Ви є тут

ОЦІНЮВАННЯ СОРТІВ ОЖИНИ, ПРИДАТНИХ ДЛЯ ВИРОЩУВАННЯ В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ

Метою проведення досліджень із сортами ожини (Rubus subgenus Rubus Watson) в умовах Правобережного Лісостепу України було дослідити продуктивність іноземних сортів, які є привабливими для виробництва завдяки їх смаку та зовнішньому вигляду. Головним завданням було встановити початок та тривалість плодоношення сортів ожини, визначити рівень урожайності сорту та якість ягід.
Польовий експеримент для оцінювання продуктивності сортів ожини проводили на дослідному полі НВЦ БНАУ. Дослідження закладено навесні 2017 року саджанцями ожини, вирощеними способом культури in vitro
в біотехнологічній лабораторії університету. Випробування містило 5 сортів із виткими пагонами – Смутстем, Торнфрі, Блек сатін, Потрійна корона, Арапахо. За даними спостережень встановлено, що за два роки плодоношення серед досліджуваних сортів найбільш ранню продукцію отримали у сорту Арапахо в першій декаді липня. Пізнім плодоношенням характеризувався сорт Тріпл краун, у якого перші плоди достигли 2 серпня. Тривалішим періодом надходження ягід відзначився сорт Тріпл краун – 35 діб. Отриманий урожай через рік після посадки не є показником довготривалої врожайності сільськогосподарських культур. Однак найбільшою врожайністю на першому році плодоношення відзначився сорт Тріпл краун, у якого з одного куща отримали в середньому 3,7 кг ягід. Високу врожайність спостерігали також у сорту Смутстем. Високим рівнем наростання врожайності за два роки плодоношення характеризувався сорт Блек сатін – 80 %. Найкрупнішими на перших роках плодоношення були плоди сорту Тріпл краун, з середньою масою 11,1 г, максимальна вага окремих ягід цього сорту сягала 17,7 г. Крупними плодами також виділився сорт Арапахо – в середньому 8,5 г, деякі плоди сягали максимальної маси 12,1 г.
Ключові слова: ожина, початок плодоношення, урожайність, середня маса ягід, тривалість надходження продукції.
 

Посилання: 
1. Wójcik-Seliga J., Wójcik-Gront E. Evaluation of blackberry and hybrid berry cultivars new to Polish climate – Short communication. Hort. Sci. (Prague). 2013. 40. С. 88–91.
2. Грюнер Л.А., Кулешова О.В. Продолжительность вегетации и динамика роста побегов ежевики в условиях Орловской области. Современное садоводство. 2014. № 4. С. 42–49. URL: http://journal-vniispk.ru/pdf/2014/4/56.pdf
3. Сердюк О.В. Подбор сортимента и совершенствование технологии возделывания ежевики (Rubus subg. Eubatus Focke) в Лесостепи Украины. Современное садоводство. 2010. № 1. С. 29–30.
4. Шубенко Л.А. Елементи технології вирощування ожини. Генетика і селекція в сучасному агрокомплексі: Всеукраїнська науково-практична конференція. Умань, 2019. 148 с.
5. Грюнер Л.А., Кулешова О.В. Актуальные вопросы селекции и новые элитные формы ежевики генофонда ВНИИСПК. Современное садоводство. 2018. № 3. С. 81– 89. DOI: https://doi.org/10.24411/2312-6701-2018-10312
6. Телепенько Ю.Ю. Продуктивность ежевики (Rubus subg. Eubatus Focke) в условиях Лесостепи Украины. Ştiinţa agricolă. 2017. Nr. 2. Р. 67–70.
7. Ярещенко О., Масловатий Т. Інноваційна технологія промислового вирощування ожини. Агроном. 2016. № 3. С. 212–216.
8. Ожел А. Выращивание ежевики. Новые технологии и сорта (часть 1). Ягодник. 2017. URL: http://jagodnik.info/index.php/novosti/item/281-vyrashchivanie-ezhevikin...
9. Sitarek M., Wójcik-Seliga J. Valuable blackberry cultivars tested in Rubus collection at the Research Institute of Horticulture in Skierniewice, Poland. III International Symposium on Horticulture in Europe: Programme and Book of Abstracts: T3-P24. 2016, Chania, Greece. URL: http://www.inhort.pl/files/program_wieloletni/PW_2015_2020_ IO_ IHAR/zadanie_1.3/2016/1.3_2016_Poster_Grecja_2.pdf
10. Грюнер Л.А., Кулешова О.В. Компоненты продуктивности и самоплодность ежевики в Орловской области. Современное садоводство. 2017. № 4. С. 38–43. DOI: https://doi.org/10.24411/2218-5275-2017-00030
11. Weber C. Blackberry variety review. URL: https://cpb-us-1.wpmucdn.com/blogs.cornell.edu/dist/5/7316/fi les/ 2016/12/blackberry-pdf-1ticy0b.pdf
12. Фролова Л.В. Сорта ежевики для выращивания в Беларуси. URL: https://sadovniki.org/sorta-ezheviki-dlja-vyrashhivanija-v-belarusi/
13. Finn C.E., Strik B.C. Blackberry production in the Pacifi c northwestern US: a long history and a bright future. Acta Horticulturae. 2016. Vol. 1133. P. 35–44. DOI: https:// doi.org/10.17660/ActaHortic.2016.1133.6
14. Türkben C. Sarıburun, E. Demir, C. Uylaşer V. Effect of freezing and frozen storage on phenolic compounds of raspberry and blackberry cultivars. Food Analytical Methods. 2010. Volume 3. No 3. pp. 144–153 (10).
 
Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon shubenko_1_2020.pdf825.82 КБ