 2018. Vol. 16. № 4. Р. 45–53. DOI: 10.15159/AR.18.181.
18. Диордиева И.П., Рябовол Я.С. Показатели качества зерна образцов пшеницы, созданных путем гибридизации Triticum aestivum L./Triticum spelta L. Вестник Белорусской государственной сельхоскохозяйственной академии. 2018. № 4. С. 35–39.
19. Evaluation of resistance to diseases of soft winter wheat samples created by hybridization of ecologically and geographically remote forms / Riabovol Ia. et al. Ukrainian journal of ecology. 2018. Vol. 8. Issue 3. P. 33–36.
20. Методика державної науково-технічної експертизи сортів рослин. Методи визначення показників якості продукції рослинництва. Київ: Український інститут експертизи сортів рослин, 2015. 133 с.
Завантажити статью:
Долучення | Розмір |
---|---|
diordieva_2_2021-43-49.pdf | 415.18 КБ |