Ви є тут

Ефективність допоміжних продуктів за органічного виробництва проса

Просо є однією з ключових культур у сільському господарстві України й має численні переваги, які підвищують його цінність для аграрного сектору. Особливою перевагою є його стійкість до посух та високих температур, що робить його ідеальним для вирощування у сухих регіонах. Водночас продукти переробки проса є універсальними й можуть знаходити застосовування у різних галузях промисловості, що сприяє ефективному використанню ресурсів. Застосування проса у харчуванні та як корму для тварин, а також у промисловості, робить його вкрай варіативним. Однак виробництво рослинного білка залишається актуальною проблемою для України, і в цьому контексті культивування проса стає важливою ініціативою. Удосконалення елементів технології вирощування проса є досить актуальним напрямом на сьогодні, оскільки в Україні немає єдиного рекомендованого підходу щодо вирощування цієї культури за органічного виробництва. Із прийняттям законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції постає питання забезпечення насіннєвим матеріалом основних сільськогосподарських культур. Тому дослідження були спрямовані на вивчення впливу дозволених до використання в органічному виробництві допоміжних продуктів на формування продуктивності рослин проса. Дослідження проводили впродовж 2022–2023 рр. на базі ПСП ім. Т.Г. Шевченка с. Тростинка, Васильківського району Київської області. Схема досліду передбачала вивчення сортових особливостей проса (Омріяне та Біла Альтанка), дії біопрепаратів Біокомплекс-БТУ, Органік-баланс та умов їх застосування. Значний вплив на формування врожайності мала обробка насіння допоміжними продуктами (Біокомплекс-БТУ та Органік-Баланс), за цих умов показники врожайності становили 2,70–2,79 т/га, що на 0,20–0,30 т/га вище, порівняно з контрольними варіантами. Виявлено, що максимальні показники врожайності проса отримали за умов комплексного застосування біопрепаратів Біокомплекс-БТУ та Органік-баланс (обробка насіння+обприскування рослин на II, III, VIII ет. о.) – 3,64–3,70 т/га. За цих умов накопичення білка становило 10,96–11,24 %, на суху наважку.

Ключові слова: просо, сорт, біопрепарати, урожайність, органічне виробництво.

 

Посилання: 
1. Каленська С.М., Черній В.П. Передумови органічного вирощування проса. Органічне виробництво і продовольча безпека: зб. матеріалів доп. учасн. IV Міжнар. наук.-практ. конф. Житомир: О.О. Євенок, 2016. С. 286–291.
2. Basavaraj G., Parthasarathy Rao, Bhagavatula S., Ahmed W. Availability and utilization of pearl millet in India. Journal of SAT Agricultural Research. 2010. No 8. Р. 1–6.
3. Ключевич М.М., Столяр С.Г. Біологічний метод – ефективний напрям захисту проса від хвороб в органічному виробництві. Екологія – основа збалансованого природокористування в агропромисловому виробництві: матеріали міжнар. наук.-практ. інтернет-конф., 10–11 груд. 2013 р. Полтава: ПДАА, 2013. С. 126–129.
4. Наукові основи виробництва органічної продукції в Україні: монографія / за ред. Я.М. Гадзало, В.Ф. Камінського. Київ: Аграрна наука, 2016. 592 с.
5. Мартинюк І.В., Цимбал Я.С., Задубинна Є.В. Історія розвитку та впровадження органічного виробництва сільськогосподарської продукції. Землеробство та рослинництво: теорія і практика ННЦ «ІЗ НААН». Вінниця: ТОВ «ТВОРИ», 2021. Вип. 2. С. 40–46.
6. Terziev V. Entrepreneurship in organic production – an incentive for sustainable rural development. Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal. 2016. Vol. 2. No 4. P. 30–42. URL: www.are-journal.com
7. Малиновська І.М. Використання бактеріальних препаратів в органічному агровиробництві. Поєднання науки, освіти, практичного виробництва і реалізація якісної органічної продукції. Київ, 2013. С. 83–89.
8. Грищенко Р.Є., Любчич О.Г., Глієва О.В. Ефективність бактеризації насіння круп’яних культур в органічному землеробстві. Збірник наукових праць ННЦ “Інститут землеробства НААН”. 2016. Вип. 3–4. С. 82–93.
9. Каленська С.М., Черній В.П. Забур’яненість посівів проса за умов біологізації технології вирощування. Вісн. ХНАУ. Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2016. № 1. С. 90–97.
10. Ik Das, Nagaraja A., Vilas a Tonapi. Diseases of Millets a ready reckoner. ICARIndian Institute of Millets Research, Rajendranagar, Hyderabad-500030. 2016. URL: http://millets.res.in/books/DISEASES_ OF_MILLETS.pdf.
11. Adebayo G.В., Otunola G.A., Ajao T.A. Physicochemical, Microbiological and sensory characteristics of kunu prepared from millet, maize and guinea corn and stored at selected temperatures. Advance Journal of Food Science and Technology. 2010. No 2. Р. 41–46.
12. Ключевич М.М., Столяр С.Г., Мельничук А.О. Вплив біологічних препаратів на розвиток мікозів та урожайність проса в Поліссі України. Агробіологія. 2017. № 1. С. 101–105.
13. Як дипломати допомагають просувати органічних виробників на міжнародних ринках. URL: https://www.epravda.com.ua/columns/ 2023/08/21/703411/
14. Галузеві довідники та каталоги. URL: https://organicstandard.ua/services/handbooks-andcatalogs
15. Пастух О.Д. Залежність урожайності круп’яних культур від застосування мікробіологічних препаратів в умовах Західного Лісостепу. Світові рослинні ресурси: стан та перспективи розвитку: матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції (3 листопада 2016 року, м. Київ). Вінниця: Нілан-ЛТД, 2016. С. 211–212.
16. Мойсієнко В.В., Тимощук Т.М. Оптимізація елементів технології вирощування Panicum miliaceum L. в умовах Полісся. Землеробство та рослинництво: теорія і практика. 2022. Вип. 4 (6). С. 39–47.
17. Любчич О.Г. Формування врожайності проса залежно від умов азотного живлення. Інноваційні напрямки наукової діяльності молодих вчених в галузі рослинництва: тези 3-ої Міжнародної наукової конференції, Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр'єва, 20–22 червня 2006 р. Харків, 2006. С. 163–164.
18. Рудік О.Л., Рудік Н.М., Сергєєв Л.А., Чугак В.В. Просо посівне в системі адаптації аграрного виробництва до глобальних викликів сьогодення. Аграрні інновації. 2022. № 12. С. 52–59.
19. Законодавство у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. URL: https://minagro.gov.ua/napryamki/organichne-virobnictvo/zakonodavstvo-u-...
20. Ezerkovskyi A.V. Efficiency of basic cultivation and fertilization for winter rye organic growing on peatgley soils in the Left bank of Forest Steppe. Ukrainian Journal of Ecology. 2018. 8 (2). Р. 128–133.

 

Завантажити статью: 
ДолученняРозмір
PDF icon fedorchenko_agro_2_2023.pdf1.99 МБ