Ви є тут

ЕФЕКТИВНІСТЬ ПОЗАКОРЕНЕВОГО ПІДЖИВЛЕННЯ РОСЛИН БУРЯКА СТОЛОВОГО В УМОВАХ ЗАХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ

Відображено результати впливу позакореневого підживлення столових буряків мікроелементами на продуктивність коренеплодів. За результатами досліджень встановлено, що позакореневе підживлення мікроелементами позитивно вплинуло на рівень урожайності коренеплодів буряка столового досліджуваних сортів. найвищу урожайність коренеплодів сорту Гарольд отримали від норми внесення 5,00 кг/га (бору) – 41,6 т/га, що на 2,7 т/га вище контрольного варіанта. Аналогічні показники і у сорту Кестрел, в середньому за три роки, отримали урожайність 56,2 т/га, на цьому самому варіанті (5,00 кг/га), що вище контролю на 2,9 т/га. Від обробки рослин мікроелементом (молібден), встановлено також підвищення врожайності. Найбільш ефективною нормою виявилась 0,200 кг/га, у сорту Гарольд в середньому за три роки отримали урожайність 40,3 т/га, що перевищує контроль на 1,6 т/га, сорту Кестрел – 54,7 т/га, на 1,8 т/га відповідно. при позакореневому підживленні мікроелементом (мідь) із досліджуваних варіантів найбільш ефективною нормою встановлено 2,00 кг/га.

Ключові слова: столові буряки, коренеплоди, позакореневе підживлення, урожайність, удобрення, сорт.

Посилання: 
  1. Агапов С.П. Столовая свекла / С.П. Агапов, Б.А. Герасимов, Н.Н. Тарбеева. – М.: Сельколхозгиз, 1931. – 53 с.
  2. ГОСТ 18704-78 Кислота борная. Технические условия. – М.: Издательство стандартов, 1992. – 16 с.
  3. ГОСТ 19347-99 Купорос медный. Технические условия. – М.: Издательство стандартов, 2001. – 26 с.
  4. ГОСТ 3765-78 Аммоний молибденовокислый. Технические условия. – М.: Издательство стандартов, 1989. – 8 с.
  5. ДСТУ 6014:2008 Морква столова і буряк столовий. Технологія вирощування. – К.: Держспоживстандарт України, 2010. – 18 с. – (Національний стандарт України).
  6.  Заришняк А.С. Позакореневе внесення добрив при вирощуванні цукрових буряків / А.С. Заришняк // Цукрові Буряки. – 2012. – №4. – С. 17-19.
  7.  Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві / [під ред. Г.Л. Бондаренка, К.І. Яковенка]. – Харків: Основа, 2001. – 869 с.
  8.  Методика опытного дела в плодоводстве и овощеводстве / [под ред. Моисейченко В.Ф]. – К.: Вища школа, 1998. – 141 с.
  9. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта / Б.А. Доспехов. – М.: Агропромиздат, 1985. – 362 с.
  10. Петриченко В.Н. Влияние микроудобрений на качество овощей / В.Н. Петриченко // Химизация сельского хозяйства, 1990. – №4. – С. 19.
  11. Сивашинский И.И. Овощи впрок / И.И. Сивашинский, А.В. Романова, С.В. Максимов. – М.: Стройиздат, 1991.
  12. Усик Г. Е. Овочівництво / Г. Е.Усик, О. Ю. Барабаш. – Київ: Вища школа, 1988.– 269 с.
  13. Beitzen-Heineke C. Bor- und Mangandüngung weiterhin wichtig / C. Beitzen-Heineke // Zuckerrübe. – 2008 – № 3. – Р. 135-137.
  14. Study on the physiological mechanism of boron utilization efficiency in rape cultivars / C. W. Du, Y. H. Wang, F. S. Xu et all. // J. Plant Nutr. – 2002. – 25 № 2. – P. 231-244.
  15. La betterave a salade (Beta vulgaris var. eskulenta L.) // Rev. Suisse Vitic.Arboric.Hortic. – 2002. – Vol. 34, №3 – P. 183-184.
Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon bezvikoniy_2_2014.pdf226.47 КБ