Стаття присвячена проблемам пророщування насіння за різних концентрацій солей як представників культурної, так і природної флори. Вивчення особливостей насіннєвих мас рослин дикої і культурної флори показало, що за сім днів проросло 56 % насінин, за 10 днів – 44 % , за 12 днів – 11 %. У Beta vulgaris, Avena sativa та Valerian officinalis найбільше насіння проросло у воді – 38 %. У Secale cereale, Triticum durum, Hordeum vulgare, Phaseolus vulgaris найбільша кількість насінин проросла у 0,1 % розчині (NaCl) – 62 %, і у жодної рослини, насіння якої пророщувалося у 0,2 % розчині солі (NaCl), показник не був вищим, ніж показники у зразках з водою та 0,1 % розчині (NaCl). За результатами можна констатувати, що 0,1 % розчин солі (NaCl) та вода впливає на швидкість проростання насіння, але не впливає на кількість і якість насіння.
Ключові слова: насіння, дика і культурна флора, засолення.