Ви є тут
Оцінка потенціалу побічної продукції гірчиці для удобрення
Метою роботи було оцінити ефективність застосування пожнивних решток гірчиці як добрива. У дослідженнях використовували лабораторні, вимірювально-вагові та математично-статистичні методи. З розвитком досліджень з біоенергетики ряд авторів пропонують побічну продукцію (солому та інші рештки) використовувати для виготовлення біопалива. Водночас науковцями-рослинниками доведено, що заорювання пожнивних решток забезпечує поповнення запасів органічної речовини ґрунту, елементами мінерального живлення та зниження вартості вирощеної продукції завдяки зменшенню кількості внесених мінеральних добрив. Виявлено, що серед олійних культур, які вивчали, найбільший потенціал біомаси отримано за вирощування соняшнику та сої, найменший – гірчиці чорної. Однак, навіть за урожайності насіння гірчиці 1,52 т/га в перерахунку на солому можна отримати з кожного гектара 30,4 кг/га калію або в 1,6 рази більше ніж із соломи сої, а також 21,28 кг/га азоту та 7,6 кг/га фосфору. За використання соломи гірчиці чорної для біопалива, вихід поживних речовин якої найменший, порівняно з іншими олійними культурами для поповнення балансу, необхідно буде внести 54,6 кг д.р./га мінеральних добрив на суму 52,5 тис. грн/га. Найбільші додаткові витрати на мінеральні добрива становитимуть за вилучення соломи соняшнику для біопалива, навіть за його урожайності 2,0 т/га,– понад 240 тис. грн/га. Тому, в умовах дефіциту органічних добрив у сучасному землеробстві пожнивні рештки сільськогосподарських культур успішно можуть замінити відсутність органічних добрив і поповнити запаси ґрунту елементами мінерального живлення. Отже, за значного подорожання мінеральних добрив та скорочення використання органічних добрив доцільно побічну продукцію гірчиці та інших сільськогосподарських культур заорювати, а не використовувати для виготовлення біопалива, що забезпечить поповнення ґрунту мінеральними елементами живлення та зниження собівартості продукції завдяки зменшенню кількості внесених мінеральних добрив.
Ключові слова: урожайність, валовий збір, вихід соломи, поживні речовини, мінеральні добрива.
Долучення | Розмір |
---|---|
mykolaiko_2_2022.pdf | 507.33 КБ |