Ви є тут

Елементи структури урожаю та біологічна урожайність залежно від технології вирощування насіння пшениці озимої

З’ясовано особливості формування елементів структури урожаю та біологічної урожайності насіння пшениці озимої залежно від генотипу та різних технологій його вирощування.
Формування урожайності насіння пшениці озимої залежить від елементів структури урожаю, а саме: від кількості рослин, продуктивних стебел, зерен в колоску та маси зерна з одного колосу. Встановлено, що за базової технології вирощування насіння в середньому за три роки середньоранньостиглих та середньостиглих сортів не виявлено значної різниці з коефіцієнта кущення та маси зерен з колосу. Водночас, спостерігалася тенденція збільшення коефіцієнта продуктивного кущення та маси зерен з колосу середньостиглих сортів. Найбільший коефіцієнт продуктивного кущення (1,4) був у сорту Астарта, що забезпечило отримання найбільшої кількості продуктивних стебел (498 шт./м2), а маса зерен в колосі цього сорту була найменшою (1,4 г), урожайність насіння становила 6,97 т/га і була достовірно меншою, ніж інших сортів. Аналогічна залежність спостерігалася за вирощування сортів середньоранньостиглих. За найбільшої кількості продуктивних стебел (436 шт./м2) маса зерен в колосі була найменшою (1,6 г) сорту Борія і, відповідно – достовірно меншою була біологічна урожайність насіння порівняно з іншими сортами цієї групи стиглості. Зменшення кількості продуктивних стебел сприяло достовірному збільшенню маси зерен з колосу та біологічної урожайності. Застосування енергонасиченої технології забезпечило достовірне підвищення біологічної урожайності сортів обох груп стиглості, порівняно з базовою. Коефіцієнт кущення та кількість продуктивних стебел були більшими в середньостиглих сортів, що в комплексі з агротехнологічними заходами – підвищеними дозами добрив як основного, так і в підживлення, захистом посівів від хвороб (дворазовий обробіток посівів фунгіцидами) забезпечило отримання достовірно вищої урожайності, яка в середньому за сортами становила 7,60 т/га або була більша на 0,17 т/га, ніж середньоранньостиглих сортів. Застосування біологізованої технології вирощування насіння пшениці озимої забезпечило отримання найвищої біологічної урожайності насіння всіх сортів обох груп стиглості, порівняно як за базової, так і енергонасиченої технологій. У середньому за три роки середньостиглі сорти забезпечили достовірно вищу біологічну урожайність насіння порівняно з середньоранньостиглими.
За біологізованої технології вирощування у разі застосування мікроелементів та стимуляторів росту отримано більшу кількість продуктивних стебел завдяки вищому коефіцієнту продуктивного кущення, який за сортами був однаковим в межах кожної групи стиглості, що забезпечило отримання достовірно вищої біологічної урожайності насіння, порівняно з базовою та енергонасиченою технологіями. Біологічна урожайність насіння пшениці озимої залежала як від коефіцієнта продуктивного кущення, кількості продуктивних стебел та маси зерен з одного колосу, так і від сортових особливостей. Сорти різних груп стиглості по-різному реагували на технології вирощування насіння.
Ключові слова: структура урожаю, продуктивні стебла, коефіцієнт кущення, маса зерен, група стиглості.

 

Посилання: 
1. Моргун В.В., Рибалка О.І. Стратегія генетичного поліпшення зернових злаків з метою забезпечення продовольчої безпеки, лікувально-профілактичного харчування та потреб переробної промисловості. Вісник НАН України. 2017, № 3. С. 55–64.
2. Федулова І.В. Експертно-імпортний потенціал агропромислового комплексу України. Очікування та виклики для продовольчого сектора з точки зору розширення ЄС. Варшава, 2011. С. 68–84.
3. Кіндрук М.О., Соколов В.М., Вишнівський В.В. Насінництво з основами насіннєзнавства. Київ: Аграр. наука, 2012. 264 с.
4. Білітюк А.П., Гарбар Л.А., Циганчук С.М. Вплив технологічних процесів вирощування на урожайність та якість пшениці озимої в умовах Західного Полісся України. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2012. № 3. С. 68–71. DOI: 10.31210/visnyk2012.03.13
5. Вовкодав В.В. Національні сортові ресурси. Насінництво. 2007. № 1. С. 15–17.
6. Characterization of wheat genotypes for drought tolerance and water use efficiency / G. Soares et al. Crop Science. Sci. agric. (Piracicaba, Braz.). 2021. 78. 5. DOI: 10.1590/1678-992X-2019-0304.
7. Технологія виробництва насіння озимої пшениці в Правобережному Лісостепу України: методичні рекомендації / за ред. В.І. Дубового, В.П. Кавунця. Київ: ДІА, 2006. 56 с.
8. Сайко В.Ф. Вітчизняне зернове господарство. Розмов – багато, ефективності – мало. Зерно і хліб. 2005. № 3. С. 6–7.
9. Kisiel M. Development of demand for small grains in European countries: present and future. Fragmenta agronomica. Conference of the European Society for Agronomy and Polish Society of Agrotechnical Sciences. Puławy, 1995. № 2. P. 10–17.
10. Mazurek J. Agronomic practices for small grain yield, stability and quality. Fragmenta agronomica. Con-ference of the European Society for Agronomy and Polish Society of Agrotechnical Sciences. Puławy, 1995. № 2. P. 126–135.
11. Моргун В.В., Санін Є.В., Швартау В.В. Сорти та оптимальні системи вирощування озимої пшениці. Клуб 100 центнерів. Інститут фізіології рослин і генетики НАН України, компанія Сингента, Швейцарія. Київ: Логос, 2012. 132 с.
12. Variability of number of kernels per spike in wheat cultivars (Triticum aestivum L.) / D. Knezevic et al. Journal of Central European Agriculture. 2012. Issue 13(3). P. 608–614. DOI: 10.5513/JCEA01/13.3.1099.
13. Сайко В.Ф. Землеробство в сучасних умовах. Вісник аграрної науки. № 5. 2002. С. 5–11.
14. Технологія вирощування пшениці озимої на насіння в умовах Західного Лісостепу: методичні рекомендації / О.П. Волощук та ін. Оброшино, 2013. 30 с.
15. Паламарчук В.Д., Доронін В.А., Колісник О.М., Алексеєв О.О. Основи насіннєзнавства (теорія, методологія, практика): монографія. Вінниця: Друкарня ТОВ «Друк», 2021. 392 с.
16. Сметанко О.В. Вплив технологій вирощування озимої пшениці після попередника горох на урожайність, якість зерна і економічну ефективність. Аграрний вісник Причорномор’я: збірник наукових праць. Біологічні та сільськогосподарські науки. Одеса, 2012. Вип. 61. С. 67–72.
17. Камінський В.Ф. Наукові засади біологічного землеробства в умовах зміни клімату. Вісник наук. праць ННЦ Інститут землеробства. Вип. 1. 2016. С. 3–15.
18. Лихочвор В. Моделі агротехнологій в Україні. Вісник Львівського національного аграрного університету. Агрономія. 2008. Т. 1, № 12. С. 170–178.
19. Fisher R.A. Statistical methods for research workers. New Delhi: Cosmo Publications, 2006. 354 p.
20. Сайт компании StatSoft, разработчика программы Statistica 6.0. URL: http://www.statsoft.ru/.

 

Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon polishuk_konovalov_2_2022.pdf722.35 КБ