Ви є тут

Особливості накопичення важких металів овочами за різного періоду їх вирощування

Статтю спрямовано на вивчення інтенсивності накопичення важких металів (кадмій, мідь, цинк) в овочах за різного періоду їх вегетації на темно-сірих опідзолених ґрунтах в умовах Тиврівського району Вінницької області. Наведено результати досліджень з вивчення особливостей накопичення кадмію, цинку і міді в часнику, моркві та петрушці залежно від періоду їх вегетації. Для проведення досліджень було відібрано сорти: для часнику – Любаша, для моркви – Грета, для петрушки – Найда. Період висівання часнику, моркви і петрушки – 2020–2021 рр.: в осінній період – наприкінці жовтня та весняний – остання декада квітня. Для дослідження використано листя петрушки, коренеплоди моркви та головки часнику озимого. Відбір овочів проведено методом точкових проб з кожної партії осіннього та весняного посіву. За результатами аналізу першоджерел визначено залежність овочевих культур від чинників навколишнього середовища, зокрема, агрокліматичних показників; особливості засвоєння овочами впродовж вегетації основних елементів живлення (азот, фосфор, калій); накопичення важких металів рослинами. У статті подано результати власних польових і лабораторних досліджень. Виявлено, що вміст кадмію, цинку та міді у часнику сорту Любаша, моркві сорту Грета та петрушці сорту Найда не перевищував максимально допустимих рівнів ДСТУ–32 3395 як осіннього, так і весняного їх висіву. Виявлено, що вміст та коефіцієнт накопичення і небезпеки кадмію у часнику, моркві та петрушці за весняного строку сівби був вищим, а цинку і міді – нижчим порівняно з аналогічними овочами осіннього висіву. Загалом, коефіцієнт небезпеки кадмію, цинку і міді у часнику, моркві та петрушці, вирощених на дослідних територіях, не перевищував показник 1,0, що свідчить про безпечний вміст важких металів у овочах.
Ключові слова: морква, петрушка, часник, кадмій, цинк, мідь, коефіцієнт небезпеки, коефіцієнт накопичення, концентрація.

 

Посилання: 
1. Захарчук О.В. Світовий ринок овочів та місце України. Агросвіт. 2018. № 3. С. 3–7.
2. Антрапцева Н.М., Пономорьова І.Г. Пошук шляхів підвищення якості овочевої продукції. Вісник Харківського національного аграрного університету. Харків. 2014. № 6. С. 239–240.
3. Терьохіна Л.А., Юрлакова О.М. Інноваційний шлях розвитку в овочівництві: матеріали міжнародної науково-практичної конференції. Інститут овочівництва і баштанництва НААН. Плеяда. 2017. С. 102–104.
4. Кернасюк Ю. Ефективне овочівництво в Україні. Агробізнес сьогодні. 2019. URL: http:// agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/ item/13931-efektyvne-ovochivnytstvo-v-ukraini.html.
5. Mogilnayа О.М., Rud V.P., Khareba О.V. Priority of scientifc directions of software manufacturing of small views of vegetable plants in Ukraine. Vegetable and Melon Growing. 2018. Volume 64. Р. 75–88.
6. Яровий Г.І., Романов О.В. Овочівництво: навчальний посібник. Харків: ХНАУ, 2017. 376 с.
7. Зимароєва А. Оцінка впливу кліматичних чинників на просторове варіювання середньої врожайності овочів у відкритому ґрунті в Поліській та Лісостеповій зонах України. Вісник Львівського національного аграрного університету. Агрономія. 2020. № 24. С. 107–116.
8. Marinescu E. Assessment of heavy metals content in some medicinal plants and spices commonly used in Romania. Farmacia. 2020. № 68 (6). Р. 1099–1105.
9. Razanov S.F., Razanova A.M., Àmons S.E., Gutsol G.V. Yield, chemical composition and the level of accumulation of heavy metals in the vegetative mass and seeds of milk thistle (Silybum marianum L.) in different types of organic fertilizer. Ecology, environment and conservation. 2021. № 27 (4). P. 1609–1617.
10. Рубежняк І.Г. Порівняльна оцінка нормативів забруднення ґрунтів важкими металами в Україні та країнах ЄС. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Біологія, біотехнологія, екологія. 2016. Вип. 234. С. 228–238.
11. Бондарева О.Б., Коноваленко Л.І., Мілігула О.М. Міграція та накопичення свинцю і кадмію у ґрунті і рослинах під впливом добрив. Агроекологічний журнал. 2012. № 3. С. 20–23.
12. Гуцол Г.В. Моніторинг забруднення важкими металами ґрунтів сільськогосподарського призначення Лісостепу Правобережного. Slovak international scientifc journal. 2020. № 40. С. 12–17.
13. Effect of bean perennial plants growing on soil heavy metal concentrations / Razanov S.F. et al. Ukrainian Journal of Ecology. 2018. № 8 (2). Р. 294–300.
14. Цицюра Я.Г., Броннікова Л.Ф., Пелех Л.В. Ґрунтовий покрив Вінниччини: генезис, склад, властивості та напрями ефективного використання: монографія. Вінниця: ТОВ «Нілан-ЛТД», 2017. 452 с.
15. Клімат України – Український Гідрометцентр. URL: https://meteo.gov.ua/ua/33562/climate/ climate/
16. ГОСТ 30178-96. Сировина і продукти харчові. Атомно-абсорбційний метод визначення токсичних елементів. 2010. 10 с.
17. ДСТУ 3233–95. Часник свіжий. Технічні умови. Вид. офіц. Київ: Держстандарт України. 1995. 36 с.
18. ДСТУ 7035:2009. Морква свіжа. Технічні умови. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України. 2010.
19. ДСТУ 343–91. Петрушка корневая свежая. Технические условия. Издание официальное. Киев: Госстандарт Украины. 1991. 8 с.

 

Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon razanov_2022-1-107-113.pdf432.74 КБ