Ви є тут

PHYSIOLOGO-BIOLOGICAL CHARACTERISTICS OF PLANTS’ SEED MASSES OF WILD AND NATURAL FLORA

Стаття присвячена проблемам пророщування насіння за різних концентрацій солей як представників культурної, так і природної флори. Вивчення особливостей насіннєвих мас рослин дикої і культурної флори показало, що за сім днів проросло 56 % насінин, за 10 днів – 44 % , за 12 днів – 11 %. У Beta vulgaris, Avena sativa та Valerian officinalis найбільше насіння проросло у воді 38 %. У Secale cereale, Triticum durum, Hordeum vulgare, Phaseolus vulgaris  найбільша кількість насінин проросла у 0,1 % розчині (NaCl) 62 %, і у жодної рослини, насіння якої пророщувалося у 0,2 % розчині солі (NaCl), показник не був вищим, ніж показники у зразках з водою та 0,1 % розчині (NaCl). За результатами можна констатувати, що 0,1 % розчин солі (NaCl) та вода впливає на швидкість проростання насіння, але не впливає на кількість і якість насіння.

Ключові слова: насіння, дика і культурна флора, засолення.

Посилання: 
  1. Ампилогова Я.Н. Редокс-модуляция осмотической водной проницаемости плазмалеммы, изолированной из корней и стеблей проростков гороха / Я.Н. Ампилогова, И.М. Жесткова, М.С. Трофимова // Физиология растений. – 2006. – 53 с.
  2. Козьмина М.Н. Зерноведение / М.Н. Козьмина, В.А. Гунькин, Г.И. Суслянок. – М.: Колос, 2006. – 462 с.
  3. Николаева М.Г. Биология семян / Под ред. М.Г. Николаева, И.В. Лянгузова. – Санкт-Петербург: СПбГУ, 1999. – 133 с.
  4. Новіков М.М. Фізіолого-біохімічні основи формування якості врожаю сільськогосподарських культур / М.М. Новіков. – Москва: МСХА, 1994. – 245 c.
  5. Павловська Н.Е. Білковий комплекс зернобобових культур та шляхи підвищення його якості / Н.Е Павловська, А.Д. Задорін. – Орел, 2003. – 365 c.
  6. Справочник по ботанической микротехнике. Основы и методы / [Р.П. Барыкина, Т.Д. Веселова, А.Г. Девятое и др.]. – М.: Наука, 2004. – 312 с.
  7. Fischer R.A. Irrigated spring wheat and timing and amount of nitrogen fertiliner /Fischer R.A. – Physiology of grain yield responses: Field crops research, 1993. – 80 p.
  8. Kovalchuk N.V. Lectins in bean during seed maturation / N.V. Kovalchuk, L.I. Musatenko // 12th Congress of the Federation of European Societies of Plant Physiology. – Budapest (Hungary), 2000. – Р. 42.
Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon pyurko_2_2014.pdf267.06 КБ