Ви є тут

ПАРАМЕТРИ ГЕНЕТИЧНОЇ ВАРІАЦІЇ ТА КОМБІНАЦІЙНА ЗДАТНІСТЬ СУЧАСНИХ СОРТІВ ЯЧМЕНЮ ЯРОГО ЗА МАСОЮ ЗЕРНА З РОСЛИНИ

Наведено результати досліджень селекційно-генетичних особливостей сучасних сортів ячменю ярого різного походження за масою зерна з рослини в умовах Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла НААН у 2014–2016 рр.
Досліджено, що у генетичному контролі маси зерна з рослини спостерігалися різні ступені наддомінування з проявом в окремі роки комплементарного епістазу. Ознаку збільшували домінантні гени. Виявлені закономірності дозволяють прогнозувати ефективність доборів на збільшення ознаки, які будуть ефективнішими у пізніших поколіннях.
Як генетичні джерела для комбінаційної селекції на збільшення продуктивності рослини слід використовувати сорти Explorer, KWS Alisiana, Талісман Миронівський та Віраж.
Ключові слова: ячмінь ярий, маса зерна з рослини, параметри генетичної варіації, комбінаційна здатність, успадковуваність, генетичні джерела.

 

Посилання: 
1. Ващенко В.В. Еколого-генетичні аспекти селекції ячменю ярого в умовах північної підзони Степу України: автореф. дис… д-ра с.-г. наук: спец. 06.01.05 – селекція і насінництво / В.В. Ващенко // ДУ Інститут сільського господарства степової зони НААН. – Дніпропетровськ, 2013. – 44 с.
2. Козаченко М.Р. Селекційно-генетичні особливості різновидностних форм ячменю ярого / М.Р. Козаченко, П.М. Солонечний, Н.І. Васько // Селекція і насінництво. – 2010. – Вип. 98. – С. 53–67.
3. Козаченко М.Р. Селекційно-генетичні особливості форм ячменю ярого з різним проявом остистості / М.Р. Козаченко, Н.В. Іванова; за ред. М.Р. Козаченка // Селекційно-генетичні дослідження ячменю ярого. – Харків, 2012. – С. 318–326.
4. Важеніна О.Є. Генетичні компоненти, успадковуваність і кореляції ознак продуктивності та вмісту білка у гібридів ячменю ярого / О.Є. Важеніна, М.Р. Козаченко, Н.І.  Васько // Генетичні ресурси рослин. – 2008. – № 5. – С. 169 –176.
5. Козаченко М.Р. Селекційно-генетичні особливості ячменю з різним вмістом амілопектину в крохмалі за компонентами генетичної дисперсії (варіації) / М.Р. Козаченко, О.Г. Наумов; за ред. М.Р. Козаченка // Генетичні закономірності селекції ячменю ярого. – Харків, 2016. – С. 234 –242.
6. Eshghi R. Genetic analysis of grain yield and some agronomic traits in hulless barley / R. Eshghi, E. Akhundova // Afr. J. Agric. Res. – 2009. – V. 4 (12). – P. 1464–1474.
7. Королева Л.И.  Наследование количественных признаков у F1 гибридов ячменя в диаллельных скрещиваниях  / Л.И. Королева // Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции. – 1982. – Т. 73, Вып. 3. – С. 60–65.
8. Королева Л. И. Генетические источники элементов продуктивности сортов ячменя / Л.И. Королева // Генетика и селекция ржи и зернофуражных культур: Сборник научных трудов по прикладной ботанике, генетике и селекции. – 1985. – Т . 95. – С. 45–50.
9. Королева Л. И. Использование данных диалельного анализа для оценки источников хозяйственно полезных признаков ячменя / Л. И. Королева // Сборник научных трудов по прикладной ботанике, генетике и селекции. – 1988. – Т. 122. – С.  104–109.
10. Никитенко Г.Ф. Использование результатов диаллельного анализа в селекции ячменя на продуктивность и качество / Г.Ф. Никитенко, М.А. Полухин, В.А.  Горшкова // Генетика. – 1978. – Т. 14,  № 11. – С. 1975-1984.
11. Nature of gene action in barley (Hordeum vulgare L.) / M.M. Rohman, R. Sultana, R. Podder et al. // Asian J. Plant Sci. – 2006 – V. 5(2).  – P. 170–173.
12. Madić M. Genetic analysis of grain mass per  plant in barley hybrid / M. Madić, M. Kuburović, A.S. Paunović // Genetika. – 2000. –V. 32 (1). – P. 71–79.
13. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований). Изд. 5-е, доп. и перераб. / Б.А. Доспехов. – М.: Агропромиздат, 1985. – 351 с.
14. Федин М.А. Статистические методы генетического анализа / М.А. Федин, Д.Я. Силис, А.В.  Смиряев. – Москва: Колос, 1980. – 207 с.

 

Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon vasilkivskiy_2_2017.pdf4.76 МБ