You are here

PHYSIOLOGO-BIOLOGICAL CHARACTERISTICS OF PLANTS’ SEED MASSES OF WILD AND NATURAL FLORA

Стаття присвячена проблемам пророщування насіння за різних концентрацій солей як представників культурної, так і природної флори. Вивчення особливостей насіннєвих мас рослин дикої і культурної флори показало, що за сім днів проросло 56 % насінин, за 10 днів – 44 % , за 12 днів – 11 %. У Beta vulgaris, Avena sativa та Valerian officinalis найбільше насіння проросло у воді 38 %. У Secale cereale, Triticum durum, Hordeum vulgare, Phaseolus vulgaris  найбільша кількість насінин проросла у 0,1 % розчині (NaCl) 62 %, і у жодної рослини, насіння якої пророщувалося у 0,2 % розчині солі (NaCl), показник не був вищим, ніж показники у зразках з водою та 0,1 % розчині (NaCl). За результатами можна констатувати, що 0,1 % розчин солі (NaCl) та вода впливає на швидкість проростання насіння, але не впливає на кількість і якість насіння.

Ключові слова: насіння, дика і культурна флора, засолення.

Reference: 

1.  Ampilogova Ja.N. Redoks-moduljacija osmoticheskoj vodnoj pronicaemosti plazmalemmy, izolirovannoj iz kornej i steblej prorostkov goroha / Ja.N. Ampilogova, I.M. Zhestkova, M.S. Trofimova // Fiziologija rastenij. – 2006. – 53 s.

2.  Koz'mina M.N. Zernovedenie / M.N. Koz'mina, V.A. Gun'kin, G.I. Susljanok. – M.: Kolos, 2006. – 462 s.

3.  Nikolaeva M.G. Biologija semjan / Pod red. M.G. Nikolaeva, I.V. Ljanguzova. – Sankt-Peterburg: SPbGU, 1999. – 133 s.

4.  Novikov M.M. Fiziologo-biohimichni osnovy formuvannja jakosti vrozhaju sil's'kogospodars'kyh kul'tur / M.M. Novіkov. – Moskva: MSHA, 1994. – 245 c.

5.  Pavlovs'ka N.E. Bilkovyj kompleks zernobobovyh kul'tur ta shljahy pidvyshhennja jogo jakosti / N.E Pavlovs'ka, A.D. Zadorin. – Orel, 2003. – 365 c.

6.  Spravochnik po botanicheskoj mikrotehnike. Osnovy i metody / [R.P. Barykina, T.D. Veselova, A.G. Devjatoe i dr.]. – M.: Nauka, 2004. – 312 s.

7.  Fischer R.A. Irrigated spring wheat and timing and amount of nitrogen fertiliner /Fischer R.A. – Physiology of grain yield responses: Field crops research, 1993. – 80 p.

8.  Kovalchuk N.V. Lectins in bean during seed maturation / N.V. Kovalchuk, L.I. Musatenko // 12th Congress of the Federation of European Societies of Plant Physiology. – Budapest (Hungary), 2000. – R. 42.

Download this article: 
AttachmentSize
PDF icon pyurko_2_2014.pdf267.06 KB